Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Paratiisisaari-kakku, Tiia

koko_suomi_leipoo_s8_eps6_taidonnäyte_tehtävä_tiia_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 19.10.2022 22:01

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kuudennessa jaksossa vietettiin kakkupäivää.

  • Kokonaisvalmistusaika: 160 min

Suklaarommipohja

  • 50 g tummaa suklaata
  • 125 g voita
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 dl tummaa rommia
  • 1 dl vettä
  • 150 g creme fraicea
  • 3 kpl kananmunia
  • 2 dl ruokosokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 310 g erikoisvehnäjauhoja
  • 55 g kaakaojauhetta
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl suolaa

Kostutukseen

  • 1,5 dl tummaa rommia

Minttumousse

  • 4 dl vispikermaa
  • 400 g mascarponea
  • 2-3 nippua minttua
  • 2 dl tomusokeria
  • 1 rkl limen mehua
  • 5 kpl liivatetta
  • Elintarvikeväri vihreä

Limecurd

  • 4 kpl (n. 1 dl mehua) limeä
  • 3 kpl kananmunaa
  • 1,5 dl ruokosokeria
  • 1,5 rkl maizenaa
  • 60 g voita

Lisäksi

  • 100 g maitosuklaata

Syötävä sammal

  • 1 kpl klananmuna
  • 30 g erikoisvehnäjauhoja
  • 30 g hunajaa
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl hienoa sokeria
  • 1 kpl limen kuori
  • Tumman vihreää elintarvikeväriä
  • 3 kpl pahvimukeja (noin. 2 dl)

Putous-ganache

  • 75 g Valkosuklaata
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½ prk (200 g) kondensoitua maitoa
  • 10 g maizenaa
  • Sininen elintarvikeväri

Valmistusohje

SUKLAAROMMIPOHJA: Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Sulata voi ja suklaa keskenään. Lisää mukaan rypsiöljy, rommi, creme fraice sekä kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet nesteisiin ja sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat. Kaada kahteen ∅ 15 cm kakkuvuokaan, täytä toiseen hieman enemmän kuin toiseen. Paista alimmalla tasolla 180 asteessa noin 35–40 min. Jäähdytä ennen täyttämistä

LIMECURD: Purista neljästä limestä mehu kattilaan sekä raasta kuoret. Sekoita sekaan maizena. Sekoita mukaan sokeri sekä kananmunat. Kuumenna koko ajan sekoittaen, että seos alkaa muuttua tahnamaiseksi. Lisää mukaan pieneksi pilkottu voi. Jäähdytä.

MINTTUMOUSSE: Pienennä kahden minttunipun lehdet yhden (250 g) mascarponen kanssa sauvasekoittimella. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Lämmitä yhden limen puristettu mehu kattilassa ja liota liivatteet siihen. Lisää liivateseos mascarponen joukkoon. Lisää vaahdotettu vispikerma. Lisää pieni tippa vihreää elintarvikeväriä. Laita pursotuspussiin.

TÄYTTÄMINEN: Suorista pienemmän kakkupohjan päällisosa ja jätä ylimenevä osa odottamaan koristelua. Halkaise pienempi kakkupohja kahteen tasaiseen osaan. Halkaise isompi kakkupohja kahteen osaan niin, että pohjapuolisko on toisten pohjien kanssa saman paksuinen. Jätä siis ”hattuosa” hieman korkeammaksi kuin muut pohjat. Laita pohjalle yksi suklaapohja ja kostuta rommilla. Pursota noin 1/3 minttumoussesta reunoille ja pohjan päälle. Jätä reunoille hieman enemmän moussea. Lisää moussen keskelle noin 1/3 limecurdista ja ripottele vielä päälle maitosuklaasuklaarouhetta. Toista kaksi kertaa. Jätä pieni määrä minttumoussea koristelua varten. Laita kaiverrettu pohjapala kakun päälle. Lisää korkea reunakalvo tiiviisti kakun ympäri. Syvennä halutessasi koloa lisää. Laita kakku hyytymään.

SYÖTÄVÄ SAMMAL: Sekoita kuivat aineet keskenään sekaisin. Raasta yhden limen kuori. Vatkaa kananmuna ja sokeri vaahdoksi. Lisää mukaan hunaja, raastettu limen kuori ja vihreä elintarvikeväri Lisää kuivat aineet. Kaada taikina pahvimukeihin noin puoleen väliin mukia. Laita mikroon täydelle teholle n. 1–2 min ajaksi, että kakku on kypsää. Anna jäähtyä. Ota kakku mukista pois leikkaamalla pahvimuki auki sivusta.

PUTOUS-GANACHE: Sekoita maizena kuohukerman joukkoon. Kuumenna kuohukerma ja lisää pilkottu valkosuklaa siihen. Lisää kondensoitu maito. Anna jäähtyä vähintään huoneenlämpöiseksi ennen kakun päälle laittamista.

VIIMEISTELY: Hyytymisen jälkeen kaiverra vielä tarvittaessa kakun päällä olevaa koloa isommaksi tarvittaessa. Lisää toispuoleisesti korkeimpaan kohtaan syötävää sammalta. Kiinnitä ylimääräisellä minttumoussella. Lisää sekaan myös pieniä mintun lehtiä. Lisää ennen tarjoilua sininen putous-ganache kaiverrettuun koloon. Poista kalvo nostamalla ja päästä putous putoamaan.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit