Ruokakauppojen yrttihyllyt pursuavat kesällä erilaisia mielenkiintoisia yrttejä, mutta mihin niitä voi käyttää?
Kirveli, korianteri, kynteli – tarjolla on nykyään joukko erilaisia tuoreita yrttejä, joiden nimet eivät välttämättä sano mitään. Ota selvää, mihin ruokalajiin kukin yrtti sopii erityisen hyvin mausteeksi, ja valmista jatkossa entistä maukkaampaa ruokaa!
Aasian minttu
Pehmeä aniksen makuinen Aasian minttu sopii erityisen hyvin wokkeihin ja tuo vaihtelua esimerkiksi kanawokin perinteisiin makuihin. Aasian minttu sopii myös lakritsijäätelöön sekä mausteeksi kylmiin juomiin ja teehen.
Auringonkukanverso
Auringonkukanverso on erityisen sopiva koristeeksi, mutta se tuo mukavasti lisämakua salaatteihin, voileivälle sekä keittoihin ja kasvisruokiin. Versot kannattaa lisätä lämpimiin ruokiin vasta viimeisenä, kun ruoka on muuten jo valmista, jotta sen rakenne ei kärsi.
Basilika
Tomaatin ja mozzarellajuuston makuparina tuttu basilika tuo helposti lisämakua pussikeittoihin. Basilikalla voi maustaa myös pastan, ja koska se on maultaan itsessään niin voimakas, voi sitä käyttää myös pastan pääraaka-aineena.
Herneenverso
Herneenversot sopivat hyvin sekä koristeeksi, voileivän päälle että osaksi salaatteja. Pannulla kypsennetyt herneenversot ovat myös oiva lisäke kalaruoalle.
Kanelibasilika
Monelle tulee yllätyksenä, että kanelibasilika sopii oivallisesti osaksi glögin mausteseosta. Kanelibasilikaa kannattaa kokeilla myös jauhelihakastikkeen mausteena, sillä se tuo siihen uudenlaista twistiä.
Kirveli
Ehdottomia ykkösruokia, joihin kirveliä kannattaa lisätä, ovat sieniruoat. Niiden lisäksi kirveli sopii sekä munakkaan koristeeksi että valmiiden keittojen pinnalle.
Korianteri
Erityisen hyvin etenkin kanan ja kalan seuraksi yrteistä sopii korianteri. Korianteri on myös erityisen sopiva makupari avokadolle, tomaatille ja sipulille, ja se sopiikin siksi hyvin erilaisiin salsoihin ja dippeihin.
Kynteli
Yrteistä kynteli on erityisen sopiva maustamaan papu- ja linssiruokia. Kasvissyöjien suosimien herkkujen lisäksi kynteli maustaa onnistuneesti myös makkararuoat. Kynteliä käytetään totutusti pippurin korvikkeena.
Lehtipersilja
Tavallista persiljaa voimakkaamman makuinen lehtipersilja on yrttien joukossa oikea yleismauste, joka sopii hyvin yhteen sipulin, ruohosipulin ja valkosipulin kanssa. Sillä voi myös koristella ruoan kuin ruoan.
Lipstikka
Jos on tottunut käyttämään paljon liemikuutioita, voi niiden korvaamista lipstikalla harkita erilaisissa keitoissa. Lipstikka sopii yllättäen hyvin myös jäätelön mausteeksi, ja toimii loistavasti osana salaattikastiketta.
Meirami
Jos hernekeittoon kaipaa uudenlaista twistiä, kannattaa kokeilla sen maustamista meiramilla. Meirami sopii hyvin myös erilaisten kaaliruokien ja täytettyjen herkkusienien maustamiseen.
Minttu
Minttu on yksi klassisimmista yrteistä, ja sen kenties yleisin käyttötapa on lampaan mausteena. Lammasruokien ohella mintun maku istuu erityisen hyvin osana raikasta hedelmäsalaattia tai silakkarullien seurana. Mintulla voi maustaa myös boolin tai teen.
