Koko Suomi leipoo: Jokilaiva-tartaletit, Tiia
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden toisessa jaksossa kisaajat kertoivat itsestään leivoksien kautta.
Pohja
- 150 g Voi
- 3 dl Sunnuntai hieno ruisjauho
- 1,5 dl Sunnuntai erikoisvehnäjauho
- 0,5 tl Suola
- 2 tl Kumina
- 1 kpl Kananmunan keltuainen
- 0,5 rkl Tumma siirappi
- Täyte
Paistettua fenkolia ja savusilakkaa
- n. 200 g Fenkoli (tuore kokonainen)
- 1 rkl Rypsiöljy
- (kokonainen tuore) 12–14 kpl (n. 400 g) Savusilakoita
- 50 g Tuorejuusto maustamaton
- 1,5 dl Ruokakerma
- 2 Kananmuna
- 1/3 nippu tilliä (tuore)
- 0,5 tl Mustapippuri (rouhe)
- 1 tl Suola
Marinoitu punasipuli
- 1 kpl Punasipuli (pieni)
- 2 rkl Etikka
- 1 rkl Sokeri
Fenkoli-tillivaahto
- n. 200 g Fenkoli (tuore kokonainen)
- 1 Nippu tilliä (tuore)
- 200 g Tuorejuusto maustamaton
- 1 dl Kuohukerma
- 1 kpl Sitruuna
- 2 rkl Fenkolin siemen
- Ripaus suolaa
Viimeistelyyn
- 2/3 Nippua tilliä (tuore)
- 1 kpl Sitruuna
Coral-tuile
- 90 g Vesi
- 10 g Vehnäjauho
- 1 dl Rypsiöljy
Mausteeksi
- Sormisuolaa
Valmistusohje
POHJA: Sekoita jauhot sekä mausteet keskenään. Lisää jauhoseos pehmeään voihin nyppien, lisää sekoittelun lomassa siirappi ja kananmunan keltuainen. Laita jääkaappiin n. 10 min ajaksi, laita uuni lämpiämään 175 °C. Kauli ohkaiseksi levyksi, n. 3 mm. Painele taikina muotteihin ja laita muotit vielä n.10min ajaksi jääkaappiin. Paista pohjia 175 °C uunissa n. 10 min
MARINOITU PUNASIPULI: Pilko punasipuli pieneksi kuutioksi. Sekoita sekaan etikka ja sokeri. Anna maustua koristeluun saakka.
TÄYTE: Pilko 400 g fenkolia n. 1 cm x 1 cm kokoisiksi paloiksi ja laita pannulle paistumaan hiljaiselle lämmölle rypsiöljyn kanssa. Paista n. 5-10 min, kunnes pehmentynyt hieman. Perkaa savusilakoista lihat erikseen. Nosta uunin lämpö 200 °C. Tee täytemassa: savusilakka, munat, kerma sekä tuorejuusto sekaisin ja mausta mustapippurilla ja pienellä ripauksella suolaa. Lisää tilliä n. puolikas nippu.
TÄYTÄ TARTALETIT: Pohjalle fenkolia (käytä vain noin puolet. eli 200 g). Kaada täytemassaa päälle. Paista tartaletteja vielä n. 15 min 200 °C, kunnes kypsiä. Jäähdytä tartaletteja tarpeeksi ennen fenkoli-tillivaahdon lisäystä.
FENKOLI-TILLIVAAHTO: Vedä sauvasekoittimella jäähtynyt paistettu fenkoli sileäksi massaksi, lisää mukaan nippu tilliä ja tasoita vielä massa.Pehmennä tuorejuusto sähkövatkaimella ja lisää fenkoli-tilliseos sekä ripaus suolaa mukaan. Pienennä morttelissa fenkolin siemenet ja lisää mukaan. Vaahdota kuohukerma ja lisää muun massan joukkoon lopuksi. Lisää puolen sitruunan mehu. Laita massa pursotuspussiin ja pursota tartalettien päälle
CORAL TUILE: Laita pienelle pannulle öljyä ja lämmitä kuumaksi. Sekoita vesi ja vehnäjauho sekaisin ja laita kuumaan öljyyn pieni määrä seosta. Nosta talouspaperin päälle, kun väri kullanruskea. Lisää sormisuolaa.
VIIMEISTELY: Lisää vaahdon päälle marinoitua punasipulia, murskattua.
CORAL TUILEA JA TILLITUPSUT: Coral tuilesta kolmion muotoiset purjeet pystyyn. Laita puolikkasta sitruunasta vielä pieniä lohkoja tarjoilulautaselle tillin kera.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa