Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Unikonsiemen-laventeli-sitruunakakku, Shawan resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps5_beautyshots2_shawnam_005
Shawan Unikonsiemen-laventeli-sitruunakakku.
Julkaistu 31.03.2025 20:45

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman viidennen jakson taidonnäytetehtävässä leivottiin Pride-teemaisia kakkuja.

Unikonsiemen-kakkupohja

  • 180 ml rypsiöljyä
  • 240 ml piimää
  • 4 kpl kananmunaa
  • 200 g sokeria
  • 250 g vehnäjauhoa
  • 1 tl vanilja-aromia
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • n. 1 rkl sitruunankuoriraastetta
  • 3 rkl unikonsiemeniä

Sitruunacurd

  • 4 kpl kananmunankeltuainen
  • 135 g sokeria
  • 80 ml (noin 2-3kpl sitruunaa) sitruunanmehua
  • 1 rkl sitruunankuoriraaste
  • 85g voita

Sitruuna-laventeli-tuorejuustokreemi

  • 100 g voita
  • 200 g tuorejuustoa
  • 1 tl vanilja-aromia
  • 2 rkl sitruunanmehua
  • n. 400-500 g tomusokeria
  • 1 rkl sitruunankuoriraaste
  • ¼ tl kuivattua laventelia

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

  • 240 g noin (7-8 kpl) kananmunanvalkuainen
  • ½ tl sitruunanmehua
  • 560 g voita huoneenlämpöinen
  • 1 tl vanilja-aromia

Laventelisiirappi

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • ½ tl kuivattua laventelia
  • 1 tl ruusuvettä
  • elintarvikevärit: violetti, sininen, vihreä, keltainen, oranssi & punainen.

Sateenkaari-koriste

  • n. 200g sokerimassaa (valkoinen)
  • n. 50g maizenaa sokerimassan käsittelyyn
  • elintarvikevärit: punainen, oranssi, keltainen, vihreä, sininen ja violetti

Valmistusohje

Pohja:

  • Kuumenna uuni 180c.
  • Voitele ja vuoraa leivinpaperilla kolme 18cm kokoista irtopohjavuokaa.
  • Vatkaa yleiskoneessa öljy, piimä, kananmunat, sokeri, vanilja-uute noin 4 minuutin ajan.
  • Yhdistä erillisessä kulhossa kuivat aineet vehnäjauho, ruokasooda, leivinjauhe ja suola. 
  • Siivilöi kuivat aineet märkien aineiden joukkoon.
  • Lisää lopuksi unikonsiemenet ja sitruunankuoriraaste. 
  • Kaada taikina kolmeen vuokaan ja paista kakut uunin keskitasolla 175c 20-25min

Sitruunacurd:

  • Kaada kattilaan sitruunanmehu, sokeri, sitruunankuoriraaste ja kananmunankeltuaiset. 
  • Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen noin 5-8min, kunnes seos on paksuuntunut. Mittaa lämpömittarilla, että lämpö on noin 71c.
  • Poista kattila liedeltä ja lisää joukkoon voi ja sekoita, kunnes seos on tasaista.
  • Siivilöi lopuksi, jotta mahdolliset paakut tasaantuvat
  • Siirrä kulhoon, peitä kelmulla ja anna kokonaan jäähtyä

Sokerimassa sateenkaari:

  • Jaa sokerimassa kuuteen osaan ja värjää sokerimassa elintarvikeväreillä (punainen, keltainen, oranssi, vihreä, sininen ja violetti).
  • Muotoile eri värisistä sokerimassoista pitkiä nauhoja (noin 5 cm)
  • Muotoile sateenkaaren malliseksi lisää tikut sateenkaaren alaosaan ja jätä kuivumaan 

Laventeli-tuorejuustokreemi:

  • Vatkaa pehmeä voi ja tuorejuusto vaahdoksi. 
  • Lisää vanilja-aromi, sitruunanmehu ja kuivattu laventeli sekä vähitellen sihdattu tomusokeri, vatkaa vielä noin 5 minuuttia, kunnes kreemi on silkkisen tasaista. 
  • Laita pursotinpussiin

Sveitsiläinen marenkivoikreemi:

  • Lisää monitoimikoneen kulhoon kananmunan valkuaiset, sokeri ja sitruunanmehu.
  • Lisää metallinen kulho vettä sisältävän kattilan päälle (keitetään vesihauteessa), Anna veden kiehahtaa ja laske lämpötilaa. Sekoita valkuaisia ja sokeria koko ajan, kunnes lämpömittarilla mitattuna lämpötila on noin 60c astetta. 
  • Ota valkuais-sokeri-seos pois vesihauteesta ja siirrä yleiskoneeseen ja vatkaa sitä yleiskoneella, kunnes se jäähtyy huoneenlämpöiseksi sekä on paksua ja kiiltävää n. 8-10min
  • Jatka vatkaamista pienellä teholla ja lisää huoneenlämpöinen voi, minkä lämpötila on n 20-22c astetta. Lisää kuutioitu voi vähiltellen.
  • Vaihda lopuksi yleiskoneen vispilä-osa lapa vatkaimeen ja vatkaa, kunnes vaahto on kuohkeaa, noin 7 – 10 minuuttia
  • Lisää vielä lopuksi vanilja-aromi ja sekoita tasaiseksi

Laventelisiirappi:

  • Lisää vesi, sokeri, ja kuivattu laventeli kattilaan.
  • Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä n. 7 minuuttia, lisää lopuksi ruusuvesi 
  • Jäähdytä.

Kakun täyttö ja kokoaminen:

  • Laita ensimmäinen pohja kakkulautasen päälle. Kostuta laventelisiirapilla. Pursota kakun reunoille tuorejuustokreemiä ja keskelle puolet sitruunacurdista, laita toinen pohja päälle ja toista sama. Lisää kolmas pohja ja kostuta laventelisiirapilla.
  • Kuorruta kakku marenkivoikreemillä palettiveitsiä apuna käyttäen.
  • Lisää 6 eri kulhoon pieni osa marenkivoikreemiä noin 2rkl ja värjää elintarvikevärillä (violetti, sininen, vihreä, keltainen oranssi & punainen)
  • Lastalla maalaa kakun pintaa eri marenkivoikreemiväreillä. Upota lastan reuna värilliseen kreemiin ja paina kevyesti kakun reunalle ja vedä. Puhdista lasta värien ja vetojen välillä.
  • Laita kakun päälle sokerimassakoriste. Laita pienet puutikut sateenkaaren alaosaan ja aseta se kakun päälle keskelle.
  • Pursota valkoisesta marenkivoikreemistä sateenkaaren alaosaan pilviä.

     

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo