Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: ”Lohi kätkee salaisuuden” Sirkkaleipään tehty kylmäsavulohitäytteinen leivos. Erikoismauste musta lime.

”Lohi kätkee salaisuuden” Sirkkaleipään tehty kylmäsavulohitäytteinen leivos. Erikoismauste musta lime.
Julkaistu 02.12.2019 20:30

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden neljännessä jaksossa taidonnäytetehtävässä kilpailijat leipovat voileipäkakusta uuden version.

Kotisirkkaleipä

  • 500g aktiivista spelttijuurta
  • 400g haaleaa maitoa
  • 500g vehnäjauhoja
  • 100g kotisirkkajauhetta
  • autolyysin jälkeen
  • 14 g suolaa
  • 50 g voita

Kostutus

  • 3 dl vettä
  • kokonainen kuivattu musta lime

Lohitäyte

  • 500g lämminsavulohta
  • 400 g ruohosipulituorejuustoa
  • 400 g kylmäsavulohituorejuustoa
  • 200 g ranskankermaa
  • 200 g turkkilaista jugurttia
  • 2 isoa punasipulia
  • 1 sitruuna
  • sitruunapippuria maun mukaan
  • 1-2 tl suolaa
  • 1-2 tl sokeria
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 ruukku ruohosipulia
  • 1 ruukku tilliä
  • 4 kpl kananmunia

Tuorejuustokuorrutus

  • 800 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 200 g ranskankermaa
  • suolaa maun mukaan

Koristeet

  • 400 g kylmäsavulohta
  • 100 g tuoretta pinaattia
  • ruukku tilliä
  • 1 keskikokoinen kurkku

Valmistusohje

KOTISIRKKALEIPÄ: Resepti otettu muunneltuna Leipävallankumous- kirjasta. Alkuperäisen reseptin kirjoittaja Elisa Kuusela.

KOSTUTUSLIEMI: Laita kattilaan vesi ja pilkottu musta lime. Keitä seosta noin 15 min ajan ja jätä jäähtymään. Siivilöi jäähtyneenä.

LOHITÄYTE: Keitä kananmunat koviksi (n. 10min). Sekoita keskenään tuorejuustot, ranskankerma ja turkkilainen jugurtti. Hienonna punasipuli, ruohosipuli ja tilli tuorejuustoseokseen. Raasta yhden sitruunan kuori ja lisää seokseen. Hienonna jäähtyneet kananmunat seokseen. Lisää seokseen maun mukaan noin 2 rkl sitruunan mehua. Sekoita hienonnettu lohi joukkoon. Mausta suolalla, sokerilla, sitruunapippurilla ja hunajalla. Mausteiden määrä riippuu kalan suolaisuudesta.

TUOREJUUSTOKUORRUTUS: Sekoita tuorejuusto pehmeäksi. Lisää ranskankerma. Mausta suolalla.

KOKOAMINEN: Leikkaa paahtoleipä viipaleiksi. Leikkaa siivuista rengasmuotilla n. 5cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Kostuta kiekot musta lime-vesiseoksella. Kokoa leivokset rengasvuokiin. Aseta pohjimmaiseksi leipäkiekko ja laita päälle savukalatäytettä. Pinoa leipää ja täytettä vuorotellen korkean rengasmuotin sisään kunnessaavutat halutun leivoskorkeuden. Laita päällimmäiseksi leipäpala. Muista kostuttaa jokainen leipäpala. Vie leivokset jääkaappiin maustumaan.

KORISTELU: Poista leivos rengasmuotista. Kuorruta torni tuorejuusto-ranskankermaseoksella. Tasoita tuorejuusto palettiveitsellä. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla ja asettele leivoksen reunoille limittäin. Pyörittele päälle kylmäsavulohisiivusta ruusuke. Asettele ympärille tillinvarsia ja pinaatinlehtiä.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo