Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Kupliva suklaa-taatelikakku, Laura

koko_suomi_leipoo_s8_eps9_taidonnäyte_tehtävä_laura_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 09.11.2022 21:55

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden yhdeksännessä jaksossa leipurit tekivät versioita trendileivonnaisista.

Kakkupohja

  • 250 g taateleita (luomu pehmeä kuivattu)
  • 3 dl vettä
  • 1 ¾ dl rypsiöljyä
  • 3 kpl kananmunia
  • 150 g fariinisokeria
  • 270 g erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 200 g kermaviiliä
  • ½ tl merisuolaa
  • 100 g tumma suklaata
  • 50 g hasselpähkinärouhetta
  • 2 rkl voita vuoan voiteluun

Kostutus

  • ¾ dl aprikoosilikööriä (De Kuyper)
  • ½ dl vettä
  • 1 rkl sokeria

Täyte

    Suklaamousse

    • 200 g maitosuklaata
    • 4 dl vispikermaa
    • 200 g tuorejuustoa
    • 2 rkl kaakaojauhetta
    • 2 rkl aprikoosilikööriä (De Kuyper)
    • 2 kpl liivatetta
    • 2 dl vettä liivatteiden liottamiseen

    Aprikoosihillo

    • 300 g aprikooseja (pehmeä kuivattu)
    • 2 dl vettä
    • 100 g hillosokeria
    • 2 kpl limen mehua
    • 3 kpl passionhedelmiä (tuore)

    Koristelu

      Suklaaganache

      • 90 g tummaa suklaata (taloussuklaa)
      • ¾ dl kuohukermaa
      • 2 tl glukoosisiirappia
      • ripaus merisuolaa

      Suklaapallot

      • 350 g tummaa suklaata (taloussuklaa)
      • 30 g aprikooseja (pehmeä kuivattu)
      • 15 g hasselpähkinöitä, kuorellinen
      • 8 kpl ananaskirsikkoita (tuore)
      • kultamaali
      • 10 g sulaa suklaata kiinnittämiseen
      • suklaan jäähdytyssuihke (PME)

      Valmistusohje

      KAKKUPOHJA: Keitä taateleita soseeksi n. 10 min.  Hienonna tarvittaessa vielä sauvasekoittimella. Lisää joukkoon rouhittu suklaa ja anna sulaa. Vaahdota kananmunat ja sokeri kevyesti. Yhdistä kuivat aineet. Lisää sokerimunavaahtoon suklaa-taatelisose, öljy, kermaviili ja kuivat aineet. Kääntele joukkoon hasselpähkinärouhe. Jaa taikina kahteen hyvin voideltuun Ø 20 cm irtopohjavuokaan ja paista 180 asteessa 25–30 min. Varo paistamasta pohjia liikaa. Ne saavat jäädä tahmean kypsiksi.

      SUKLAAMOUSSE: Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Sulata suklaa vesihauteessa ja anna jäähtyä hieman. Lisää tuorejuusto ja kaakaojauhe suklaan joukkoon. Kuumenna likööri ja sulata joukkoon puristellut liivatelehdet. Vatkaa liivateseos ohuena nauhana suklaaseoksen joukkoon. Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi. Yhdistä suklaaseos ja vaahdotettu kerma.

      APRIKOOSIHILLO: Pilko aprikoosit pieneksi ja siirrä kattilaan. Lisää vesi ja hillosokeri. Anna kiehua hiljalleen 7–10 min. Mausta limen mehulla. Kaavi passionhedelmien sisus joukkoon.

      SUKLAAGANACHE: Lämmitä kerma ja glukoosisiirappi. Sulata suklaa kuuman kerman joukkoon. Lisää suola. Anna jäähtyä ja paksuuntua ennen kuin kaadat sen kakun pinnalle.

      KAKUN KOKOAMINEN: Kokoa kakku tarjoiluastialle reunakalvon sisälle. Leikkaa kakkupohjat kahteen osaan ja kostuta alin kerros. Levitä päälle aprikoosihilloa ja pursota hillon päälle suklaamoussea pyöreällä tyllalla. Nosta toinen kakkupohja päälle. Kostuta ja täytä. Tee sama kolmannelle kakkupohjalle. Ylempi kakkupohja kannattaa asettaa pohjapuoli ylöspäin, jolloin saat siistin pinnan.

      KORISTELU JA VIIMEISTELY: Pilko aprikoosit ja pähkinät pieneksi. Temperoi suklaa. Sivele suklaata erikokoisiin puolipallomuotteihin: Ø 6 cm, Ø 5 cm, Ø 4 cm ja Ø 2,8 cm. Käännä muotti ylösalaisin ja valuta ylimääräinen suklaa pois. Varmista, että suklaata on tasaisesti kaikkialla muotissa. Lisää vielä tyhjien Ø 2,8 cm puolipallomuottien pohjalle pähkinärouhetta ja aprikoosin paloja. Kaada suklaata muotin yläreunaan saakka. Vedä spaattelilla ylimääräinen suklaa pois muottien pinnasta ja laita jääkaappiin kovettumaan. Irrota varovasti. Lämmitä tyhjä kattila liedellä. Sulata siinä puolipallojen reunat yksitellen ja liitä yhteen. Liitä pähkinöitä ja aprikoosia sisältävä puolipallo pelkän puolipallokuoren kanssa yhteen. Asettele pallot kakun päälle ja osa reunalle. Aloita isoimmista palloista. Käytä apuna sulaa suklaata ja suklaan jäähdytyssuihketta. Lisää lopuksi ananaskirsikat.

      VINKKI: Jos tarjoat kakkua lapsille, voit kostuttaa pohjat esim. kauramaidolla ja vaniljasokerilla.

      Tuoreimmat aiheesta

      Koko Suomi leipoo -reseptit