Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Annen ”Kahvin ja suklaan suloinen liitto”

Koko_Suomi_leipoo_S7_eps5_5995
MTV Oy/ Miira Ojanen
Julkaistu 07.02.2022 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan viidennessä jaksossa loihdittiin pikakahvilla maustettu jälkiruoka.

Kakkupohja

  • 250 g tummaa suklaata
  • 90 g Valio voita
  • 180 g muscovadosokeria
  • 5 kananmunaa
  • 1tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 25 g perunajauhoa
  • 65 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoa
  • 2,5 rkl Nescafé pikakahvijauhetta
  • vajaa 2 rkl Valio turkkilaista jogurttia
  • 1,5 punainen chili
  • 2,5 tl chilirouhetta

Kermaliköörimousse

  • 4 dl Valio vispikermaa
  • 1 dl kermalikööriä
  • 300 g mascarponea
  • 4 kpl liivatelehteä

Kahvikiille

  • 5,25 dl vettä
  • 2 rkl Nescafé pikakahvijauhetta
  • 150 g Valio kuohukermaa
  • 80 g sokeria
  • 100 g tummaa suklaata
  • 6 kpl liivatelehteä

Tosca

  • 20 g Valio voita
  • 50 g mantelilastuja
  • 40 g intiaanisokeria
  • 25 g Valio kuohukermaa
  • 0,5 rkl Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja

Tryffelit

  • 40 g tumma suklaa
  • nokare Valio voita
  • 0,5 rkl Nescafé pikakahvijauhetta
  • 2 rkl nutellaa
  • 10 g tomusokeria
  • 0,5 rkl Valio ranskankerma
  • 0,5 dl Tummaa kaakaojauhetta kuorruttamiseen

Koristesuklaat

  • 300 g tummaa suklaata
  • kultaspray
  • syötävä lehtikulta

Valmistusohje

VALMISTA KAKKUPOHJA: Valmista kakkupohja. Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää sulatetut ja jäähdytetyt suklaa ja voi. Sekoita kunnolla pohjaa myöten.  Sekoita keskenään vehnäjauho, perunajauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja chililastut. Lisää jauhoseokseen pikakahvijauhe siivilän läpi. Sekoita jauhoseos taikinaan varovasti käännellen. Lisää turkkilainen jogurtti sekä hienonnettu chili. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina pellille. Paista 200 asteessa 12-15 minuuttia. Jäähdytä pohja.

VALMISTA TOSCA: Yhdistä aineet kattilassa ja anna kiehahtaa sekoittaen. Levitä massa leivinpaperoidulle pellille ohueksi levyksi ja paista 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes massa on saanut tummemman värin  ja reunat alkavat selvästi kypsyä. Nosta ritilän päälle ja jäähdytä.

VALMISTA MOUSSE: Vatkaa vispikerma ja kermalikööri vaahdoksi. Lisää mascarpone, siivilöi mukaan myös vaniljakreemijauhe. Sulata liotetut liivatelehdet ruokalusikalliseen likööriä ja lisää seos ohuena nauhana massaan koko ajan sekoittaen.

Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta tarjoilulasien pohjan kokoisia ympyröitä. Halkaise ympyrät, jotta saat yhdestä palasesta kaksi ympyrää. Nosta pohjat laseihin.  Pursota kermaliköörimassaa ohut kerros pohjien päälle. Laita päälle toinen kakkulevy ja pursota jälleen sen päälle kermaliköörimassaa. Levitä tarvittaessa lusikalla massaa niin, että se on aivan reunoja myöten joka kohdasta. Nosta lasit kylmään hyytymään.

VALMISTA KAHVIKIILLE: Lämmitä vesi höyryävän kuumaksi, lisää pikakahvijauhe. Laita toiseen kattilaan rouhittu suklaa, kerma ja sokeri. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää liotetut liivatteet kahvijuomaan ja lisää sitten suklaamassa kahvin sekaan. Anna jäähtyä haaleaksi. Kaada sitten kahvikiille hyytyneiden moussekerrosten päälle. Kaada kiille lusikan avulla, jotta mousseen ei tule liikaa painetta yhteen kohtaan ja siihen ei muodostu reikää. Nosta takaisin kylmään jähmettymään.

VALMISTA TRYFFELIMASSA: Sulata voi ja rouhittu suklaa kattilassa. Nosta kattila liedeltä. Lisää pikakahvijauhe (siivilän läpi), nutella, tomusokeri ja ranskankerma, sekoita massa tasaiseksi. Nosta kylmään jähmettymään.

TEMPEROI SUKLAA: Rouhi suklaa pieneksi ja laita se muoviseen kulhoon. Lämmitä suklaata sulatusteholla lyhyissä jaksoissa välillä sekoittaen, kunnes sen lämpötila on 48 – 50 astetta. Nosta astia kylmään vesihauteeseen (varo ettei massaan pääse yhtään vettä) ja jäähdytä koko ajan sekoittaen, kunnes massan lämpötila on 27—28 astetta. Lämmitä sen jälkeen massaa lyhyissä pätkissä mikrossa, kunnes lämpötila on 31—32 astetta. Kaada suklaasula silikonimuotin koloihin ja nosta kylmään kovettumaan.

Pyöritä tryffelimassasta pieniä palloja. Kierittele pallot tummassa kaakaojauheessa. Laita tryffelipallot muotilla tehtyjen suklaapallojen sisään, käytä pieni määrä sulaa suklaata liimaksi. Suihkauta koristeisiin kultasprayta.

KORISTELE hyytyneet annosmaljat. Murra toscalevystä paloja ja paina pala kevyesti kiilteeseen. Lisää suklaapallon puolikas. Suihkauta vielä kultasprayta annoksen pintaan ja lisää syötävää kultaa.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit