Itsepalvelukassat helpottavat kuluttajien arkea, mutta niistä koituu myös ongelmia kaupoille.
Viiden jälkeen -ohjelmassa nostettiin tiistaina puheenaiheeksi kauppojen itsepalvelukassojen väärinkäytökset. Näpistykset, varkaudet ja ryöstöt ovat viime vuosina lisääntyneet suomalaiskaupoissa ja osasyynä voidaan pitää itsepalvelukassoja.
Päivittäistavarakauppa ry:n Tuula Loikkasen mukaan kaupoille aiheutuvat kulut ovat aivan liian suuria.
– Puhutaan sadoista miljoonista euroista. Summa pitää sisällään varastettavien tuotteiden lisäksi myös turvatoimet, kuten tekniset ratkaisut, hälyttimet ja vartioiden palkkaamisen.
Loikkasen mukaan tästä summasta ei pystytä erottelemaan itsepalvelukassojen tuomia tappioita, mutta fakta on, että ne ovat lisänneet näpistyksiä. Pelkästään viimeisen vuoden aikana näpistysten määrä on kasvanut 20 prosenttia.
– Täytyy ehkä sanoa niin, että tilaisuus tekee varkaan. Ehkä koetaan niin, että kun laitetaan väärä tarra tuotteseen, niin se ei ole niin paha asia kuin pistää lonkeropulloa puseron sisään.
Loikkasen mukaan itsepalvelukassoilla on myös helpompi selitellä tekoaan vetoamalla vahinkoon.
Kauppias sai tarpeekseen ja poisti itsepalvelukassat
Monet kauppiaat ovatkin saaneet jo tarpeekseen itsepalvelukassoista. Helsingin Kontulassa sijaitsevan Kontumarketin kauppias Tomi Utti päätti yhdeksän vuoden itsepalvelukassa-ajanjakson jälkeen, että nyt riittää.
Kauppiaan mukaan itsepalvelukassat helpottaisivat ihmisten arkea, mutta ne perustuvat rehellisyyteen.
– Ikävä kyllä ainakin meillä todettiin, että meillä ei ole varaa siihen. Valvonta maksaa 150 000 euroa vuodessa, jos pidetään kassa valvottuna.
Myymälävarkaudet rokottavat liikevaihdosta läpi toimialan noin prosentin verran, sanoo Utti. Itsepalvelukassat toivat tämän päälle vielä arviolta 50 000–100 000 euron lisäkulut. Tuotteita jätettiin skannaamatta, skannattiin väärin tai piilotettiin kassiin.
– Meillähän partaterät, muumimukit, lakanat, ja nykyään jopa Hartwallin lonkerot ovat kassan takana.
Tekoja ei tutkita, tekijää ei rangaista
Tilannetta ei ainakaan helpota näpistyksistä saatavat rangaistukset – tai pikemminkin rankaisemattomuus.
– Jos laitetaan poliisille valvontakamerakuvat, niin tulee tutkimattajättämispäätös, koska teko on niin vähäinen. Jos tekijä jää kiinni, niin jätetään syyttämättä ja tulee syyttämättäjättämispäätös.
Kauppiaan mukaan poliisi kutsutaan paikalle, tekijälle kirjataan sakko ja vaaditaan rangaistusta, mutta 90 prosenttia pääsee pälkähästä teon vähäisyyden takia.