Saako piparitaikinaa syödä raakana?

piparitaikina
Monen mielestä raaka piparitaikina on jopa parempaa kuin valmiit piparkakut. Shutterstock

Piparitaikinan popsiminen raakana puhuttaa jälleen. 

Tuoreimmassa Halpa vs. kallis -jaksossa maistellaan ja vertaillaan suomalaiskauppojen piparitaikinoita. Taikinoita popsitaan jaksossa sekä raakana että pipareiksi paistettuina. Samalla herää kysymys piparitaikinan syömisen mahdollisista haitoista. Saako sitä syödä raakana?

Terveystoimittajamme Nelli Hyttinen selvitti asiaa jo viime jouluna:

– Minua on jo vuosien ajan vaivannut eräs joulumysteeri: voiko raakaa piparkakkutaikinaa syödä vai ovatko vanhempien varoitukset sen aiheuttamista vatsakivuista täysin relevantteja?

Varoitukset saattaneet liittyä kananmuniin

Asiaa selvitettiin viime vuonna Ruokaviraston ja Pihlajalinnan asiantuntijoiden avustuksella.

Olen itsekin miettinyt asiaa näitä samoja varoituksia kuulleena, paljasti Pihlajalinnan yleislääketieteen erikoislääkäri ja kehittäjäylilääkäri Tiina Määttä.

Luulen, että varoitukset liittyvät raakojen kananmunien salmonellariskiin, mutta nykyään suomalaisiin kananmuniin ei juurikaan liity salmonellariskiä. Toki myös taikinan mausteet voivat joillakin käydä vatsaan.

Ei salmonellariskiä

Ruokavirasto ohjasui puolestaan tutustumaan erityisasiantuntija Marjo Misikankaan blogikirjoitukseen.

Misikangas kertoo blogissaan, että raakaa kananmunaa voi toden totta syödä, joten se ei ainakaan estä piparkakkutaikinan napostelua. 

Ruokaviraston mukaan kotimaisia kananmunia voi syödä raakana ja löysäksi keitettynä. Myös kakkutaikinaa, johon on sekoitettu raakaa kananmunaa, voi maistella, koska salmonellaa esiintyy suomalaisissa munintakanoissa vähän. 

Mausteistakaan ei haittaa

Mutta entäpä sitten Määtän mainitsemat mausteet?

Ruokaviraston sivuilta löytyy tieto, että kaneli sisältää kumariinia, jonka on todettu suurina määrin olevan haitallista maksalle.  Piparkakkutaikinan sisältämä kaneli ei kuitenkaan ole syy kieltää taikinan napostelua.

Ruokavirasto nimittäin kertoo, ettei parin viikon ajan kestävä runsaampi kanelin käyttö ole vaaraksi, sillä vuoden mittaan suomalaisten kanelin käyttö on yleensä vähäisempää, eikä jokapäiväistä.

Myös Ruokaviraston erityisasiantuntija Marjo Misikangas kertoo blogissaan, ettei kypsentämättömän piparkakkutaikinan maisteleminen ole vaarallista, vaikka liiallinen napostelu voikin aiheuttaa vatsan kipristelyjä.

Katso myös: Mikä piparkakkutaikinoista on paras?

Makutestissä piparitaikinat: Pakastealtaiden klassikko jakoi raadin jyrkästi kahtia 8:23
Piparitaikinat Halpa vs. kallis -makutestissä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!