Georgian yliopiston tekemissä eläinkokeissa Suomessakin yleinen lisäaine on aiheuttanut suolistosyöpää.
Majoneesi, jäätelö, leipä, prosessoitu liha – muun muassa näissä ja monissa muissa ruoissa käytetään emulgaattoreita, jotka nimensä mukaisesti edistävät emulsion muodostumista ruokaan.
Tuoreiden tutkimustulosten mukaan emulgaattorit eivät näyttäydy täysin harmittomina lisäaineina, sillä ne ovat aiheuttaneet syöpää Georgian yliopiston tekemissä kokeissa.
Yliopiston tutkijat suorittivat testejä hiirillä jakaen ne kolmeen eri ryhmään, joista kaksi sai emulgaattoreita (joko karboksimetyyliselluloosaa, eli E469-lisäainetta tai polysorbaatti 80:ä, eli E433). Kolmannelle ryhmälle annettiin vettä.
Hiiret, jotka saivat emulgaattoreita, kehittivät muutoksia suolistobakteereissa, jotka edistivät tulehduksia ja suolistosyöpää, tutkimusraportissa kerrotaan.
Suomessa karboksimetyyliselluloosaa saa käyttää ilman ylärajaa sellaisissa tuotteissa, joissa käytetään lisäaineita. Polysorbaatti 80 on sallittua lisätä muun muassa jäädykkeisiin, makeisiin, purukumiin, keittoihin, kastikkeisiin, kahvileipään ja jälkiruokiin enimmäismäärärajoituksella.