Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Varo pahaa virhettä joulukalojen tarjoilussa

graavilohi lohi kala
Ruokamyrkytys on jouluna ikävä yllätys. Siksi kalan tarjoiluun ja säilytykseen kannattaa kiinnittää huomiota.Shutterstock
Julkaistu 24.12.2024 13:31

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Säilytäthän joulukaloja oikein?

Pro Kala -yhdistyksestä vinkattiin aiemmin parhaat tärpit joulun kalaostoksille. Jos erilaisia kalatuotteita on ostanut joulupöytään, kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä seikka myös niiden säilytykseen liittyen.

Turun kauppahallissa sijaitsevan Kalaliike S.Wallinin yrittäjä Jaakko Manelius muistuttaa, että joulukalojen säilymiseen pystyy vaikuttamaan itse huomattavasti muutamalla helpolla niksillä.

– Jääkaappi kannattaa säätää muutaman asteen normaalia kylmemmäksi, sillä jääkaapissa on usein jouluna normaalia enemmän ruokaa ja jääkaapin ovi saattaa käydä tiuhaan, Manelius sanoo.

Lue myös: Mikä on graavilohen ja kylmäsavustetun lohen ero?

Pahin virhe joulukalojen tarjoilussa

Kaloja – kuten muitakin jouluruokia – kannattaa laittaa tarjolle kerrallaan aina sen verran kuin mitä yhdellä aterialla syödään.

Pahin virhe on ottaa esimerkiksi kokonainen savukala pariksi tunniksi pöydälle ja sitten laittaa se taas jääkaappiin – ja toistaa samaa jokaisessa ruokailussa.

– Kalavadin alle voi laittaa kylmäkallen, sillä huoneenlämmössä esimerkiksi ohueksi leikattu graavikala lämpenee varsin nopeasti, vinkkaa Manelius.

Kuinka kauan kala säilyy jääkaapissa?

Oikein käsitelty kala säilyy kylmässä (lähellä nollaa astetta) fileinä kolmesta neljään päivään. Kotona jääkaapissa kala säilyy puolet lyhyemmän ajan kuin kaupan kalatiskissä. Kylmäketju ja säilytyslämpötila vaikuttavat oleellisesti kalan säilyvyyteen.

Graavilohen säilyvyys jääkaapissa 0–3 asteessa on muutaman vuorokauden, mikäli koko fileetä ei syödä kerralla. 

Lue myös: Ostatko kalaa jouluksi? Muista tämä!

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka