Painonhallinnan kannalta ei ole täysin sama, minkälaista vähähiilihydraattista ruokavaliota noudatat, kertoo tuore Harvardin tutkimus.
Tuoreen The Harvard T.H. Chan School of Public Healthin tutkimuksen mukaan kaikki vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät tuota samanlaisia tuloksia, jos tavoitteena on painonhallinta, kirjoittaa New York Post.
Osa pinnalla olevista ruokavalioista saattaa jopa kerryttää muutaman lisäkilon.
JAMA Network Open -alustalla julkaistu tutkimus perustuu vuosikymmenien mittaan kerättyyn aineistoon.
– Tutkimuksemme menee syvemmälle kuin pelkkään kysymykseen "hiilihydraatteja vai ei?", tutkimuksen johtava kirjoittaja Binkai Liu, tutkimusassistentti yliopiston ravitsemuslaitokselta kertoo tiedotteessa.
Lue myös: Harvardin tutkijat: Diabeteksen riski voi kasvaa, jos syöt tätä ruokaa kahdesti viikossa
Tutkimus pureutui ruokavalion vaikutuksiin vuosien ajan
Yli 123 300 tervettä aikuista raportoi tutkimusta varten ruokavalionsa ja painonsa neljän vuoden välein.
– Se [tutkimus] analysoi vähähiilihydraattista ruokavaliota ja tarjoaa vivahteikkaan kuvan siitä, kuinka näiden ruokavalioiden rakenne voi vaikuttaa terveyteen vuosien, eikä pelkästään viikkojen tai kuukausien, ajan, Binkai Liu sanoo tiedotteessa.
Tutkimuksen mukaan ihmisillä, jotka noudattavat vähähiilihydraattista ruokavaliota, jossa painotetaan kasviperäisiä proteiineja ja terveellisiä rasvoja, on paremmat mahdollisuudet pitää painon nousu loitolla kuin niillä, jotka noudattavat vähähiilihydraattista ruokavaliota, joka koostuu pääasiassa lihasta ja epäterveellisistä rasvoista.Shutterstock
Viidessä tutkitussa vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa hiilihydraattien osuus päivittäisestä kalorimäärästä oli 38–40 prosenttia. Nämä viisi ruokavaliota olivat:
- Vähähiilihydraattinen kokonaisruokavalio, jossa korostuu hiilihydraattien kokonaissaannin määrä
- Eläinkunnan tuotteisiin nojaava vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa korostuvat eläinproteiinit ja -rasvat
- Kasviperäisiin tuotteisiin nojaava vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa korostuvat kasviproteiinit ja -rasvat
- Terveellinen vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka koostuu kasviperäisistä proteiineista, terveellisistä rasvoista ja jossa vältellään puhdistettuja hiilihydraatteja
- Epäterveellinen vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka koostuu eläinperäisistä proteiineista, epäterveellisistä rasvoista sekä vähäkuituisista hiilihydraateista.
Lue myös: Suomalaisille tuttu ruoka voi ehkäistä suolistosyöpää – väitöstutkimus vahvistaa terveyshyödyt
Kaikki vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät ole tasa-arvoisia
Osallistujat, jotka noudattivat kokonaisuudessaan vähähiilihydraattista, eläinperäistä tai epäterveellistä vähähiilihydraattista ruokavaliota, lihoivat keskimäärin enemmän kuin terveellistä vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneet.
Tutkija Binkai Liu kertoo CNN:lle, että epäterveellistä vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneet kerryttivät neljän vuoden aikana noin 2,3 kiloa.
Sen sijaan terveellistä vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaneet laihtuivat saman aikajakson aikana noin 2,2 kiloa.
Tutkimuksen mukaan painoerot olivat merkittävimmät alle 55-vuotiaiden, ylipainoisten ja vähemmän fyysisesti aktiivisten osallistujien keskuudessa.Shutterstock
Kasvipohjainen vähähiilihydraattinen ruokavalio sen sijaan tarjoili sekalaisia tuloksia.
– Oleellinen tulos tässä [tutkimuksessa] on se, että kaikki vähähiilihydraattiset ruokavaliot eivät ole tasa-arvoisia, kun kyse on painonhallinnasta pitkällä aikavälillä, apulaisprofessori Qi Sun yliopiston ravitsemuslaitokselta toteaa tiedotteessa.
Sunin mukaan tutkimuksen löydökset voivat ravistella mielikuviamme suosituista vähähiilihydraattisista ruokavalioista ja rohkaista julkisen terveyden ravitsemusneuvontaa suosittelemaan jatkossakin ruokavalioita, jotka korostavat terveellisiä ruokia, kuten täysjyväviljoja, hedelmiä, vihanneksia ja vähärasvaisia maitotuotteita.
Lue myös: Miksi paino ei putoa urheilusta huolimatta? 12 mahdollista syytä
Neljä ruokavaliomuutosta, jotka auttavat alentamaan kolesterolia
Katso myös: Mikä avuksi, kun paino jojoilee? Ylilääkäri vastaa
8:05Miksi neuvo "syöt vain vähemmän" ei toimi? Millainen vinkki sitten toimisi?
Lue uusimmat lifestyle-jutut!
Lähteet: New York Post, JAMA Network Open, Harvard T.H. Chan School of Public Health, CNN