Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Cookie-tulivuori

Koko Suomi leipoo: Cookie-tulivuori
Julkaistu 27.01.2020 21:00

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden finaalijaksossa kilpailijat pistävät parastaan.

Tumma kakkupohja

  • 420 g vehnäjauho
  • 4 tl vaniljaa
  • 5 kananmunaa
  • 220 g rypsiöljyä
  • 400 g piimää
  • 2 tl suolaa
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 4 tl ruokasoodaa
  • 180 g kaakaota (van Houten)
  • 600 g sokeria
  • 450 g keitettyä tuoretta kahvia

Keksitaikina

  • 410 g vehnäjauhoja
  • 1,5 tl ruokasoodaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 280 g voita
  • 1 tl suolaa
  • 200 g hienoa sokeria
  • 200 g fariinisokeria
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl vaniljauutetta
  • 150 g suklaahippuja, tummaa suklaata
  • 150 g valkosuklaahippuja
  • 100 g kaakaojauhetta (van Houten)

Keksitaikinakuorrute

  • 600 g fariinisokeria
  • 450 g voita
  • 400 g vehnäjauhoja
  • 4 tl vaniljaa
  • 1 tl suolaa
  • 400 g täysmaitoa
  • 300 g pieniä tummasuklaahippuja

Kostutus

  • n. 3 dl triple sec

Suklaa ganache

  • 200 g tummaa suklaata
  • 2,5 dl kermaa

Kinuski

  • 200 g fariinisokeria
  • 3 dl kermaa

Sokeriliekit

  • 250 g sokeria
  • 1/2 dl glukoosisiirappia
  • 1/2 dl vettä
  • keltaista ja punaista pastaväriä

Honeycomb

  • Hunaja 75 g
  • Glukoosi 140 g
  • Sokeri 400 g
  • Vesi 50 g
  • Ruokasooda 20 g

Valmistusohje

TUMMA KAKKUPOHJA: Yhdistä kuivat aineet ja kosteat aineet pois lukien tuore kahvi. Lisää kuivat aineet erissä nesteisiin, ja lisää lopuksi tuore kahvi hyvin sekoittaen. Jaa kakkutaikina yhteen 24 cm halkaisijan vuokaan, yhteen 20 cm halkaisijan vuokaan ja yhteen 10 cm halkaisijan voideltuihin vuokiin ja paista 175-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia, siirrä jäähtymään. Seuraa kypsymistä, sillä vuoat ovat eri kokoisia.

KEKSITAIKINA: Vatkaa voi ja sokerit ja lisää kananmunat yksi kerrallaan. Lisää vanilja. Sekoita keskenään vehnäjauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja suola. Yhdistä taikinaksi ja jaa taikina kahteen osaan, lisää toiseen taikinaan kaakaojauhot ja valkosuklaahiput, toiseen taikinaan tummasuklaahiput. Anna levätä hetki kylmässä. Pyöritä keksitaikinasta palloja ja paista uunissa 175 asteessa n. 10-12 minuuttia. Nosta jäähtymään.

KEKSITAIKINAKUORRUTE: Vatkaa sokeri ja voi ilmavaksi vaahdoksi. Lisää vehnäjauhot, vanulja ja suola tasaiseksi seokseksi. Lisää maito hyvin pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi suklaahiput käsin sekoittaen.

SUKLAA GANACHE: Lämmitä kerma kattilassa ja sulata sekaan suklaa hämmentäen, kunnes suklaa on kokonaan sulanut.

KINUSKI: Mittaa kattilaan sokeri ja kerma ja keitä kinuskiksi 15-20 minuutin ajan.

SOKERILIEKIT: Mittaa kattilaan sokeri, glukoosisiirappi ja vesi. Keitä kunnes seos saavuttaa 150 asteen lämpötilan. Värjää seos oranssiksi keltaisella ja punaisella pastavärillä ja kaada leivinpaperin päälle jäähtymään, muotoile sokerista liekkien näköiset haarukalla.

KAKUN KOKOAMINEN: Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan lukuun ottamatta pientä kakkupohjaa. Täytä keksitaikina kuorrutteella ja kokoa kerroksiksi. Kaavi pienestä kakkupohjasta keskustaa ja nosta se kakun päälle, toiselle reunalle, ei keskelle. Kuorruta kakku kevyesti kauttaaltaan ja siirrä kylmään.

Valmista kinuski ja ganache sekä sokeriliekit. Anna kinuskin ja suklaan jäähtyä huoneenlämpöisiksi, mutta älä laita niitä kylmään.
Murskaa osa kekseistä karkeaksi muruksi. Täytä pienen kakkupohjan reikä suklaaganachella ja kinuskilla, valuta pitkin kakkua ajatuksena että kastikkeet ”purkautuisivat” laavana. Lisää keksin murut ja keksin paloja. Koristele kakku kekseillä ja honeycombilla haluamallasi tavalla, tee kastikkeilla dripvalumia reunoista. Lisää kakun päälle sokerista valmistetut liekit.

HONEYCOMB: Mittaa hunaja, glukoosi, sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna seosta 150 asteeseen. Lisää sooda kerralla. Sekoita nopeasti ja lisää leivinpaperilla vuorattuun muottiin kovettumaan. Anna kovettua vähintään kaksi tunti ennen lohkoamista. (Valumuotin on hyvä olla korkea.)

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo