Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Monimuotoinen rakkaus, Janitan resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps5_beautyshots2_janita_009
Janitan Monimuotoinen rakkaus -kakku.
Julkaistu 31.03.2025 20:45

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen jakson taidonnäytetehtävässä leivottiin Pride-teemaisia kakkuja.

Kakkupohja

  • 6 kpl kananmuna
  • 2,25 dl sokeri
  • 1,5 dl vehnäjauho
  • 1,5 dl perunajauho
  • 2,25 tl leivinjauhe
  • pastaväri: vihreä, keltainen ja punainen

Vadelmamousse

  • 2 dl vispikerma
  • 200 g tuorejuusto
  • 4 kpl liivatelehti
  • 200 g pakastevadelmia
  • 150 g tuoreita vadelmia
  • Maun mukaan sokeria

Minttusuklaamousse

  • 2 dl vispikerma
  • 200 g tuorejuusto
  • 1 kpl (121 g) Pätkis-suklaalevy
  • 100 g Pätkis Bites

Kakun kokoaminen ja täyttäminen

  • 1 dl maito
  • 1–2 tl vaniljasokeri

Marenkivoikreemi

  • 400 g voi (huoneenlämpöinen)
  • 5 kpl valkuainen
  • 1,75 dl + 0,5 dl sokeri
  • 0,5 dl vesi
  • pastavärit: vaaleanpunainen, punainen, sininen, vihreä, keltainen, oranssi, violetti

Sokerikoriste

  • hienosokeri 50 g
  • glukoosisiirappi 25 g
  • vesi 25 g
  • pisara haluamaasi pastaväriä (esim. pinkki)

Sokerimassakoriste

  • 80 g sokerimassa
  • pastaväri: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, violetti
  • 0,5 dl maizena
  • elintarviketussi (musta)

Valmistusohje

Kakkupohja:

  • Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi.
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä nuolijalla käännellen.
  • Jaa taikina kolmeen osaan ja värjää yksi osa keltaisella, toinen punaisella ja kolmas vihreällä. Laita taikinat pursotinpusseihin.
  • Pursota taikinoita vuorotellen pellin keskelle. Tasoita lastalla varovasti, jotta värit eivät täysin sekoitu toisiinsa. 
  • Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia.
  • Kumoa pohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi pohjasta.
  • Leikkaa jäähtyneestä pohjasta viisi kappaletta ympyröitä (halkaisija 15cm). Kaikkia ympyröitä ei välttämättä saa leikattua pohjasta kokonaisina.

Vadelmamousse:

  • Jos käytät ulkomaisia pakastevadelmia, keitä vadelmia ensin kiehuvassa vedessä vähintään 5 minuuttia. Säästä keitinvedestä tilkka liivatteiden sulattamista varten.
  • Soseuta vadelmat esimerkiksi tehosekoittimella.
  • Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen. 
  • Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto. Voit myös vatkata molempien täytteiden kermat yhtä aikaa ja lisätä joukkoon molempien täytteiden tuorejuustot, jaa tällöin täyte puoliksi kahteen kulhoon.
  • Kuumenna tilkka vettä kattilassa, kiehauta ja lisää pehmentyneet liivatteet joukkoon.
  • Lisää kerma-tuorejuustoseokseen vadelmasose ja liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää tarvittaessa joukkoon sokeria.
  • Nosta jääkaappiin tai pakastimeen tekeytymään hetkeksi.

Minttusuklaamousse:

  • Sulata Pätkis-suklaalevy mikrossa tai kattilassa. 
  • Lisää sulatettu suklaa aiemmin valmistamasi toisen kerma-tuorejuustoseoksen puolikkaan joukkoon. 
  • Rouhi valmiiksi Pätkis Bites -palat (rouhe ripotellaan täytteen päälle kokoamisvaiheessa).
  • Nosta jääkaappiin tai pakastimeen tekeytymään hetkeksi.

