Koko Suomi leipoo: Kylmäsavulohileivokset

Kylmäsavulohileivokset

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen kauden neljännessä jaksossa taidonnäytetehtävässä kilpailijat leipovat voileipäkakusta uuden version.

Leipä

  • 5dl piimää
  • 50g tuorehiivaa
  • 120g tummaa siirappia
  • 1,5tl kuminaa
  • 1,5tl fenkolia
  • 0,5tl mace-jauhetta
  • 2tl suolaa
  • 200g ruisjauhoja
  • 500g vehnäjauhoja
  • 50g pehmeää voita

Voiteluun

  • 2dl kiehuvaa vettä
  • 2rkl tummaa siirappia

Kostutus

  • 1 kalaliemikuutio
  • 3 dl kuumaa vettä
  • 2 rkl sitruunan puristettua mehua

Kylmäsavulohimousse

  • 3 dl kuohukermaa
  • 200 g smetanaa
  • 0,5 dl parmesanjuustoraastetta
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 2 tl sitruunapippuria
  • 2 tl suolaa
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 4 rkl hienonnettua tilliä

Marinoitu fenkoli

  • 0,5 dl vettä
  • 0,5 dl valkoviinietikkaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1tl suolaa
  • pala mustaa limeä
  • 1 fenkoli

Krutonkirouhe

  • leivistä yli jäänyttä kuorta
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ripaus suolaa

Parmesanlastut

  • 2 dl parmesanraastetta
  • 100 g jääsalaattia
  • 150 g kylmäsavulohta
  • 5 oksaa tilliä

Valmistusohje

LEIPÄ: Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murusta hiivaa siihen, sekoita. Lisää kaikki aineet kulhoon, paitsi voi ja 100g vehnäjauhoista. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia koneella tai käsin 20 minuuttia. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan levätä 30 minuuttia. Vaivaa taikinasta käsin ilmat pois ja muotoile kaksi pitkulaista leipää. Laita leivät kahteen voideltuun leipävuokaan ja anna kohota 45-60 minuuttia. Voitele leipä siirappi-vesiseoksella ja painele haarukalla leivän pintaan reikiä. Paista leivät 180 asteisessa uunissa n. 40-45 minuuttia, kunnes leipä on kauttaaltaan paistunut. Jäähdytä leipä.

KYLMÄSAVULOHIMOUSSE: Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää smetana ja vatkaa. Lisää hienoksi raastettu parmesan ja sitruunan mehu. Lisää kaikki loput mausteet ja sekoita. Hienonna lohi ja tilli, lisää täytteeseen.

MARINOITU FENKOLI: Sekoita keskenään kaikki muu paitsi fenkoli. Anna liemen maustua. Paloittele fenkoli pieniksi siivuiksi. Sihtaa liemi ja lisää fenkoli liemeen maustumaan.

KRUTONKIROUHE: Leikkaa leivistä yli jäänyt kuori pieneksi rouheeksi ja paista paistinpannulla öljyssä, mausta suolalla.

PARMESANLASTUT: Tee parmesanista haluamasia muotoisia kasoja uunipellille. Paista 225 asteessa pari minuuttia, kunnes lastut ovat rapeita.

Leikkaa leivästä 20 ohutta siivua ja poista kovat kuoret. Kostuta kymmenen pohjaa kalaliemellä. Pursota leivälle kylmäsavulohimoussea ja nostele päälle marinoitua fenkolia sekä krutonkirouhetta. Nosta päälle toinen leipäsiivu ja kostuta se. Pursota päälle moussea. Nostele päälle fenkolia sekä krutonkirouhetta. Tee kylmäsavulohesta pienet ruusukkeet ja asettele ne leivosten päälle. Koristele leivos vielä parmesanlastuilla ja parilla tillin oksalla.

 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.