Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Viiniä lasi- vai muovipullosta? Alko lyö faktat tiskiin: Tätä et ehkä tiennyt ostamastasi viinipullosta

1:16img
Julkaistu 01.07.2020 13:23

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Jos miettii ilmastovaikutuksia, on oleellista nappaako Alkosta kainaloon lasisen vai muovisen viinipullon. Alkon asiantuntijan mukaan pakkausmateriaali ei vaikuta viinin laatuun.

Jo aiemmin keväällä uutisoitiin, että perinteisten viinipullojen rinnalle on ilmestynyt Suomenkin Alkoihin yhä enemmän viinien hanapakkauksia sekä tetroja. Erityisesti tetraviinien myynti on maahantuojien mukaan nyt kovassa kasvussa.

Kartonkipakkausten lisäksi yhä yleisempiä ovat myös muovipullot, Alkosta kerrotaan. Ei ehkä uskoisi, mutta kevyt muovipullo on itse asiassa perinteistä lasipulloa ekologisempi valinta. Kaikista pienin hiilijalanjälki on kuitenkin hanapakkauksella.

Viinin pakkauksella merkittävimmät ilmastovaikutukset

viinit viini viinitonkka hanaviini viinitetra tetraviini

Alkon mukaan viinintuotannossa merkittävimmät ilmastovaikutukset syntyvät juomapakkausten, etenkin lasipullojen valmistuksesta. Pakkauksen osuus viinin ilmastovaikutuksista on kolmannes, ilman kierrätystä jopa yli 40 prosenttia. Mitä kevyempi ja kierrätettävämpi pakkaus on, sitä pienempi on hiilijalanjälki. Toisin kuin elintarviketuotteissa yleensä, viinipakkauksella on suurempi kuormitus ympäristöön kuin itse juomalla.

Eri viinipakkausten hiilijalanjäljet juomalitraa kohden:

  • Hanapakkaus 70 g CO2e/l
  • Kartonkitölkki 85 g CO2e/l
  • Viinipussi 96 g CO2e/l
  • Alumiinitölkki 190 g CO2e/l
  • PET-muovipullo 245 g CO2e/l
  • Kevyt lasipullo (alle 420 grammaa) 525 g CO2e/l
  • Perinteinen lasipullo (noin 540 grammaa) 675 g CO2e/l

– Panostamme Alkossa kevyempien juomapakkausten osuuden kasvattamiseen. Voimme hakea valikoimaan kevyempiä pakkausmateriaaleja sekä rohkaista kumppaneitamme ottamaan käyttöön kevyempiä pakkauksia tai vaihtamaan pakkausmateriaalia. Teemme tiivistä yhteistyötä myös pohjoismaisten alkoholimonopolien kanssa, sanoo Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho.

Ahon mukaan muovipullon hiilijalanjälki on noin kolmannes lasipullon hiilijalanjäljestä. Kevyestä, särkymättömästä ja helposti pakattavasta pakkauksesta on suurta etua tuotteiden kuljetuksessa.

Viinien maahantuojat totesivat MTV:lle jo aiemmin, että pakkausmateriaali ei huononna viinin laatua. Sekä hanapakkauksista että muovipulloista voi löytää hyviä, nuoria viinejä – vuosien varastointiin ja kypsytykseen ne eivät sovellu. 

– Muovipulloihin pakatun viinin myynnin osuus vuonna 2019 oli 7 prosenttia ja tämän vuoden osalta trendi näyttäisi olevan saman suuntainen. Muovikielteiset mielikuvat muodostavat tällä hetkellä sen suurimman esteen muovipullojen yleistymiselle. Erityisesti meillä Suomessa tehokas palautusjärjestelmä vähentää muovipullojen päätymistä luontoon roskaksi, Aho sanoo.

8d772d32-1066-4532-8180-7502500f79b4

Kuvassa uusi litteä muovipullo.

Alkon valikoimiin ilmestyi kesäkuussa uusi pakkausinnovaatio: litteä muovinen viinipullo. Kyseessä on kokonaan kierrätetystä PET-muovista valmistettu pantillinen pullo. Ahon mukaan sen ilmastopäästöt ovat jopa alle viidesosan normaalin muovipullon aiheuttamista päästöistä.

– Litteitä 0,75 litran pulloja mahtuu laatikkoon 12 normaalin kuuden pullon sijaan. Kuormalavalliseen mahtuu valmistajan mukaan yli kaksinkertainen määrä viiniä verrattuna pyöreisiin lasisiin pulloihin. Tällä on mahdollisuus vähentää logistiikan päästöjä jopa 60 prosenttia. Samankokoinen tilansäästö pätee myös varastoinnissa, summaa Aho.

Lue myös: Onko tässä uusi viinihitti? Yksi pakkaus myy nyt Alkoissa kuin häkä: "Kaikki edellytykset menestymiseen"

Lähteet: Alko, maahantuojat

Tuoreimmat aiheesta

Juomat