Tuore tutkimus vahvistaa eläinkokeissa saatuja havaintoja, joiden mukaan keinotekoiset makeutusaineet voivat muuttaa elimistön mikrobiomia ja vaikuttaa sitä kautta sokeriaineenvaihduntaan.
Keinotekoisia makeutusaineita lisätään useisiin elintarvikkeisiin vähentämään niissä käytetyn sokerin määrää. Makeutusaineiden pääasiallinen tarkoitus on tukea painonhallintaa ja auttaa etenkin diabeetikoita hallitsemaan verensokeripitoisuuttaan.
Tieteellisessä Cell-lehdessä ilmestynyt tutkimus kuitenkin esittää, että tietyt keinotekoiset makeuttajat voivat vaikuttaa kielteisesti verensokeriin.
Ihmiskokeissa selvisi, että sakariini ja sukraloosi saattavat merkittävästi heikentää glykeemistä vastetta. Glykeeminen vaste kuvaa hiilihydraattien imeytymisnopeutta sekä vaikutusta verensokeriin ja insuliinieritykseen. Suuret vaihtelut verensokeritasoissa voivat altistaa tyypin 2 diabetekselle.
Makeuttajat eivät itsessään nosta verensokeria, mutta tutkimuksen mukaan ne voivat vaikuttaa elimistön mikrobiomin kautta elimistön kykyyn säädellä verensokeritasoja aterian jälkeen. Tämä voi mahdollisesti johtaa lihomiseen sekä diabetekseen.
Lue myös: Tämä salakavala tila kehittyy usein diabetekseksi – tunnistatko oireet?
Sakariini ja sukraloosi pahimmat makeuttajat?
Löydökset perustuvat 120 henkilön otokseen. Vapaaehtoiset olivat terveitä aikuisia, jotka eivät käyttäneet keinotekoisia makeuttajia ruokavaliossaan ennen tutkimukseen osallistumista.
Osallistujat jaettiin kuuteen ryhmään. Neljässä heitä pyydettiin syömään kahden viikon ajan päivittäin veteen sekoitettua aspartaamia, sukraloosia, sakariinia tai steviaa. Viidennessä ryhmässä osallistujat söivät vastaavan määrän glukoosijauhetta. Kuudennessa ryhmässä osallistujat eivät käyttäneet mitään lisäravinnetta.
Kaikkien osallistujien verensokeria mitattiin sekä kokeen ajan että viikko sitä ennen ja jälkeen. Lisäksi he kävivät useita kertoja sokerirasituskokeessa. Sakariinia ja sukraloosia käyttäneiden henkilöiden verensokeritasot heilahtelivat suuresti, kun muissa ryhmissä verensokeri pysyi tasaisena.
Osallistujilta kerätyt uloste- ja sylkinäytteet osoittivat, että kaikki neljä keinotekoista makeuttajaa olivat muuttaneet selvästi suun ja suoliston bakteereita. Poikkeavuuksia havaittiin etenkin sakariini- ja sukraloosi-ryhmissä, kun taas kontrolliryhmäläisten mikrobiomi ei ollut muuttunut.
Verikokeet paljastivat vastaavanlaisia muutoksia ruoansulatuksessa syntyneissä aineenvaihduntatuotteissa.
Kun tutkijat siirsivät ulostetta steriileissä oloissa kasvatettujen hiirten suolistoon, he huomasivat sakariini- ja sukraloosi-ryhmistä kerättyjen näytteiden nostavan myös koe-eläinten verensokeria syömisen jälkeen. Lisäksi hiirten elimistön kyky säädellä verensokeria häiriintyi.
Videolla matkataan ruoan mukana suoliston läpi. Juttu jatkuu videon ja linkin alla.
2:42Tiesitkö tätä suolistostasi ja kakastasi? Heurekassa esiteltiin havainnollistavasti, miten ruoka matkaa suusta vessanpönttöön.
Lue myös: Riittääkö pelkkä kävely liikunnaksi? Personal trainer vastaa – lenkeillä yksi ylivoimainen etu
Vesi on light-limua parempi
Havaittujen muutosten todellisten terveysvaikutusten selvittäminen vaatii jatkotutkimuksia, joita onkin jo vireillä.
Tutkijat eivät suosittele ihmisiä vaihtamaan keinotekoisia makeuttajia sokeriin, jolla on hyvin tunnettuja terveyshaittoja. Sen sijaan keinotekoisia makeuttajia tulisi käyttää vain kohtuudella ja esimerkiksi sokerittomat limsat korvata vedellä.
Tutkimuksesta uutisoivat muun muassa tieteeseen keskittyvät New Scientist - sekä The Scientist-lehdet.
Lue myös: Nyt tippuu limupullo käsistä: Yli 400 000 ihmisen jättitutkimus paljastaa virvoitusjuomien karun vaikutuksen
Lue myös: Rasvattomat vai rasvaiset maitotuotteet? Uusi tutkimus: Tämä on terveellisempi valinta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso alla olevalta videolta, paljonko suositut välipalat sisältävät piilosokeria.
3:26KATSO VIDEO: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria.
Lähteet: Cell, New Scientist, The Scientist, Eurek Alert Science News Releases, Sydänliitto