TikTokissa trendaa ruokailmiö #girldinner – mistä on kyse?

KATSO MYÖS: Marttojen kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen ja Terveystalon ravitsemusterapeutti Mari Aalto vinkkaavat edullisen korvikkeen kurkulle ja tomaatille.

"Girl dinner", eli vapaasti suomennettuna tyttöjen illallinen on nuorten naisten keskuudessa leviävä ruokailutrendi. Nimestään huolimatta herkulliseen trendiin voi ottaa osaa kuka tahansa

CNN, People ja Buzzfeed kertovat uusimmasta TikTok-trendistä, joka leviää nuorten naisten keskuudessa. Identifioidutpa miksi tahansa, olet mitä todennäköisimmin joskus elämäsi aikana tehnyt itsellesi tämän ruokailmiön mukaisen aterian.

#Girldinner tarkoittaa yhdelle ihmiselle katettua illallista. Sitä voisi myös kutsua välipalaillalliseksi.

Yksinkertaisimmillaan tällainen illallinen koostuu erilaisista pienistä suuhunpantavista välipaloista. Jokaisen välipalaillallinen tai #girldinner on ainutlaatuinen. Hienoimmillaan se voi olla yhdelle ihmiselle katettu monipuolinen ja värikäs juustolautanen, erilaisista tapaksista koostuva ateria tai kokoelma erilaisia herkkuja, mitä keittiön uumenista sillä hetkellä voikaan löytyä. 

Trendin alkuperä on todennäköisesti Olivia Maherin TikTok-video, jossa yksinkertainen ateria koostuu viinirypäleistä, maustekurkuista, leivästä ja juustosta.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ateriatrendiä voisi myös osuvasti kutsua keskiaikaisen talonpojan illalliseksi juustoineen, leipineen, viinirypäleineen ja viinilasillisineen.

Maher kertoo The New York Timesille, että videota inspiroivat keskustelut hänen ystäviensä kanssa, ja se, kuinka herkullista niinkin yksinkertaiset asiat voivat olla kuin leipä ja juusto.

Unohda perinteiset ruokakolmio

Välipalaillallisen idea on siinä, että mitään osaa ateriasta ei tarvitse kokata, suunnitella tai valmistella etukäteen. Sääntöjä ei juuri ole ja jokainen ateria on erilainen. Tärkeintä on, että illallinen koostuu asioista, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja tyytyväiseksi. 

Unohda siis perinteiset ateriasäännöt ja ruokakolmiot proteiinista, vihanneksista ja tärkkelyspitoisesta hiilihydraatista.

Jos todella innostut ajatuksesta, ei #girldinnerin suunnittelu ole täysin kiellettyä. Suosikkivälipaloistasi, hedelmäviipaleista, juustoista ja kekseistä koostuva illallinen voi jopa olla jotain, mitä odottaa pitkän ja stressaavan illan päätteeksi. Mikä voikaan ilahduttaa paremmin kuin päivän päätteeksi herkutella suupaloilla, jotka tuovat iloa. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Tässä muutama idea, mistä välipala illallinen voi koostua:

  • Nachoja, vihanneksia, joita voi dipata hummukseen tai guacamoleen. Kokeile esimerkiksi viipaloituja retiisejä ja saksanpähkinöitä.

  • Leikkaa paahdettuja leipäpaloja suuhun mahtuviksi paloiksi, niin saat lautaselle rapeita elementtejä. 

  • Kokeile sekoitella makeita ja suolaisia asioita keskenään, kuten juustoja ja pretzeleitä hedelmien kanssa. 

  • Lisää lautaselle suolakurkkuja ja makeita peppadew-paprikoita tuorejuuston kera.

Tärkeintä välipaloista ja herkkupaloista koostuvassa illallisessa on se, että saat syödä mieltä ja kehoa ilahduttavan aterian ilman huonoa omaatuntoa ja stressiä. 

Ole tarkkana trendin kanssa

Kirjailija Tom Hillenbrand kertoo Twitterissä, että useat saksalaiset syövät usein näin.

– Kutsumme sitä Abendbrotiksi, hän kertoo.

Myös julkkiskokki Nigella Lawson twiittasi aiheesta.

Jos twiitti ei näy voit katsoa sen tästä.

Minimaalista valmistelua vaativa illallistrendi jakaa myös mielipiteitä. 

TikTokissa moni on sitä mieltä, että välipaloista koostuva illallinen voi herkästi linkittyä syömishäiriöiseen ajatteluun ruoasta ja ruokailusta. 

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Girl dinner synnyttää negatiivisia ajatuksia ruuasta, koska se perustuu ajattelulle, että tytöt haukkaavat illalliseksi vain välipaloja, kuten keksejä, kinkkuviipaleen, muutaman oliivin ja suolakurkun, tiktokkaaja Lexie Firment kritisoi.

Välipaloissa ei ole tarpeeksi kaloreita ja ne ovat usein ravintoarvoltaan köyhiä. Firment paljastaa, että hänellä on syömishäiriötausta, eikä hän usko välipalaillallisen olevan hyvä esimerkki tasapainoisesta ateriasta. 

– Siinä on vain vähän kaloreita. Se on vain lautasellinen välipalaa, Firment pohtii. 

Sosiaalisessa mediassa on helppo pudota limboon, jossa vertailee itseään muihin. Firment pelkää, että trendin myötä se ei rajoitu vain toisten ihmisten kehojen vertailuun, vaan myös illallislautasen sisällön vertailuun.

Moni trendiin osallistunut tiktokkaaja on ehkä tehnyt videonsa kieli poskessa vitsaillen ja naamioiden ne söpöksi tyttöjen jutuiksi, mutta monelle ne voivat tuoda mieleen syömishäiriöisiä ajatuksia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!