Tuorepuristettuun omenamehupohjaan tehdyt artesaanisiiderit tekevät kovaa vauhtia tuloaan myös Suomeen. Kiinnostus kotimaisia ja luonnollisia raaka-aineita kohtaan on nostanut tämän juomaryhmän kiinnostavuutta kuluttajien silmissä.
Viime vuosien aikana erilaiset artesaanioluet ovat nousseet isoksi trendiksi kuluttajien keskuudessa. Nyt oluiden rinnalle tekevät kovaa vauhtia tuloaan myös artesaanisiiderit.
Vaikka siiderien kokonaiskulutus on laskussa, siideriyrittäjä Petri Halmetojan mukaan siiderikategorian sisällä on tapahtunut muutosta.
Suomalaisen Aidon Siiderin Seura määrittää artesaanisiideriksi siiderin, jossa on 100 % tuorepuristettu omenamehupohja ja se on käytetty villihiivoilla, eikä siihen ole lisätty mitään aromeja tai sokereita.
– Aidot siiderit ovat selvästi kasvattamassa suosiotaan, Halmetoja toteaa.
Olvin julkaiseman tiedotteen mukaan artesaaniolutbuumi on lähtenyt alun perin liikkeelle USA:sta, josta se on laajentunut Eurooppaan ja sitä myötä nyt myös Suomeen.
– Siideri kannattaa ottaa myös ruokajuomaksi, siiderin ja ruoan yhdistäminen on nyt se juttu, olutsommelier Maria Markus lisää Huomenta Suomen haastattelussa.
Oikeat omenaljikkeet oikeantyyppisiin juomiin
Suurin ero artesaanisiiderissä verrattuna monille tuttuihin niin sanottuihin perinteisiin siidereihin on niiden pohjassa. Perinteiset valtavirran siiderit tehdään omenaviinipohjaan, kun taas artesaanisiiderit tehdään aina tuorepuristettuun omenamehupohjaan.
Halmetojan mukaan omenalajikkeet ja niille tyypilliset makumaailmat näyttelevät suurta roolia artesaanisiidereiden valmistuksessa.
– Lajikkeesta on kaikki kiinni, ja Suomessa ollaan vasta alettu tehdä töitä sen eteen, että löydetään oikeat lajikkeet oikeantyyppiset juomiin, Halmetoja kertoo.