Koko Suomi leipoo: Jokilaiva-tartaletit, Tiia
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden toisessa jaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.
Pohja
- 150 g Voi
- 3 dl Sunnuntai hieno ruisjauho
- 1,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- 0,5 tl Suola
- 2 tl Kumina
- 1 kpl Kananmunan keltuainen
- 0,5 rkl Tumma siirappi
- Täyte
Paistettua fenkolia ja savusilakkaa
- n. 200 g Fenkoli (tuore kokonainen)
- 1 rkl Rypsiöljy
- (kokonainen tuore) 12–14 kpl (n. 400 g) Savusilakoita
- 50 g Tuorejuusto maustamaton
- 1,5 dl Ruokakerma
- 2 Kananmuna
- 1/3 nippu tilliä (tuore)
- 0,5 tl Mustapippuri (rouhe)
- 1 tl Suola
Marinoitu punasipuli
- 1 kpl Punasipuli (pieni)
- 2 rkl Etikka
- 1 rkl Sokeri
Fenkoli-tillivaahto
- n. 200 g Fenkoli (tuore kokonainen)
- 1 Nippu tilliä (tuore)
- 200 g Tuorejuusto maustamaton
- 1 dl Kuohukerma
- 1 kpl Sitruuna
- 2 rkl Fenkolin siemen
- Ripaus suolaa
Viimeistelyyn
- 2/3 Nippua tilliä (tuore)
- 1 kpl Sitruuna
Coral-tuile
- 90 g Vesi
- 10 g Vehnäjauho
- 1 dl Rypsiöljy
Mausteeksi
- Sormisuolaa
Valmistusohje
POHJA: Sekoita jauhot sekä mausteet keskenään. Lisää jauhoseos pehmeään voihin nyppien, lisää sekoittelun lomassa siirappi ja kananmunan keltuainen. Laita jääkaappiin n. 10 min ajaksi, laita uuni lämpiämään 175 °C. Kauli ohkaiseksi levyksi, n. 3 mm. Painele taikina muotteihin ja laita muotit vielä n.10min ajaksi jääkaappiin. Paista pohjia 175 °C uunissa n. 10 min
MARINOITU PUNASIPULI: Pilko punasipuli pieneksi kuutioksi. Sekoita sekaan etikka ja sokeri. Anna maustua koristeluun saakka.
TÄYTE: Pilko 400 g fenkolia n. 1 cm x 1 cm kokoisiksi paloiksi ja laita pannulle paistumaan hiljaiselle lämmölle rypsiöljyn kanssa. Paista n. 5-10 min, kunnes pehmentynyt hieman. Perkaa savusilakoista lihat erikseen. Nosta uunin lämpö 200 °C. Tee täytemassa: savusilakka, munat, kerma sekä tuorejuusto sekaisin ja mausta mustapippurilla ja pienellä ripauksella suolaa. Lisää tilliä n. puolikas nippu.
TÄYTÄ TARTALETIT: Pohjalle fenkolia (käytä vain noin puolet. eli 200 g). Kaada täytemassaa päälle. Paista tartaletteja vielä n. 15 min 200 °C, kunnes kypsiä. Jäähdytä tartaletteja tarpeeksi ennen fenkoli-tillivaahdon lisäystä.
FENKOLI-TILLIVAAHTO: Vedä sauvasekoittimella jäähtynyt paistettu fenkoli sileäksi massaksi, lisää mukaan nippu tilliä ja tasoita vielä massa.Pehmennä tuorejuusto sähkövatkaimella ja lisää fenkoli-tilliseos sekä ripaus suolaa mukaan. Pienennä morttelissa fenkolin siemenet ja lisää mukaan. Vaahdota kuohukerma ja lisää muun massan joukkoon lopuksi. Lisää puolen sitruunan mehu. Laita massa pursotuspussiin ja pursota tartalettien päälle
CORAL TUILE: Laita pienelle pannulle öljyä ja lämmitä kuumaksi. Sekoita vesi ja vehnäjauho sekaisin ja laita kuumaan öljyyn pieni määrä seosta. Nosta talouspaperin päälle, kun väri kullanruskea. Lisää sormisuolaa.
VIIMEISTELY: Lisää vaahdon päälle marinoitua punasipulia, murskattua.
CORAL TUILEA JA TILLITUPSUT: Coral tuilesta kolmion muotoiset purjeet pystyyn. Laita puolikkasta sitruunasta vielä pieniä lohkoja tarjoilulautaselle tillin kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Anun lohipiirakka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Kurpitsa-uunifetapasta
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Kurpitsapiiras
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras