Mainos

Koko Suomi leipoo: Liisan karpalo-kinuskikääretorttu

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps13_0873
MTV Oy/ Miira Ojanen

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman kolmannessa jaksossa loihdittiin juhlapöytään suolaisia ja makeita leivoksia.

Karpalohillo

  • 3 dl karpaloita
  • 1 dl sokeria
  • 1. Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes karpaloista alkaa irrota nestettä. Nosta lämpöä ja keitä muutama minuutti, jotta karpalon kuoret pehmenevät. Jäähdytä.

Pohja

  • 4 kananmunaa
  • 1½ dl erikoishienoa sokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa
  • 1¼ dl perunajauhoa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • sokeria rullaamiseen

Täyte

  • 250 g mascarpone-tuorejuustoa
  • 2 dl Valio kuohukermaa
  • ½ dl tomusokeria
  • 1 tl vaniljatahnaa

Kuorrute

  • 50 g Valio voita
  • 1 dl fariinisokeria
  • ½ dl Valio kuohukermaa
  • 2 dl tomusokeria
  • ripaus suolaa

Koristeluun

  • piparkakkutaikinasta tehdyt koristeet (kts. ohje alla)
  • marenkilastut (kts. ohje alla)
  • talvisia koristerakeita
  • karpaloita

Marenkilastut

  • 2 valkuaista
  • 1 dl erikoishienoa sokeria
  • 2 rkl karpalojauhetta (pakastekuivattu)

Piparkakkutaikina

  • 300 g Valio voita
  • 1½ dl siirappia
  • 4 dl sokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl inkivääriä
  • ½ tl kardemummaa
  • 3 kananmunaa
  • 2 tl soodaa
  • 13 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Valmistusohje

OHJE: Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla. Vaahdota munat, sokeri ja vaniljatahna vaaleaksi, erittäin kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauho ja leivinjauhe yhteen ja siivilöi munavaahtoon. Kääntele varovasti sekaisin. Kaada taikina esivalmistellulle uunipellille ja paista 10–12 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin (pohjan paistuessa valmista marenkimassa koristeita varten kts. ohje). Anna pohjan jäähtyä hetki. Aseta puhdas leivinpaperi työtasolle ja sirottele sille sokeria. Kumoa hieman jäähtynyt pohja sokerin päälle ja rullaa paperin kanssa kääröksi. Anna pohjan jäähtyä rullattuna täytteen valmistuksen ajan.

Mittaa mascarpone, kerma, tomusokeri ja vaniljatahna kulhoon. Vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Ota vaahdosta 1½ dl pursotinpussiin ja laita se jääkaappiin odottamaan.  Rullaa pohja auki ja levitä sille karpalohillo sekä loput mascarponetäytteestä. Jätä noin 3 cm pohjan toisesta reunasta tyhjäksi, jottei täyte pursu ulos rullatessa. Rullaa tiiviiksi rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen. Kääri tiukasti paperiin ja anna asettua hetki jääkaapissa.

KUORRUTE: Mittaa kuorrutetta varten voi, fariinisokeri ja kerma kattilaan. Kuumenna kunnes sokeri sulaa. Ota kattila liedeltä ja vatkaa joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä hetki välillä sekoitellen. Kaada kuorrute kääretortun päälle. Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen koristelua.

KORISTELU: Viimeistele kääretorttu pursottamalla täytettä kuorrutteen päälle. Asettele marenkikoristeet, piparkakut, karpalot ja koristerakeet paikoilleen ennen tarjoilua.

MARENKILASTUT: Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet ja marenki on kiiltävää ja paksua. Levitä massa ohueksi kerrokseksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele pinnalle karpalojauhetta ja paista 80 ℃ kunnes marenki on rapeaa. Lohko jäähtynyt marenki paloiksi.

PIPARKAKKUTAIKINA: Kiehauta voi, siirappi, sokeri ja mausteet kattilassa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Lisää munat ja lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu sooda. Anna taikinan vetäytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Kauli taikina ohueksi levyksi. Ota muotilla paloja levystä ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista piparkakkuja 200-asteisessa uunissa 6-8 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.