Siideriksi saa kutsua vain omenasta tai päärynästä valmistettuja juomia. Valkoherukoista valmistettu juoma onkin viideri.
Kotimaisten pienpanimoiden suosio on noussut huimaa vauhtia. Käsityöläisolut on trendikkäämpää kuin koskaan, ja uusia tuotteita tulee markkinoille jatkuvasti.
Myös kotimaisten marjaviinien kysyntä on kasvussa. Suomessa toimii 25 viinitilaa, jotka tuottavat kotimaisista marjoista ja hedelmistä erilaisia viinejä, siidereitä ja liköörejä.
Krista Kivilahti-Vehviläinen Alitalon viinitilalta kertoo, että juomat menevät kaupaksi sitä mukaa kun niitä ehditään tehdä.
– Nykyään ihmiset haluavat puhdasta kotimaista, ja sen vuoksi kysyntä kasvaa.
Valkoherukoistakin voi tehdä siideriä
Suomalaiset juovat siideriä noin 45 miljoonaa litraa vuodessa. Perinteiset siiderit valmistetaan omenoista ja päärynöistä, mutta myös valkoherukoista saa tehtyä siiderinkaltaista viideriä.
– Viideri siksi, koska Suomen lainsäädännön mukaan siideriksi saa kutsua vain omenasta tai päärynästä tehtyjä juomia.
Kivilahti-Vehviläinen kertoo, että viideri on hyvä vaihtoehto niille, joiden vatsa ei kestä omenaa. Monet allergikot ovat löytäneet myös lisäaineettomista marjaviineistä itselleen sopivan juoman.
Monet kotimaiset marjaviinitilat valmistavat tuotteensa alusta loppuun itse. Näin tehdään myös Alitalon viinitilalla.
– Meille tulee marjat raaka-aineena, ja itse puristamme mehut. Juomat tehdään loppuun asti meidän tuotantolaitoksessa.
Viinit valmistuvat kolmessa kuukaudessa, viiderin valmistus on nopeampaa.
Suomalaisilla on pitkät perinteet kotiviinien valmistuksessa, ja viineihin on hyödynnetty nimenomaan kotimaisia raaka-aineita. Tästä perinteestä ammentavat myös marjaviinitilat.
Kotiviinien valmistajille Kivilahti-Vehviläinen antaa yhden vinkin.
– Tässäkin lajissa harjoitus tekee mestarin.