Kakun kokoaminen ja täyttäminen:

  • Sekoita maidon joukkoon vaniljasokeri, kostuta kakkupohjat seoksella.
  • Aseta yksi pohjaympyrä kakkupahvin päälle, leikkaa ympärille sopivan kokoinen pala reunakalvosta, kiinnitä teipillä.
  • Laita pohjan päälle puolet minttusuklaamoussesta ja rouhituista Pätkis Bites -paloista. Lisää päälle seuraava pohjaympyrä ja puolet vadelmatäytteestä, lisää väliin myös tuoreita vadelmia. Lisää seuraava pohjaympyrä ja loput minttusuklaamoussesta sekä Pätkis Bites -paloista, toista sama vielä vadelmatäytteen ja tuoreiden vadelmien kanssa.
  • Nosta kakku hetkeksi pakkaseen/jääkaappiin marenkivoikreemin tekemisen ajaksi.

Marenkivoikreemi:

  • Erottele valkuaiset, laita ne vatkauskulhoon ja vatkaa jämäkäksi vaahdoksi, lisää vatkauksen aikana joukkoon sokeria 0,5dl.
  • Laita kattilaan sokeri (1,75dl) ja vesi, kuumenna seos 115–117 asteiseksi. Lisää sokeriliuos marenkivaahdon joukkoon ja vatkaa seosta, kunnes se on jäähtynyt kädenlämpöiseksi.
  • Lisää joukkoon voi, vatkaa kunnes kreemi on kuohkeaa ja tasaista.
  • Ennen kuorrutteen värjäämistä vaaleanpunaiseksi ota kreemiä sivuun pienet määrät kuuteen kulhoon. Ota kolmeen kulhoon kreemiä enemmän, sillä niistä tehdään koristepursotukset kakun päälle.
  • Lisää lopun kuorrutteen joukkoon vaaleanpunainen pastaväri.
  • Värjää kulhoissa olevat kreemit sateenkaaren värein (eli punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen, violetti). Kulhot, joissa kreemiä on enemmän, värjätään punaisella, vihreällä ja keltaisella pastavärillä.
  • Laita vaaleanpunainen kreemi pursotuspussiin kakun kuorruttamista varten.
  • Laita keltaista, punaista ja vihreää kreemiä tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin, nosta jääkaappiin odottamaan. 

Sokerikoriste:

  • Laita vesi, glukoosisiirappi ja sokeri kattilaan. Kuumenna seos 150-asteiseksi, anna jäähtyä noin 120-asteiseksi.
  • Laita foliota esimerkiksi väärin päin käännetyn lasin päälle. Kaada sokeriseos lasin päälle. Anna jähmettyä ennen irrottamista.

Sokerimassakoriste:

  • Värjää valkoinen sokerimassa pastaväreillä.
  • Muotoile erivärisistä sokerimassoista pienet ohuet pötköt, asettele ne vierekkäin ja kauli varovasti niitä, jotta ne muodostavat tasaisen levyn. 
  • Leikkaa levystä sydämen muotoisia koristeita.
  • Laita sokerimassakoristeet pakastimeen tai jääkaappiin hetkeksi jähmettymään.
  • Viimeistele elintarviketussilla. Voit kirjoittaa koristeeseen esimerkiksi tekstin ” Love is Love”.  

Kakun kuorruttaminen ja viimeistely:

  • Poista reunakalvo varovasti kakun ympäriltä.
  • Levitä vaaleanpunainen marenkivoikreemi pursotinpussista pursottamalla. Siisti palettiveitsen avulla.
  • Nosta hetkeksi pakkaseen jähmettymään.
  • Levitä pienen palettiveitsen avulla kakun alaosaan eri värisiä raitoja järjestyksessä: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti. 
  • Pursota värjätystä kuorrutteesta koristeita kakun pinnalle tasaisin välein. 
  • Lisää kakun keskelle sokerista valmistettu koriste sekä sokerimassasydämet pursotuksien väleihin.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo