Koko Suomi leipoo: Mustikkavyöry, Oona
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa vietettiin kakkupäivää.
- Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min
Valkosuklaa-kardemummapohja
- 250 g voita
- 220 g sokeria
- 3 kpl kananmunaa
- 375 g erikoisvehnäjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 rkl kardemummaa
- Ripaus suolaa
- 1 dl maustamatonta jogurttia
- 1 dl maitoa
- 150 g valkosuklaata
Kostutus
- 1 dl maitoa
- 2 tl vaniljasokeria
Valkosuklaa-kardemummalevy
- 250 g valkosuklaata
- 1 tl kardemummaa
Mustikkahillo
- 200 g suomalaisia pakastemustikoita
- Tilkka vettä
- 100 g hillosokeria
- 2 tl kardemummaa
- 1 rkl perunajauhoja
- 5 rkl vettä
Suklaamousse
- 3 kpl liivatelehteä
- Vettä liivatelehdille
- 200 g taloussuklaata
- 2 dl vispikermaa
- 100 g maustamatonta tuorejuustoa
- 0,5 dl tomusokeria
- 2 tl vaniljasokeria
Suklaakreemi
- 100 g taloussuklaata
- 25 g tummaa suklaata (70%)
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl tomusokeria
- 50 g maustamatonta tuorejuustoa
Vanilja-valkosuklaavaluma
- 3 dl maitoa
- 2 rkl perunajauho
- 2 rkl sokeria
- 1 kpl kananmunankeltuainen
- 2 tl vaniljasokeria
- 100 g valkosuklaata
- 1 tl kardemummaa
Lisäksi
- 75 g pensasmustikoita
- 50 g valkosuklaata
- Sinistä elintarvikeväriä
Lisäksi
- Korkeaa reunakalvoa
- Kirkasta pakkausteippiä
Valmistusohje
VALKOSUKLAA-KARDEMUMMAPOHJA: Vatkaa voi ja sokeri kunnolla sekaisin, lisää kananmunat ja vatkaa vielä hetken. Yhdistä kuivat aineet keskenään toisessa kulhossa. Lisää vuorotellen kuivia aineita, jogurttia sekä maitoa voiseokseen. Rouhi valkosuklaa ja lisää lopuksi joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina noin 35cm x 35cm uunipellille, paista 200asteessa uunin keskiosassa noin 15-20minuuttia. Anna jäähtyä, ja leikkaa pohjasta 4kpl pyöre
VALKOSUKLAA-KARDEMUMMALEVY: Temperoi valkosuklaa. Laita valkosuklaa metallikulhoon kattilan päälle jossa hieman vettä. Sulata suklaa ja kuumenna 40 asteiseksi. Nosta suklaakulho kylmän veden päälle, anna jäähtyä 26-27 asteiseksi. Nosta jälleen suklaakulho vesikattilan päälle ja kuumenna suklaa 28-29 asteiseksi. Lisää lopuksi kardemumma. Laita leivinpaperi esimerkiksi leikkuulaudan päälle, ja tee lusikalla suklaasulasta 3kpl noin ø 12cm ympyrää. Laita pakkaseen.
MUSTIKKAHILLO: Laita mustikat, vesitilkka, hillosokeri ja kardemumma kattilaan, anna kiehua noin 5-10minuuttia. Nosta kattila liedeltä, yhdistä perunajauho ja vesitilkka ja kaada jatkuvasti sekoitellen joukkoon. Nosta kattila liedelle ja anna pulpahtaa. Siirrä hillo kulhoon ja laita jääkaappiin odottamaan.
SUKLAAMOUSSE: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sulata suklaa, jätä sivuun. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Yhdistä toisessa kulhossa tuorejuusto ja sokerit, vatkaa tasaiseksi. Lisää suklaasula ja vatkaa tasaiseksi. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, sulata liivatteet veteen ja anna liivateveden hetken aikaa jäähtyä. Kaada liivatevesi jatkuvasti vatkaten täytteeseen. Nostele lopuksi kermavaahto joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Laita mousse pursotinpussiin.
KOSTUTUS: Yhdistä maito ja vaniljasokeri.
KAKUN KOKOAMINEN: Laita pohjapala tarjoilulautaselle ja aseta reunakalvo ympärille. Kostuta pohja. Pursota suklaamoussella valli reunan ympärille. Levitä 1/3 mustikkahillosta pohjan päälle. Ota pakkasesta yksi valkosuklaalevy ja nosta hillon päälle. Levitä suklaamoussea päälle. Toista tämä kaksi kertaa. Nosta lopuksi viimeinen pohjapala päälle, kostuta myös se. Nosta kylmään 30minuutiksi.
SUKLAAKREEMI: Sulata suklaat ja jätä sivuun. Vatkaa voi ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi, tähän menee noin 5-10minuuttia. Lisää suklaasula ja vatkaa hetki. Lisää vielä tuorejuusto ja vatkaa muutama minuutti.
VANILIJA-VALKOSUKLAAVALUMA: Laita maito, perunajauho, sokeri sekä kananmunankeltuainen kattilaan. Kuumenna jatkuvasti käsivispilällä pohjaa myöten sekoitellen, kunnes sakenee. Älä keitä seosta! Kun seos sakeutunut, nosta kattila levyltä, lisää vaniljasokeri sekä valkosuklaa. Sekoittele kunnes suklaa sulanut ja seos tasaista. Jaa täyte kahteen kaatonokalliseen astiaan, toiseen noin 1/3 ja toiseen 2/3. Anna jäähtyä. Lisää pienempään määrään tippa sinistä elintarvikeväriä, sekoita väri kevyesti hammastikulla. Rouhi valkosuklaa karkeaksi rouheeksi, laita kulhoon. Laita myös pensasmustikat omaan kulhoonsa.
KAKUN VIIMEISTELY: Levitä suklaakreemi jähmettyneen kakun päälle ja reunoille. Tee reunakalvosta 2kpl pyöreää muottia, toinen hieman isompi ja toinen pienempi. Painele muotit kakun päälle sisäkkäin, tee veitsellä pieniä viiltoja kakun pintaan muotin mukaisesti, niin muotit varmasti uppoavat noin 0,5cm kakun sisään. Näin ne eivät falskaa, kun valuma kaadetaan niiden sisään. Kaada yksivärinen valuma ulompaan muottiin. Kaada siniseksi värjätty valuma keskelle, ripottele mustikoita sekä valkosuklaarouhetta värjätyn täytteen päälle. Poista ensin ulompi muotti, ja sen jälkeen sisempi.
VINKKI: Tee leivinpaperilla ø15cm malli, näin saat kaikki kakkupohjat saman kokoisiksi. Laita kakku hetkeksi kylmään, kun levität kreemiä, näin saat helpommin tasaisen pinnan. Aseta reunakalvomuotit hyvin kakun päälle, muuten valuma tulee läpi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku