Tiedätkö, miten joulunajan suositut kalatuotteet eroavat toisistaan?
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin käsitelty lohen ja kirjolohen eroa. Asia nousi puheenaiheeksi myös tuoreessa Halpa vs. kallis -jaksossa, jossa maisteltiin suomalaiskauppojen graavikirjolohia. Jakson näet MTV Katsomossa 8.12.
Toinen maistelijoita askarruttanut kysymys oli graavikalan ja kylmäsavustetun kalan ero.
Mitä siis oikeastaan on graavilohi tai -kirjolohi, ja miten se eroaa kylmäsavustetusta kalasta?
Lue myös: Vappu Pimiän suosikkileipä on hitti: "Maailman helpoin tehdä"
Graavikala
Pro Kala ry:n mukaan graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen. Sitä käytetään muun muassa cevicheä valmistaessa. Parhaimpia kaloja graavattavaksi ovat lohi, kirjolohi ja siika. Lohi on suomalaisille se tärkein ja suosituin graavikala.
Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä graavikala on saanut nimensä. Kalan graavaaminen ei vaadi muuta. Suolattu kala nostetaan jääkaappiin, ja graavattavan fileen koosta riippuen graavikala on valmis herkuteltavaksi yleensä seuraavana päivänä.
Katso ohje: Maailman paras graavilohi Harri Syrjäsen tapaan
Kylmäsavustettu kala
Kylmäsavustettu kala on periaatteessa graavikalaa, joka graavaamisen jälkeen vielä kylmäsavustetaan.
Kivikangas-kalastusvälinekaupan mukaan kylmäsavustus on savustustapa, jossa kala ensin suolataan, minkä jälkeen sen pinta kuivataan ja kala savustetaan matalassa lämpötilassa, esimerkiksi vanhassa jääkaappissa. Kala ei siis pääse varsinaisesti kypsymään.
Muista, että kylmäsavustukseen sellaisenaan sopivat vain kalalajit, jotka eivät vaadi kypsentämistä yli 65 asteessa.
Lue myös: Oletko kokeillut? Kokkien suosimalla kikalla kalasta saa taatusti maukasta
Katso myös video: Neljä helppoa ideaa graavilohen maustamiseen
0:49