Suklaa mielletään helposti makeiseksi, mutta näin ei aina ole. Perinteisen maitosuklaan lisäksi markkinoilta löytyy myös vaihtoehtoja, jotka saattavat olla terveellisempiä.
Suklaan ystävän kannattaa tutustua suklaiden eroihin. Kunnon suklaa valmistetaan laadukkaasta kaakaosta, joka on suklaan yksi pääraaka-aine.
Erota erilaiset suklaat toisistaan
Markkinoilla on valtava määrä erilaisia suklaita. Suklaiden eroihin kannattaa tutustua, sillä esimerkiksi tumma suklaa saattaa olla terveellisempi vaihtoehto perinteiselle maitosuklaalle.
Tumma suklaa
Tumma suklaa valmistetaan kaakaomassasta, kaakaovoista ja sokerista. Tumma suklaa sisältää vähintään 45 prosenttia kaakaota.
Nykyään monista kaupoista saa jopa 80-prosenttista suklaata. Kannattaakin suosia paljon kaakaota sisältäviä suklaita, sillä niissä on terveellisiä flavonoideja.
Maitosuklaa
Kun tummaan suklaaseen lisätään maitoa tai maitojauhetta, saadaan aikaan suomalaisten suosimaa maitosuklaata.
Maitosuklaa sisältää vähintään 25 prosenttia kaakaota.
Raakasuklaa
Raakasuklaa on prosessoimattomista ja kuumentamattomista raaka-aineista valmistettavaa suklaata. Liian suuressa lämpötilassa kaakaon kuumentaminen vaikuttaa sen sisältämiin ravintoaineisiin.
Raakasuklaata pidetään terveellisenä sen sisältämien ravintoaineiden vuoksi, joita on suklaassa yli 1200. Merkittäviä mineraaleja ovat esimerkiksi magnesium, kalium, rauta, sinkki ja kromi. Suklaassa käytetty kaakao sisältää runsaasti hyviä antioksidantteja.
Valkosuklaa
Valkoinen suklaa ei ole sanan varsinaisessa merkityksessä suklaata lainkaan. Valkosuklaa valmistetaan kaakaovoista, sokerista ja maitojauheesta. Se maustetaan usein vaniljalla. Valkoisesta suklaasta puuttuu suklaalle ominainen kaakaomassa.
Valkoisessa suklaassa tulee olla vähintään 20 prosenttia kaakaovoita.
Täytesuklaa
Täytesuklaa tarkoittaa esimerkiksi suklaapatukoita, joissa on suklaata vähintään 25 prosenttia tuotteen painosta.
Lähteet: Puhdistamo, Suklaayhdistys.fi, Euroopan parlamentti