Unohda puikot! Suomessa vieraillut japanilainen kansanedustaja paljastaa, kuinka sushia kuuluisi oikeaoppisesti syödä
Hienoissa japanilaisissa ravintoloissa sushi nautitaan oikeaoppisesti sormin.
VIDEO: Poimi talteen herkullisen japanilaisen salaatin resepti.
Japanin eduskunnan kuluttaja-asioiden erityiskomitean jäseniä kävi tällä viikolla tutustumassa järvenpääläisen ruokakaupan sushitiskiin. Edustajat ihastuivat suomalaisen sushitiskin tarjontaan ja tuotteiden makuun välittömästi.
Vierailun aikana japanilaiset kansanedustajat paljastivat Makuja.fi:lle joukon sushin syömiseen liittyviä tapoja, jotka ovat monelle suomalaiselle sushin ystävälle täysiä mysteereitä.
Hienoissa paikoissa sushia syödään käsin
Kuluttaja-asioiden erityisvaliokunnan jäsenen Yoshitaka Sakurada kertoo, että vanhan tavan mukaan sushi kuuluu syödä käsin, ei siis puikoilla, niin kuin meillä on totuttu tekemään.
– Japanissa on sellaisia ravintoloita, joihin eivät ensikertalaiset pääse sisään. Jos näissä paikoissa ryhdyt syömään sushia puikoilla, sushikokki saattaa suuttua ja näppäistä sormille, että sellainen ei käy päinsä, Sakurada kertoo.
Sakuradan mukaan nykypäivänä moni japanilainenkin syö sushia puikoilla, mutta ennen vanhaa kädet toimivat tähän hommaan parhaiten.
Paljaat kädet ovat myös japanilaisten mestarikokkien työväline. Kumihanskoja ei siis käytetä, mikä nostaa hyvän hygienian erittäin suureen rooliin.
Makea kananmuna kruunaa sushiaterian
Sushia ei Sakuradan mukaan saisi lähteä syömään summanmutikassa, sillä niiden syömiseen on olemassa oma järjestyksensä. Tärkein sääntö on, että liikkeelle lähdetään kevyistä paloista.
– Liikkeelle ei lähdetä rasvaisesta tonnikalasta, vaan ensin syödään valkoiset kalat ja loppuun tulee makea kananmuna, Sakurada kertoo.
Jos tarjolla on läpinäkyviä raaka-aineita, kuten kampasimpukkaa tai kalmaria, ne ovat ensimmäiset, joista lähdetään liikkeelle.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"