Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Lakumarenkiherkku, Lauran resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps6_beautyshots2_laura_006
Julkaistu 08.04.2025 14:12

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa leipurit loihtivat ihania herkkuja.

Marenki

  • 3 kpl kananmunaa
  • 2 dl sokeria

Lakritsikastike

  • 100 g lakritsia
  • 3 dl vettä

Kiisseli

  • edellisen kohdan lakritsikastike
  • aiemmin säästetyt keltuaiset
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • 0,5 dl sokeria

Kermavaahto

  • 1 dl kuohukermaa

Valmistusohje

VALMISTUS: Silppua lakritsit pienemmäksi esim. saksilla. Säästä kuitenkin muutama kokonainen lakritsi koristeeksi. Kiehauta vesi (pinnoitetussa) kattilassa ja lisää lakusilppu joukkoon. Anna kiehua välillä sekoitellen, kunnes lakritsit ovat sulaneet (n.15 min). Nosta pois hellalta.

Erottele valkuaiset ja keltuaiset puhtain käsin, puhtaisiin kulhoihin. Yhdistä valkuaisiin sokeri ja vatkaa niitä metallikulhossa kiehuvan vesihauteen päällä
(varo ettei vettä joudu vaahdon sekaan).  Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on 60 asteista ja nosta sitten kulho pois hauteesta ja jatka vatkaamista vielä pari minuuttia, kunnes vaahto hieman jäähtyy ja samalla jämäköityy. Varusta pursotuspussi keskikokoisella tähtityllalla ja sivele lakritsikastiketta pussin sisäpintaan pariin kohtaan paksuksi raidaksi. Täytä pussi sitten marenkivaahdolla. Pursota marenki pellille leivinpaperin päälle kuppimaisiksi leivoksiksi halkaisijaltaan 5 cm. Paista uunin alatasolla 140 asteessa n.40 min. Paiston jälkeen voit raottaa uunin luukkua ja antaa marenkien jäähtyä vielä uunin jälkilämmössä. Kiisseliä varten kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi.

Vatkaa keltuaiset ja sokeri ilmavaksi. Kaada keltuaisseos kiehuvan kerman joukkoon ja jatka vatkaamista miedolla lämmöllä, kunnes seos paksuuntuu, tässä vaiheessa seos ei saa enää kiehua. Jätä pari rkl lakritsikastikkeesta koristeluun ja lisää loput kiisselin sekaan, sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä. Jos on kiire, jäähtymistä voi nopeuttaa kylmässä vesihauteessa. Laita kiisseli pursotuspussiin ja leikkaa siihen vajaan sentin aukko. Vatkaa 1 dl kermaa jämäkäksi vaahdoksi ja laita tähtityllalliseen pursotuspussiin. Kokoa leivonnaiset pursottamalla 1–2 tl lakritsikiisseliä marengin päälle ja
pursottamalla saman verran kermavaahtoa kiisselin päälle/reunalle. Koristele valuttamalla pari raitaa lakritsikastiketta leivosten päälle ja asettamalla puolikkaat lakun palat jokaiseen tai osaan leivoksista.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo