Energiajuomistakin tuttu aine voi lisätä riskiä verihyytymiin

Erytritoli voi lisätä riskiä verihyytymiin.

Esimerkiksi juomissa käytetty makeutusaine saattaa aiheuttaa veritulppia. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan erytritoli voi lisätä riskiä verihyytymien muodostumiseen, kertoo CNN.

Erytritolia on esimerkiksi joissain energiajuomissa. Ainesosalistassa se on voitu merkitä arominvahventeeksi.

– Merkittävää on, että kaikissa tutkimusaiheissa jokainen verihiutaleiden vasteen, siis hyytymisen, mittari nousi erytritolin nauttimisen jälkeen, tutkimusta tehnyt Stanley Haze kuvailee.

Samanlaista ilmiötä ei tapahtunut, jos henkilö joi vastaavan sokeroidun juoman.

"Näimme lisääntynyttä hyytymistä"

Tutkimus on hyvin pieni: osanottajia oli vain 20. He paastosivat yön yli, ja aamulla heiltä otettiin verinäyte. Tämän jälkeen he joivat juoman, jossa oli 30 grammaa joko erytritolia tai sokeria. 30 minuutin kuluttua verikoe uusittiin.

Katso myös: Tuleeko sokerittomista siidereistä pahempi darra? Juttu jatkuu videon alla.

Tuleeko sokerittomista siidereistä pahempi darra? 0:52
Ravitsemusterapeutti Jonna Heinonen kertoi Kesämyytit-sarjassa, tuleeko sokerittomista siidereistä pahempi darra.

Juomisen jälkeen veren sokeritaso nousi hieman, mutta erytritolitaso nousi tuhatkertaisesti. Hazenin mukaan suurin yllätys oli verihiutaleiden toiminta.

– Näimme lisääntynyttä hyytymistä, kun mittasimme sydänkohtaus- tai aivoinfarktimallin tyylisesti sitä, miten nopeasti hyytymät tukkivat suonen tai pysäyttävät verenkierron.

Tutkijoiden mukaan se, että erytrityoli lisäsi verihiutaleiden reaktiivisuutta terveillä vapaaehtoisilla, aiheuttaa huolia sen suhteen, että aineen käyttö voi lisätä verisuonitukosten mahdollisuutta.

"Kuluttajien tulisi tulkita tämän pilottitutkimuksen tuloksia erittäin varovaisesti"

Matala- ja vähäkaloristen tuotteiden puolesta puhuva Calorie Control Council kommentoi tutkimusta CNN:lle sanoen, että suhtautuisi tutkimukseen varauksella.

– Kuluttajien tulisi tulkita tämän pilottitutkimuksen tuloksia erittäin varovaisesti. Osanottajia oli rajattu määrä, kymmenen, ja heille annettiin liian suuri määrä erytritolia, melkein nelinkertaisesti Yhdysvalloissa juomiin sallitun määrän verran, järjestö korosti.

Katso myös: Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita

Näin paljon eri alkoholijuomat sisältävät sokeria ja kaloreita 1:29
Selvitimme kymmenen eri alkoholijuoman sokeri- ja kilokalorimäärät.

Lue myös:

    Uusimmat