Mainos

Koko Suomi leipoo: Muumien juhlapäivä - keksipalapeli, Laura

koko_suomi_leipoo_s8_eps3_taidonnäyte_tehtävä_laura_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kolmannessa jaksossa pääosassa ovat muumit.

Keksitaikina

  • 125 g voi
  • 125 g sokeri
  • 1 tl vaniljasokeri
  • 1 kpl kananmuna
  • 260 g Sunnuntai erikoisvehnäjauho
  • 1–2 rkl limen mehu
  • kokonaisen limen kuoriraaste
  • ripaus merisuola
  • Koristelu

Pikeeri

  • 2 kpl kananmunan valkuainen
  • 400 g tomusokeri
  • 2 tl limen mehu
  • 1 rkl limen mehu
  • 1 rkl vadelmasose
  • 1 rkl matcha-teejauhe
  • 1 tl kurkuma (jauhettu)
  • 50 g sokerimassa (valkoinen)
  • pastaväri (pink)
  • 1 rkl vesi
  • 100 g tomusokeri
  • ½ tl kaakaojauhe (Van Houten black)
  • 1 tl kirkas alkoholi

Valmistusohje

KEKSIPALAPELI: Sekoita voi ja sokerit nopeasti sekaisin. Älä vaahdota. Lisää muna sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää limen mehu, kuoriraaste ja ripaus suolaa. Lisää jauhot parissa erässä sähkövatkaimen pienimmällä teholla. Laita jääkaappiin 30 min tekeytymään, jotta se on helpompi kaulia. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n. 3–4 mm paksuiseksi. Liian ohuesta taikinasta tehdyt palapelin palat rikkoontuvat helposti. Leikkaa muotilla tai veitsellä suorakaiteen muotoinen 24 x 29 cm pala.  Paista uunissa 175 ºC 10 min. Ota pois uunista ja stanssaa palapeliin muotopalaset. Käytä muumimuotteja, ilmapallomuottia ja kakkukaavaa. Lopuksi vedä terävällä veitsellä muut palat pienemmiksi. Älä irrota palasia paikoiltaan. Laita takaisin uuniin ja paista kypsäksi n. 5–7 min kunnes reunat hieman tummuvat. Annan jäähtyä ennen kuin aloitat koristelun.

PERUSPIKEERI: Vaahdota valkuaiset kevyesti monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri erissä ja sekoita muutaman minuutin ajan. Peruspikeerin tulisi olla jämäkkää, josta on helppo lähteä sitä löysentämään makuaineilla.

PINKKI PERUSPIKEERI: Värjää 2 rkl peruspikeeriä pinkillä pastavärillä. Pikeerin tulee olla niin kuivaa, että se ei tasoitu ollenkaan, mutta on kuitenkin pursotettavissa.

KELTAINEN PERUSPIKEERI: Värjää 1 rkl peruspikeeriä kurkumalla. Säädä koostumusta limen mehulla siten, että pikeeri on pursotettavissa, mutta jämäkkää.

VALKOINEN PERUSPIKEERI: Säädä pikeerin koostumus limen mehulla sellaiseksi, että voit pursottaa sillä keksien reunoja ja yksityiskohtia. Reunapikeeri on peruspikeeriä hieman juoksevampaa.

VALKOINEN LEVITTYVÄ PIKEERI: Lisää peruspikeeriin limen mehua, jotta siitä tulee hyvin levittyvää. Varo ettei pikeeristä tule liian juoksevaa, jolloin se ei pysy keksin päällä. Pikeerin tulisi tasoittua 10–15 sekunnissa.

VAALEANPUNAINEN LEVITTYVÄ PIKEERI: Lisää peruspikeeriin vadelmasosetta, jotta siitä tulee hyvin levittyvää.Pikeerin tulisi tasoittua 10–15 sekunnissa. 

VAALEANVIHREÄ LEVITTYVÄ PIKEERI: Lisää peruspikeeriin matcha-teejauhetta ja vettä, jotta siitä tulee hyvin levittyvää. Pikeerin tulisi tasoittua 10–15 sekunnissa.

PALAPELIN KORISTELU JA VIIMEISTELY: Kokoa palapeli tarjoilualustalle. Tarvittaessa siisti reunat terävällä veitsellä varovasti raaputtaen. Aloita keksien koristelu. Tee ensin ruusut pinkistä peruspikeeristä ja anna niiden kuivua sillä aikaa, kun kuorrutat keksejä. Kauli sokerimassa tomusokerin avulla ohueksi levyksi. Ota kakkukaavalla keksin kokoinen pala ja laita se kakun muotoisen keksin päälle. Sivele väliin pikeeriä, jotta sokerimassa pysyy paikoillaan. Pursota muumeille ääriviivat valkoisella reunapikeerillä. Kuorruta isot palat huolellisesti levittyvillä pikeereillä siten, että reunat pysyvät suorina. Tee perus- ja reunapikeereillä yksityiskohtia kuvaan, kuten Niiskuneidille nilkkakoru, kakkutarjotin, ilmapalloihin kuvioita ja muumeille hännät.  Lisää lopuksi muumeille ilmeet siveltimellä, joka on kastettu kaakao-alkoholiseokseen.

VINKKI: Pikeeri kuivuu nopeasti, joten jos avonaiseen astiaan jää pikeeriä, laita kostea talouspaperi ja tuorekelmu sen päälle estämään kovettumista.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.