Vältä yleiset kokkausvirheet – älä heitä syötäviä osia pois!
Tiesitkö, että saatat huomaamattasi heittää käyttökelpoista ruokaa kompostiin? Ota vinkit talteen ja hyödynnä raaka-aineet alusta loppuun.
Ruokahävikin pienentäminen on helppo aloittaa kiinnittämällä huomiota käyttötottumuksiin tavallisten raaka-aineiden kohdalla.
Sitruuna
Sitruunamehu antaa moneen ruokaan sen kaipaamaa happoa, mutta heitätkö sitruunankuoret mehun puristamisen jälkeen pois? Ei kannata. Sitruunasta voit hyödyntää mehun lisäksi myös kuoren keltaisen osan, jota voit raastaa ruokiin antamaan makua. Sitruunankuori sopii esimerkiksi makeisiin leivonnaisiin. Muista kuitenkin pestä sitruuna juuresharjalla ennen raastamista.
Kokeile:Sitruunapiiras
Tuoreet yrtit
Kun yhtä ruokalajia varten ostettu tuore yrttipuska alkaa nuupahtaa, kannattaa tarttua toimeen. Hienonna yrtti pieneksi ja levitä yrttisilppu jääpalamuotteihin. Kaada perään oliiviöljyä ja pakasta kuutiot. Yrtti-öljykuutioita on helppo irrottaa muoteista tarpeen tullen.
Parsakaali
Terveellisen parsakaalin voi syödä kokonaan aina kukinnoista varteen. Varsi tosin vaatii hieman pidemmän kypsennysajan kuin kukinnot, joten mikäli haluat parsakaalista tasaisen kypsää, anna varsipalojen kiehahtaa ensin hetken ennen kuin lisäät kukinnot kattilaan.
Perunankuoret
Perunat voi syödä kuorineen, kunhan multa on pesty kunnolla pois. Esimerkiksi lohkoperunat ja uuniperunat maistuvat erityisen hyvin kuorineen. Jos kuitenkin teet ruokaa, joka ei kuoria kaipaa, pyöräytä kuorista rapeita ja herkullisia perunankuorisipsejä.
Muista myös:
Jos jääkaapissasi on lihaa tai kalaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on käsillä, vaikkei ruoalle olisi juuri nyt tarvetta, kypsennä liha ja pakasta ne. Pakkasessa kypsennetty liha ja kala saavat lisää käyttöaikaa.
Jos taas leipäkorista löytyy kannikka kuivunutta leipää, käytä leipä esimerkiksi lihapullataikinaan.
Kokeile:Gordonin italialaiset lihapullat
Tummuneita banaanejakaan ei kannata heittää hukkaan. Ne sopivat hyvin smootheisiin antamaan makeutta. Ylikypsät banaanit ovat myös hyviä leivonnassa.
Kokeile esimerkiksi Suklaakuorrutteista banaanikakkua tai Muhkeita banaaniohukaisia
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku