Harva ruoka-aine herättää yhtä paljon riemua kuin kesän ensimmäiset varhaisperunat. Kun tämän makumuistoja herättävän raaka-aineen yhdistää ravintoloista tutun herkun, ruskistetun voin kanssa, syntyy lähes vastustamaton lisuke, joka uppoaa parempiin suihin ihan sellaisenaankin.
Tässä reseptissä pienten varhaisperunoiden annetaan kypsyä veden sijaan hitaasti voissa. Valmistukseen kannattaa valita tarpeeksi laakea kattila tai pannu, sillä perunat kypsyvät tasaisesti, kun ne saavat kypsyä voissa yhdessä kerroksessa.
– Nämä perunat ovat naurettavan herkullisia, Seriouseats-sivustolle kirjoittanut Sasha Marx toteaa.
– En pystynyt lopettamaan niiden syömistä. Riippumatta siitä, että ne oli kuorrutettu ruskistetulla voilla, ne eivät olleet rasvaisia eivätkä aiheuttaneet ruokakoomaa.
Halutessasi voit lisätä perunoiden joukkoon myös yrttejä ja valkosipulia antamaan makua.
Ruskistetulla voilla höystetyt varhaisperunat (2–4 annosta)
n. 110 g voita kuutioina
450 g pieniä uusia perunoita pestynä
suolaa, mustapippuria
(4 oksaa tuoretta timjamia tai rosmariinia)
(2 valkosipulinkynttä kuorittuna)
Sulata voi kattilassa keskilämmöllä. Lisää perunat kattilaan heti, kun voi on sulanut. Varmista, että perunat ovat kattilassa yhdessä kerroksessa. Lisää joukkoon myös ripaus suolaa ja pippuria. Sekoita perunoita voissa, kunnes voi alkaa kuumeta ja sihistä. Jatka kypsentämistä ja sekoittamista, kunnes voi alkaa muuttua kullankeltaiseksi ja vaahdota, noin 5–8 minuutin ajan.
Pienennä lämpöä ja lisää kattilaan halutessasi yrtit ja kokonaiset valkosipulit. Jatka kypsentämistä miedolla lämmöllä vaahtoavassa voissa, kunnes perunat ovat kypsiä ja kullanruskeita, noin 45 minuutin ajan. Siirrä kattila pois levyltä ja anna levätä kattilassa noin viiden minuutin ajan.
Nosta perunat tarjolle ja kauho päälle kattilan pohjalta löytyvää kullanruskeaa voita. Tarjoa lisänä myös ranskankermaa.
Resepti: Seriouseats