Erilaiset kalaherkut ovat monelle joulupöydän kohokohta. Pro Kala ry muistuttaa eräästä perinteikkäästä joulukalaruoasta.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu silakan suosiosta suomalaisten ruokapöydissä. Valitettavasti suomalaiset ovat hieman unohtaneet silakan syömisen: jopa 80 prosenttia suomalaisten syömästä kalasta tulee ulkomailta, kun samaan aikaan esimerkiksi Itämeren silakkaa päätyy lähinnä rehuksi ja vain murto-osa lautasille.
Silakka on kuitenkin mainio kala myös joulupyödässä. Pro Kala ry muistuttaa tiedotteessaan marinoitujen silakoiden kuuluvan joulupöytään muiden perinteisten herkkujen kylkeen.
– Kaupoista löytyy laaja valikoima erilaisia maustettuja ja etikkaisia kalasäilykkeitä, mutta silakoita voi marinoida myös itse. Marinointi vaatii hieman aikaa ja valmisteluja, mutta vaikeaa se ei ole.
Säilytysastialla on väliä
Riittää kun ostat kaupasta silakkafileitä ja napsaiset niistä saksilla selkäevät irti. Muuten fileet ovat valmiita marinadiin nahkoineen päivineen. Pro Kala ry muistuttaa myös tiiviin säilytyspurkin tärkeydestä silakkamarinadeja valmistettaessa.
– Jääkaapissa liemessä oleva kala säilyy pitkään, kunhan astia on tiivis. Jos käytät esimerkiksi vanhaa hillo- tai muuta lasipurkkia, pese se huolellisesti.
Marinoituja silakoita voi syödä joulupöydässä sellaisenaan muiden kalaherkkujen kyljessä. Klassinen yhdistelmä on tarjoilla silakat saaristolaisleivän kanssa.
Nappaa ohje helppoon joulukalaherkkuun: Sinappisilakat
Katso myös video: Näin teet pikagraavattua lohta
7:56
Lähde: Pro Kala ry