Oregano
Pizzamausteena tunnettu oregano maistuu Italian tunnetuimman herkkuruoan päällä myös tuoreena. Pizzan lisäksi niin ikään erilaisten keittojen maustamista oreganolla kannattaa kokeilla. Oreganon maku sopii hieman yllättäen todella hyvin myös makaronilaatikkoon sekä suolaisten leivonnaisten mausteeksi.
Perilla
Hieman erikoisempi perilla on väriltään viininpunainen yrtti, joka sopii hyvin osaksi erilaisia salaatteja tai keittoja. Perillaa voi sen upean ulkonäön ja lempeän maun vuoksi käyttää monipuolisesti myös erilaisten ruokien koristeluun.
Punainen basilika
Punainen basilika on maultaan hieman tavallista basilikaa miedompi, mutta sitä voi käyttää tavallisen basilikan tapaan. Punainen basilika sopii hyvin osaksi vihersalaattia tai koristeeksi.
Rakuuna
Tuoreista yrteistä porkkanan ja perunan kenties paras makupari on rakuuna. Jos muihinkin vihanneksista valmistettuihin ruokiin kaipaa vaihtelua, kannattaa rohkeasti tarttua rakuunaan.
Ranskalainen rakuuna
Tavallista rakuunaa voimakkaamman makinen ranskalainen rakuuna sopii mausteeksi vastaaviin ruokiin kuin tavallinenkin rakuuna. Kokeile ranskalaista rakuunaa esimerkiksi yrttivoin mausteena.
Rosmariini
Riista- ja lammasruokien maustajana tutuksi tullut rosmariini sopii mainiosti marinointiin. Rosmariinilla voi maustaa myös uuniperunat, lisäämällä muutaman oksan yrttiä folion sisäpuolelle. Rosmariini sopii niin ikään keittoihin mausteeksi.
Salvia
Salvia sopii tuoreista yrteistä makunsa puolesta hyvin pihvien mausteeksi. Salviasta voi valmistaa myös maukasta levitettä.
Sitruunamelissa
Kalaruokiin erityisen hyvä mauste tillin ohella on sitruunamelissa. Tällä tuoreella yrtillä kannattaa maustaa myös kalan seuraksi sopiva kermaviilikastike. Sitruunamelissa sopii hyvin myös erilaisten juomien, kuten teen, boolin ja jääveden mausteeksi.
Sitruunaverbena
Harvinaisempi sitruunaverbena on maultaan erityisen aromaattinen yrtti, jonka hienostunut maku sopii hyvin jälkiruokiin ja juomasekoituksiin.
Thai-basilika
Maultaan voimakas thai-basilika on sekä vietnamilaisen että thaimaalaisen keittiön klassikkomauste, joka sopii maustamaan erilaisia liha-ja kalaruokia. Thai-basilikalla kannattaa maustaa myös tomaatteja sekä tuoresalaatteja.
Timjami
Timjami sopii tuoreyrttien joukosta riisin ja perunan mausteeksi. Timjamia voi käyttää myös lihapadan ja jauhelihakastikkeen mausteena.
Vahva minttu
Nimensä mukaisesti vahva minttu sopii tavallisen mintun tapaan erinomaisesti lammas- ja liharuokien mausteeksi. Vahvalla mintulla kannattaa maustaa sen raikkaan ominaismaun vuoksi myös jälkiruokia ja juomasekoituksia.
Vehnänoras
Vitamiini-, kivennäisaine- ja hivenainepitoinen venhänoras on sekä näyttävä koriste että mukava lisä leivän päälle salaatin sijaan.
Vesikrassi
Koristeeksi oivallisesti kauniin ulkonäkönsä vuoksi sopiva vesikrassi sopii koristamaan esimerkiksi voileipiä, liha- ja vihannesruokia tai keittoja.
Viininsuolaheinä
Kaunis viininsuolaheinä tuo raikasta makua salaattisekoituksiin ja koristaa ruokaa kuin ruokaa.
Katso videolta, kuinka minttua piiskataan oikeaoppisesti!
Lähde: Järvikylä