Ravitsemusterapeutit välttelevät "terveellisiä" ja "kevyempiä" herkkuja – näitä he taas suosivat

4:48img
KATSO MYÖS VIDEO: Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, miten sokerin syöntiä voi helposti vähentää.
Julkaistu 04.12.2023 07:09
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Dieettikulttuuri elää yhteiskunnassa niin voimakkaana, että moni on tottunut välttelemään sokeria viimeiseen asti. Ravitsemusasiantuntijat suosittelevat kuitenkin mieluummin välttämään lisättyä sokeria ruoka-annoksissa. Näin jälkiruoka voi ollakin osa päivittäistä ruokarutiiniasi.

Mitä enemmän ruokailuun liittyy rajoituksia tai ajatuksia siitä, että joku ruoka on "kiellettyä" ja toinen taas "sallittua", sitä houkuttelevampaa kaikesta kielletyksi julistetusta ihmiselle tavallisesti tulee. 

Tämän vuoksi esimerkiksi makeaa himoitsevan ei kannata luopua kaikesta makeasta vaan keskittyä sen sijaan kokonaisuuteen.

Sen sijaan, että välttelisit kaikkea lisättyä sokeria koko ajan, kannattaa keskittyä siihen, että valitset esimerkiksi leivän ja salaatinkastikkeen, joissa ei ole sokeria. Sitten voitkin nauttia päivän sokeriannoksen aterian päätteeksi jälkiruoan muodossa, vinkkaa ravitsemustieteen maisteri Whitney Linsenmeyer yhdysvaltalaisella Today-sivustolla.

Lue myös: Moni syö hedelmiä enemmän kuin pitäisi: "Hyviäkin asioita on mahdollista saada liikaa"

Linsenmeyerin ja toisen ravitsemusterapeutti Grace Derochan mukaan annoskokojen ja lääketieteellisten rajoitusten huomioimisen ruokavaliossa ei tarvitse tarkoittaa sitä, että ihmisen pitäisi kieltää itseltään ruokia, joista todella nauttii.

Ravitsemusasiantuntijat suosivat omissa jälkiruokavalinnoissaan muun muassa smoothieita, suklaata ja kotitekoisia keksejä.

Lue tarkempi seitsemän herkun lista alta!

Katso myös video: Ravintoneuvoja tyrmää tämän tavalliselta tuntuvan aamupalan – päivän sokeritarve täynnä hetkessä

1:34img

1. Kotitekoiset keksit

Kokeile esimerkiksi monille kotitaloustunneilta tuttuja ja helppoja kauralastuja.

2. Jäätelö kauden hedelmillä ja hunajalla

Sesongin hedelmät ovat usein hinnaltaan huokeita ja maistuvat jäätelön kanssa herkullisilta. Samalla saat annokseesi kuituja ja vitamiineja.

3. Isojamssipirtelöä tai -browneja

Tutustu tähän luontaisesti makeaan violettiin juurekseen paremmin tältä. Grace Derocha valmistaa juureksesta muun muassa pirtelöitä ja browneja.

4. Kotitekoinen hedelmäjäätelö eli "nice cream"

Surauta "nice cream" esimerkiksi banaanista ja laita sekaan vaikkapa maapähkinävoita. Nice cream valmistetaan kuorituista ja jäädytetyistä hedelmistä, jotka soseutetaan "jäätelöksi".

Lue myös: 10 hedelmää, jotka pitävät verensokerisi tasaisena – näitä voit nauttia huoletta!

5. Suklaa

Kun puhutaan suklaan terveysvaikutuksista, on tapana ollut ylistää tummaa suklaata. Maitosuklaa taas on leimattu epäterveellisemmäksi vaihtoehdoksi etenkin siihen lisätyn sokerin vuoksi. 

Aberdeenin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tumman suklaan ohella myös maitosuklaalla voi kuitenkin olla suotuisia terveysvaikutuksia

Ja vaikka ei olisikaan, niin onhan se pirun hyvää!

6. Smoothiet ja mehujäät

Testaa esimerkiksi tämä resepti: Herkullinen smoothie aamupalaksi tai makeannälkään. Jos juomaa jää yli, pakasta se mehujäämuotteihin ja seuraavakin jälkiruoka on valmis!

7. Frozen yogurt -patukat

Ravitsemusterapeutti Grace Derocha vinkkaa Today-lehdelle myös reseptin, jonka saa helposti tuunattua jokaisen perheen jäsenen makunystyröitä tyydyttäviksi.

Levitä kreikkalaista jogurttia leivonta-alustalle ja anna jokaisen maustaa oma osionsa mieluisilla höysteillä kuten marjoilla, suklaarouheella tai pähkinöillä. Jäädytä levy ja halkaise kulekin oma osuutensa syötäväksi.

Lue myös: Tarvitseeko ihminen sokeria? Keskustelussa unohtuu helposti yksi olennainen asia: "Jos aivot eivät toimi kunnolla, koko ihminen kuolee"

Näitä herkkuja ravitsemusasiantuntijat välttelevät

Ravitsemusasiantuntijat eivät mielellään syö herkkuja, joita markkinoidaan "terveellisempänä" tai "kevyempänä" vaihtoehtona, sillä ne sisältävät usein keinotekoisia makeutusaineita.

Linsenmeyer kuitenkin lohduttaa, että jos keinotekoisesti makeutettu jälkiruoka tuntuu sopivan jollekin paremmin kuin sokeroitu, on niidenkin nauttiminen sallittua.

Jos herkuttelua taas on vaikea pitää kohtuuden rajoissa, kannustaa Linsenmeyer pienentämään annosten kokoa ja määrää asteittain. 

Lue myös: Ruoat, jotka sisältävät yllättävän paljon sokeria: Näitä luulit terveellisiksi – ovatkin usein sokeripommeja

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Today

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus