Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Överisti vähä kaikkee -överidonitsit, Merjan resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps4_beautyshots_taidonna25C225A8yte_memmu_01_kuvaaja_saku_tiainen (1)
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 18.12.2023 15:28

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden neljännessä jaksossa leivottiin övereitä donitseja.

Donitsit

  • n. 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1½ tl kardemummaa
  • 0,25 tl suolaa
  • 0,5 tl vaniljasokeria
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 kpl kananmuna
  • 0,25 dl sokeria
  • 0,25 dl fariinisokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • 0,25 dl rypsiöljyä
  • 1 kpl sitruunan kuori

Paistamiseen

  • 1 l rypsiöljyä

Leipomiseen

  • n. 0,5 dl erikoisvehnäjauhoja

Täyte: Salted caramel kreemi

  • 100 g voita
  • 2 tippaa vanilja-aromia
  • 100 g marcarponea
  • 2 dl tomusokeria
  • 2 rkl fariinisokeria
  • Ripaus sormisuolaa

Koristeet

    Cookie-pikkuleivät

    • ½ dl erikoisvehnäjauhoja
    • 25 g voita
    • 0,3 dl fariinisokeria
    • ½ tl vaniljasokeria
    • ¼ tl leivinjauhetta
    • ½ dl suklaarouhetta

    Pikkumarengit

    • 1 kpl valkuaista
    • 0,7 dl tomusokeria
    • Muutama tippa omenaviinietikkaa
    • Elintarvikeväriä pinkki, vaaleanvihreä

    Minisuklaalevyt

    • 80 g tummaa suklaata

    Kuorrute

    • 1 dl kuohukermaa
    • 250 g tummaa suklaata

    Tuoreita kirsikoita, kuorrutesuklaa ja suklaaraitoja

    • 24 kpl tuoreita kirsikoita
    • 10 palaa tummaa suklaata

    Valmistusohje

    DONITSIT: Raasta sitruunan kuori. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon jauhoseos, raastettu sitruunan kuori, rasva ja kerma. Anna taikinan turvota noin 15 min. Leikkaa leivinpaperista donitsin kokoisia palasia ja öljyä kevyesti palat, jolle laitat donitsin. Kun lasket reikäkauhalla donitsin paistorasvaan, ota samalla leivinpaperipalanen pois. Näin donitsit pysyvät hyvin koossa ja siistinä. Pyörittele taikina pötköksi ja jaa 8 yhtä suureen osaan. Pyöritä ensin palloiksi ja sitten rinkulaksi. Kuumenna öljy n. 170–175, pidä tasalämpöisenä. Kypsennä kuumassa rasvassa molemmin puolin, että saa kauniin ruskean värin. Kun kypsiä, nosta valumaan talouspaperilla vuoratulle alustalle. Anna jäähtyä.

    TÄYTE: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja vanilja-aromi vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää tomu-ja fariinisokeri vähä kerrallaan voimakkaasti vatkaten ja lopuksi suola. Lopeta vatkaaminen, kunnes kreemi on kuohkeaa ja tasaista.

    KORISTEET: Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Rouhi suklaa. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi, lisää leivinjauhe. Sekoita jauhot joukkoon. Lisää lopuksi suklaarouhe. Muotoile taikinasta haluamasi muotoisia pikkuleipiä tai kauli/painele taikina levyiksi ja ota vaikka sydänmuotilla siitä pikkuleipiä. Paista 6–7 min.

    PIKKUMARENGIT: Laita uuni lämpiämään n.120 asteeseen. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Vatkaa sokeri vähitellen ja vatkaa vielä muutama minuutti. Lisää etikka ja vatkaa vielä, kunnes massa on sopivaa. Pursota marengit uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivata uunissa noin 1 – 1.5 tuntia, kypsyvät nopeammin kun ovat pieniä. 

    MINISUKLAALEVYT: Sulata suklaa mikrossa ja kaada muotteihin. Jäähdytä. Suihkuta kimalletta päälle.

    KUORRUTE: Palastele suklaat kulhoon ja lisää kerma. Sulata mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. 

    DONITSIEN KOKOAMINEN: Sulata tumma suklaa mikrossa, pienessä pursotuspussissa. Kasta jäähtyneen donitsin toinen puoli suklaassa. Halkaise terävällä veitsellä donitsi ja pursota täyte. Nosta kuorrutettu puolikas päälle. Asettele donitsin päälle marengit, cookiekeksit, pikku suklaalevyt ja kirsikat, jonka alle voit
    pursottaa muutaman tummasuklaaraidan ja kaikkien päälle vielä muutama ohut suklaaraita. Voit myös murustaa marenkeja, jos jää ylimääräisiä.

    Tuoreimmat aiheesta

    Koko Suomi leipoo -reseptit