Koko Suomi leipoo: Syyssadon herkkusieni-pororulla, Kati
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa inspiroidutaan syksyn mauista ja väreistä.
Tuulihattu-kääretorttupohja
- 125 g voita
- 2,5 dl maitoa
- 2,5 dl vettä
- 3 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 0,5 tl leivinjauhetta
- 3 kpl kananmunia
Herkkusieni-porotäyte
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 100 g ranskakermaa
- 50 g smetanaa
- 100 g kylmäsavustettua pororouhetta
- ½ kpl punasipulia
- 100 g herkkusieniä
- ½ kpl paprikaa
- 1 kpl sitruunaa
- ripaus suolaa
- 1 rkl sokeria
- ripaus mustapippuria
- ripaus valkopippuria
- voita (paistamiseen)
Tuorejuustokuorrute
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 2 dl vispikermaa
- 0,5 tl suolaa
Koristeet
- 1 pussi herneenversoa
- 1 pussi persiljaa
- 2 rkl unikonsiementä
- 100 g leipäjuustoa
Tartalettitaikina
- 225 g voita
- 160 g tomusokeria
- 0,5 tl suolaa
- 1,5 tl vaniljapastaa
- 6 kpl kananmunan keltuaista
- 450 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Kaulintaan
- 1 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
Kinuskitäyte
- 250 g fariinisokeria
- 1 dl vehnäjauhoja
- 2 dl kuohukermaa
- 50 g voita
- 1,5 tl vaniljasokeria
- 1 kpl kananmunan keltuaista
- 5 dl puolukkaa (pakaste)
Italialainen marenki
- 2,5 dl sokeria
- 1 dl vettä
- 3 kpl kananmunan valkuaista
Koristeet
- 0,5 dl Kuivattua puolukkajauhetta
- Puolukan lehdet
Valmistusohje
KÄÄRETORTTUPOHJA: Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Yhdistä maito, vesi, voi ja suola kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi. Nosta kattila levyltä, lisää joukkoon yhteen sekoitettu vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita voimakkaasti, kunnes taikina on tasaista ja irtoaa reunoista. Jäähdytä seosta, lisää kananmunat taikinaan yksitellen vatkaten koko ajan, jatka vatkaamista, kunnes taikinasta tulee paksua ja kiiltävää. Nostele taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla noin 25 min. Anna jäähtyä ennen täyttöä.
HERKKUSIENI-POROTÄYTE: Pilko herkkusienet palasiksi ja paista voissa 5–10 min kunnes ovat pienentyneet puolella, lisää joukkoon loppuvaiheessa pilkottu punasipuli ja pororouhe. Mausta mustapippurilla. Anna jäähtyä. Pilko pieniksi kuutioiksi paprika. Yhdistä kulhossa maustamaton tuorejuusto, ranskankerma, smetana, paprika ja jäähtynyt herkkusieni-poroseos, sekoita tasaiseksi massaksi. Mausta sitruunalla, sokerilla, suolalla sekä musta- ja valkopippurilla.
KUORRUTE: Vatkaa kulhossa maustamaton tuorejuusto sileäksi. Lisää joukkoon vispikerma ja suola, vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
KORISTEET: Nostele herkkusieni-porotäyte kääretorttupohjan päälle. Kääri rulla kääretortun tapaan ja laita tulla jääkaappiin vetäytymään. Kuorruta kääretorttu tuorejuustokuorrutteella. Koristele herneenversoilla, persiljalla, unikonsiemenillä ja pursotuksilla.
TARTALETTIPOHJAT: Sekoita yleiskoneen kulhossa huoneenlämpöinen voi sileäksi. Yhdistä joukkoon tomusokeri, suola ja vaniljapasta, vatkaa hetkenaikaa. Lisää kananmunan keltuaiset joukkoon, jatka vatkaamista. Kaada joukkoon lopuksi vehnäjauho ja sekoita kovaksi massaksi. Jaa tartalettitaikina kahteen osaan ja kauli yksi osa kahden leivinpaperin välissä n. 0,5 cm paksuiseksi, tee toiselle osalle taikinasta samoin. Nosta tartalettitaikinat jääkaappiin kylmään n. 10 minuutiksi.
KINUSKITÄYTE: Lisää kattilaan fariinisokeri, vehnäjauho, kuohukerma, voi ja vaniljasokeri. Keitä seosta, kunnes voi on sulanut ja seos alkaa hieman paksuuntua. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon kananmunan keltuainen. Sekoittele lämpöisen lieden päällä vielä hetki, kunnes kinuskitäyte on paksua. Kaada seos kulhoon ja nosta kylmään.
TARTALETTIEN VALMISTUS: Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Ota kylmästä tartalettitaikinasta leivosrenkailla 12 kpl pyöreitä pohjia. Nosta pohjat uunipellille leivinpaperin päälle. Nosta leivosrenkaat pohjien päälle. Leikkaa veitseä apuna käyttäen leivosrenkaiden reunoille tartalettitaikinasta pitkät suikaleet ja asettele leivosrenkaiden reunoihin. Siisti leivosrenkaiden yläreunat veitsellä. Pistele haarukan avulla pohjille reikiä. Paista tartalettipohjia noin 10 minuuttia uunissa. Lisää kinuskitäyte tartalettien pohjalle sekä jäiset puolukat. Nosta takaisin uuniin ja paista noin 20 minuuttia. Anna tartalettien jäähtyä ennen koristelua.
KUORRUTE: Laita valkuaiset kulhoon. Mittaa kattilaan vesi ja fariinisokeri. Keitä vesi ja sokeri keskenään 120 asteeseen. Vesi-sokeriseoksen kiehuessa vatkaa valkuaisia kevyeksi vaahdoksi. Lisää hitaasti valuttamalla kiehuva sokeriliemi samalla vatkaten. Vatkaa marenkia, kunnes se jäähtyy huoneenlämpöiseksi. Värjää punaisella pastavärillä.
TARTALETTIEN KORISTELU: Pursota italiasta marenkia pursotuspussin ja tyllan avulla leivosten päälle.Viimeistele leivokset puolukan lehdillä ja puolukkajauheella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa