Hyvää tekevät ruuat ja uudet proteiinit ovat nousevia ruokatrendejä Pohjoismaissa, selviää Fazerin tuoreesta raportista. Vaikka ruoan terveellisyys ja kestävät valinnat nähdään tärkeinä, myöskään hemmotteluhetkiä ja glamouria ei unohdeta.
VIDEO: Millaisia ruokia syödään tulevaisuudessa? Huippukokki vastaa!
Fazerin tuoreen Tulevaisuuden ruokatrendit 2019 -raportti kyselyn tulosten perusteella suomalaiset ovat tietoisia kuluttajia, joiden vastauksissa korostuivat yksilölliset terveystarpeet ja ympäristöä säästävät valinnat.
LUE MYÖS: Tiesitkö? Näin kasviproteiini ja eläinproteiini eroavat toisistaan – tämä on parempi vaihtoehto
Vastauksissa korostuivat etenkin uusien kasvisproteiinien käyttö sekä lihansyönnin lopettaminen.
Kaiken kaikkiaan Pohjoismaissa ollaan entistä kiinnostuneempia ympäristöstä ja kestävistä valinnoista omaa terveyttä ja pieniä hemmotteluhetkiä unohtamatta.
Raportin mukaan vuodelle 2019 on nähtävissä viisi keskeistä ruokatrendiä Pohjoismaissa.
1) Uusia proteiineja
Vuoden 2018 hitti olivat kulhot. Ensi vuonna saamme todennäköisesti ihastella annoksia, joiden proteiini on peräisin lupiinin, herneiden ja soijan kaltaisista kasveista tai joissa on käytetty lihatonta "lihaa". Vihreä vallankumous tarkoittaa jatkossa yhä moninaisempia kasviperäisiä proteiineja, myös niin kutsuttua lihatonta lihaa.
2) Itämaista viisautta
Ensi vuonna ruokaintoilijat innostuvat ikivanhasta intialaisesta terveysfilosofiasta, ayurvedasta. Ayurvedaruokavaliossa suhtautuminen ruokaan on holistista, ja tavoitteena on valita omaa kehotyyppiä ravitsevia ruokia.
3) Värikkäitä latteja
Juomme edelleen erilaisia latteja, jotka on valmistettu ilman kahvipapuja.
4) Papua pullaan
Linssit, kikherneet ja pavut ovat maukkaita pataruoissa ja ensi vuodesta alkaen myös leivonnaisissa.
5) Glamouria pöytään
Vaikka ruoan terveellisyys ja kestävyys ovat meille tärkeitä, emme unohda pieniä hemmotteluhetkiä. Vuonna 2019 luvassa on entistä enemmän näyttäviä esillepanoja ja yllätyksellisiä annoksia.
Lähde: Fazer