Ovatko hasselbackan perunat sinulle jo tuttu juttu? Nämä uunissa paistuvat herkulliset perunat ovat ruotsalainen pottuklassikko vuosikymmenten takaa.
Jos haluat hieman vaihtelua perinteisiin pottuihin, on aika kaivaa reseptiarkistoista hasselbackan perunoiden ohje! Hasselbackan perunat ovat saaneet nimensä Tukholman Djurgårdenin Hasselbacken-ravintolakoulusta. Siellä näitä legendaarisia, viilleltyjä pottuja valmistettiin ensimmäisen kerran jo 1940-luvulla. Ravintolakoulusta erinomaiseksi todettu perunaresepti levisi ensin ruotsalaisiin ravintoloihin ja sitten myös muualle maailmaan,
Hasselbackan perunat poikkeavat muista uunissa paistetuista perunoista niiden valmistustekniikallaan. Perunoiden idea on niihin tehdyt viillot. Viiltojen sisään sulava voi ja päälle uunissa rapsakoituva korppujauho kruunaa klassisen pottureseptin.
Vuoden kotimaiseksi keittokirjaksi 2019 valitussa Peruna-keittokirjassakin (Readme 2019) ylistetään hasselbackan perunoita. Keittokirjailija ja ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäen mukaan hasselbackan perunat toimivat erityisesti syksyllä riistaruokien ja paistien lisukkeena.
– Hasselbackan perunoiden ainoa työläs vaihe liittyy niiden viiltelyyn. Leikkaus ei saa mennä läpi ja viiltojen pitää olla tarpeeksi ohuita ja tasaisia, että perunat näyttävät täydellisiltä. Siinä on haastetta kerrakseen. Veitsikään ei saa olla liian paksuteräinen. Fileointiveitsi tulee tässä kohdassa hyvään käyttöön, Mansikkamäki vinkkaa kirjassaan.
Hasselbackan perunoihin sopii parhaiten kiinteä perunalajike. Tarkista, että potut ovat tasakokoisia. Voit valmistaa perunat hyvin pestyinä myös kuorineen.