Koko Suomi leipoo: ”Lohi kätkee salaisuuden” Sirkkaleipään tehty kylmäsavulohitäytteinen leivos. Erikoismauste musta lime.
Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden neljännessä jaksossa taidonnäytetehtävässä kilpailijat leipovat voileipäkakusta uuden version.
Kotisirkkaleipä
- 500g aktiivista spelttijuurta
- 400g haaleaa maitoa
- 500g vehnäjauhoja
- 100g kotisirkkajauhetta
- autolyysin jälkeen
- 14 g suolaa
- 50 g voita
Kostutus
- 3 dl vettä
- kokonainen kuivattu musta lime
Lohitäyte
- 500g lämminsavulohta
- 400 g ruohosipulituorejuustoa
- 400 g kylmäsavulohituorejuustoa
- 200 g ranskankermaa
- 200 g turkkilaista jugurttia
- 2 isoa punasipulia
- 1 sitruuna
- sitruunapippuria maun mukaan
- 1-2 tl suolaa
- 1-2 tl sokeria
- 2 rkl hunajaa
- 1 ruukku ruohosipulia
- 1 ruukku tilliä
- 4 kpl kananmunia
Tuorejuustokuorrutus
- 800 g maustamatonta tuorejuustoa
- 200 g ranskankermaa
- suolaa maun mukaan
Koristeet
- 400 g kylmäsavulohta
- 100 g tuoretta pinaattia
- ruukku tilliä
- 1 keskikokoinen kurkku
Valmistusohje
KOTISIRKKALEIPÄ: Resepti otettu muunneltuna Leipävallankumous- kirjasta. Alkuperäisen reseptin kirjoittaja Elisa Kuusela.
KOSTUTUSLIEMI: Laita kattilaan vesi ja pilkottu musta lime. Keitä seosta noin 15 min ajan ja jätä jäähtymään. Siivilöi jäähtyneenä.
LOHITÄYTE: Keitä kananmunat koviksi (n. 10min). Sekoita keskenään tuorejuustot, ranskankerma ja turkkilainen jugurtti. Hienonna punasipuli, ruohosipuli ja tilli tuorejuustoseokseen. Raasta yhden sitruunan kuori ja lisää seokseen. Hienonna jäähtyneet kananmunat seokseen. Lisää seokseen maun mukaan noin 2 rkl sitruunan mehua. Sekoita hienonnettu lohi joukkoon. Mausta suolalla, sokerilla, sitruunapippurilla ja hunajalla. Mausteiden määrä riippuu kalan suolaisuudesta.
TUOREJUUSTOKUORRUTUS: Sekoita tuorejuusto pehmeäksi. Lisää ranskankerma. Mausta suolalla.
KOKOAMINEN: Leikkaa paahtoleipä viipaleiksi. Leikkaa siivuista rengasmuotilla n. 5cm halkaisijaltaan olevia kiekkoja. Kostuta kiekot musta lime-vesiseoksella. Kokoa leivokset rengasvuokiin. Aseta pohjimmaiseksi leipäkiekko ja laita päälle savukalatäytettä. Pinoa leipää ja täytettä vuorotellen korkean rengasmuotin sisään kunnessaavutat halutun leivoskorkeuden. Laita päällimmäiseksi leipäpala. Muista kostuttaa jokainen leipäpala. Vie leivokset jääkaappiin maustumaan.
KORISTELU: Poista leivos rengasmuotista. Kuorruta torni tuorejuusto-ranskankermaseoksella. Tasoita tuorejuusto palettiveitsellä. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla ja asettele leivoksen reunoille limittäin. Pyörittele päälle kylmäsavulohisiivusta ruusuke. Asettele ympärille tillinvarsia ja pinaatinlehtiä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku