Huippukokki Sauli Kemppainen jakoi niksinsä ruoan maustamiseen.
Miten ruoasta saa kotikeittiössä takuuvarmasti maukasta? Huippukokki Sauli Kemppainen jakoi taannoin Viiden jälkeen -ohjelmassa parhaat maustamisvinkkinsä.
Sauli Kemppainen tunnetaan Michelin-tähtikokkina, joka on viimeksi luotsannut Berliinissä Savu-nimistä ravintolaa. Kemppainen on myös nähty MTV:llä Suomen omana "Gordon Ramsayna", sillä kokki toimi Hell’s Kitchen -ohjelman keittiöpäällikkönä vuonna 2013.
"Älkää ostako huonoa raaka-ainetta"
Kemppainen kertoi ohjelmassa muun muassa suomalaisten keittiössä piilevästä oleellisesta ongelmasta, joka voi vaikuttaa ruoan makuun.
– Virhe on tapahtunut jo 70 vuotta sitten, kokki totesi.
Lue lisää: Suomalaisten keittiöissä on oleellinen ongelma, joka voi vaikuttaa ruoan makuun: "Virhe on tapahtunut jo 70 vuotta sitten"
Lisäksi Kemppainen listasi mausteita, jotka kotikokkien kannattaisi omaan maustekaappiinsa hankkia.
Ohjelmassa nähtiin myös Kemppaisen vinkki ruoan maun parantamiseen. Kokki muistutti, että kaikessa ruoanlaitossa tärkeintä on aina maku. Hyvä maku varmistetaan ensimmäiseksi hankkimalla laadukkaita raaka-aineita.
– Huonosta raaka-aineesta ei taikurikaan saa hyvää. Älkää ostako huonoa raaka-ainetta.
Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen.
Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live.
Jos haluat hyvän risoton, älä käytä pelkkää vettä liemenä
Seuraavaksi on hyvä miettiä, miten ruoan omaa makua saa parhaiten korostettua. Kemppainen nosti esimerkiksi risoton valmistuksen.
– Jos tehdään risotto, niin se tehdään normaalisti veteen. Vesi menee riisin sisään, miltä vesi maistuu? Ei miltään.
Sen sijaan kokki neuvoi kokeilemaan porkkanan mehustamista porkkanamehuksi, jota voi käyttää esimerkiksi juuri risoton nesteenä.
– Sataprosenttinen porkkanamehu maistuu porkkanalta. Jos veden sijaan käyttää tätä risottoon tai vaikka porkkanakakkuun, niin se muuten rupeaa maistumaan porkkanalta aika lujaa. Tämä on niin monikäyttöinen, Kemppainen ylisti.
Samalla kaavalla voi Kemppaisen mukaan hyödyntää ruoanlaitossa muitakin kasviksia, kuten kurkkua, kurpitsaa tai vaikka omenaa.
Sauli Kemppaisella on myös omaa niksinsä nuupahtaneiden yrttien hyödyntämiseen. Katso videolta jutun yltä kokin vinkit maustamiseen!
Katso myös: Nämä mausteet pitäisi löytyä jokaisen suomalaisen maustekaapista
1:44