Piparitaikinan popsiminen raakana puhuttaa jälleen.
Tuoreimmassa Halpa vs. kallis -jaksossa maistellaan ja vertaillaan suomalaiskauppojen piparitaikinoita. Taikinoita popsitaan jaksossa sekä raakana että pipareiksi paistettuina. Samalla herää kysymys piparitaikinan syömisen mahdollisista haitoista. Saako sitä syödä raakana?
Terveystoimittajamme Nelli Hyttinen selvitti asiaa jo viime jouluna:
– Minua on jo vuosien ajan vaivannut eräs joulumysteeri: voiko raakaa piparkakkutaikinaa syödä vai ovatko vanhempien varoitukset sen aiheuttamista vatsakivuista täysin relevantteja?
Varoitukset saattaneet liittyä kananmuniin
Asiaa selvitettiin viime vuonna Ruokaviraston ja Pihlajalinnan asiantuntijoiden avustuksella.
– Olen itsekin miettinyt asiaa näitä samoja varoituksia kuulleena, paljasti Pihlajalinnan yleislääketieteen erikoislääkäri ja kehittäjäylilääkäri Tiina Määttä.
– Luulen, että varoitukset liittyvät raakojen kananmunien salmonellariskiin, mutta nykyään suomalaisiin kananmuniin ei juurikaan liity salmonellariskiä. Toki myös taikinan mausteet voivat joillakin käydä vatsaan.
Lue myös: Supersimppeli suklaapelti villitsee – anna vaikka lahjaksi
Ei salmonellariskiä
Ruokavirasto ohjasi puolestaan tutustumaan erityisasiantuntija Marjo Misikankaan blogikirjoitukseen.
Misikangas kertoo blogissaan, että raakaa kananmunaa voi toden totta syödä, joten se ei ainakaan estä piparkakkutaikinan napostelua.
Ruokaviraston mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella, koska salmonellaa esiintyy suomalaisissa munintakanoissa vähän.
Mausteistakaan ei haittaa
Mutta entäpä sitten Määtän mainitsemat mausteet?
Ruokaviraston sivuilta löytyy tieto, että kaneli sisältää kumariinia, jonka on todettu suurina määrin olevan haitallista maksalle. Piparkakkutaikinan sisältämä kaneli ei kuitenkaan ole syy kieltää taikinan napostelua.
Ruokavirasto nimittäin kertoo, ettei parin viikon ajan kestävä runsaampi kanelin käyttö ole vaaraksi, sillä vuoden mittaan suomalaisten kanelin käyttö on yleensä vähäisempää, eikä jokapäiväistä.
Myös Ruokaviraston erityisasiantuntija Marjo Misikangas kertoo blogissaan, ettei kypsentämättömän piparkakkutaikinan maisteleminen ole vaarallista, vaikka liiallinen napostelu voikin aiheuttaa vatsan kipristelyjä.
Lue myös: Oletko hoksannut? Piparkakkumaustetta voi hyödyntää nerokkaalla tavalla
Katso myös: Mikä piparkakkutaikinoista on paras?
8:23