Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Uniikki herkku, joka tamperelaisten hotellien aamupaloilta on löydyttävä – ahmitaan viikoittain kilotolkulla: "En ole itse kokeillut, mutta saattaa toimia"

mustamakkara
Shutterstock
Julkaistu 27.10.2018 09:32
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Samaan aikaan, kun sisäelinten ja veren käyttö makkaroiden valmistuksessa on hiipunut, mustamakkaran suosio on ja pysyy. Tämä perinneruoka on erityisen suosittu herkku tamperelaisten hotellien aamupaloilla, joissa sitä nautitaan tuhansia kiloja viikossa.

Videolta pääset tutustumaan toiseen perinneherkkuun, Rönttöseen. 

Mustamakkara on suosittu herkku ympäri Suomen aina Lappia myöten, mutta erityinen asema sillä on kotiseudullaan Tampereella, jossa sitä tarjoillaan yleisesti myös hotellien aamupaloilla.

Aamupaloilla eksoottinen herkku maistuu niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille vieraille, ja makkaraa katoaa parempiin suihin tuhansia kiloja viikossa.

Paikallinen erikoisuus kiinnostaa laajasti

Mustamakkara kuuluu oleellisena osana myös tamperelaisen Sokos Hotel Ilveksen aamupalaa. 

– Meillä Ilveksessä tätä herkkua menee noin 65 kiloa viikossa aamupalalla, ja vuositasolla luku pyörii 3380 kilossa. Menekki on koko ajan ollut hienoisessa kasvussa, sillä paikallinen erikoisuus kiinnostaa, Original Sokos Hotel Ilveksen hotellinjohtaja Irmeli Puolanne kertoo Makuja.fi:lle.

Aamupala. Hotelli Kämp (1)

Mustaamakkaraa ei kovin monilla aamupaloilla nähdä.

Puolanteen mukaan monilla eurooppalaisilla, kuten briteillä ja irlantilaisilla, on omassa ruokakulttuurissaan saman tyyppisiä tuotteita, ja he ottavat mustaamakkaraa mieluusti aamupalalautaselleen. Aasialaisten keskuudessa mustamakkara ei Puolanteen mukaan ole kovin tuttu tuote, mutta rohkeutta eksoottisen makkaran maistamiseen löytyy.

– Olen havainnut melko eksoottisia yhdistelmiä, joissa ensin otetaan kippoon luonnonjogurttia ja marjasekoitusta tai hilloa, ja sen päälle täräytetään mustan pätkä. En ole itse kokeillut, mutta saattaa toimia, Puolanne kertoo.

Japanilaiset syövät makkaraa yllättävän paljon

Mustamakkaraa kuluu myös Sokos Hotel Tornin aamupaloilla. Hotellinjohtaja Mikko Kankaanpään mukaan heidän hotellissaan mustamakkaraa kuluu noin 60–90 kiloa viikossa.

LUE MYÖS: Yhdysvaltalaisen luksushotellin asiakkaille tarjoiltiin Sinistä Lenkkiä – "makkarat katosivat nopeasti vieraiden suihin"

– Mustan suosio on pysynyt aikalailla tasaisena, mutta on huomattavissa pientä kasvua viimeisen 2 vuoden ajalta suomalaisten ja ulkomaalaisten keskuudessa, Kankaanpää kertoo.

Kankaanpään mukaan ulkomaalaisista harva uskaltautuu mustamakkaraa maistamaan, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Kankaanpään mukaan makkaralla herkuttelevat slaavilaisten lisäksi myös japanilaiset, joiden keskuudessa makkaraa kuluu yllättävän paljon.

Tuoreimmat aiheesta

Makkara