Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Omena-ruusukeleivokset

koko_suomi_leipoo_s10_eps6_beautyshots1_jani_003
Julkaistu 08.04.2025 12:32

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman kuudennessa jaksossa leipurit saivat Teknisessä tehtävässä haasteekseen omenaruusuke leivonnaiset.

Sekoitettu pikavoitaikina

  • 180 g voita, kylmä
  • 270 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja, pakasteesta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 60 g (n. ¾ dl) sokeria
  • ripaus suolaa
  • n. 60 ml vettä, kylmää

Vuokien voitelu

  • vuokaspray

Täytteet

    Omenamarmeladi

    • 100 g omenoita (kuorittu ja paloiteltu)
    • 10 ml vettä
    • 40 g hillo-marmeladisokeria
    • kanelia

    Omenatäyte

    • 2–3 kpl omenasiivuja (punainen omena)
    • 15–30 ml sitruunamehua
    • (vesi, sokeri)
    • n. 40 g (n. ½ dl) sokeri-kaneli-vaniljasokeriseosta

    Viimeistelyyn

    • tomusokeri

    Valmistusohje

    SEKOITETTU PIKAVOITAIKINA: Kuutio voi. Nypi sormin tai sekoita yleiskoneessa voi, vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja suola. Lisää vähitellen vettä, kunnes saat tasaisen taikinan (voi saa jäädä aavistuksen paakuiksi). Voit laittaa taikinan hetkeksi kylmään. Kaulitse taikina 3 x 3 eli kaulitset taikinan
    suorakaiteen muotoiseksi ja taittelet tämän kolmeen osaan. Toista vielä kaksi kertaa. Kääri kelmuun tai muovipussiin. Laita pakastimeen tai jääkaappiin. Huom. Voit pitää taikinaa kaulintakertojen välissä jääkaapissa tai pakastimessa, jotta taikina ei pääse lämpenemään kaulauksen aikana.

    OMENAMARMELADI: Kuori omenat ja poista siemenet. Pilko omenat pieniksi paloiksi. Lisää kattilaan veden kanssa. Keittele miedolla lämmöllä, kunnes omenat ovat pehmeitä. Lisää hillo- marmeladisokeri. Keittele 15 minuuttia. Soseuta. jäähdytä.

    OMENATÄYTE: Poista omenoista siemenkodat. Leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi. Laita omenasiivut mikrokulhoon, purista päälle sitruunamehua ja lisää tarvittaessa pieni määrä vettä ja halutessasi sokeria. Kääntele omenasiivuja varovasti. Pehmennä mikrossa 2 – 4 minuuttia, kunnes omenat ovat taipuisia. Kääntele omenasiivuja varovasti muutaman kerran mikrottamisen aikana. Valuta vesi ja laita omenat talouspaperin päälle kuivumaan. Sekoita kaneli-sokeri-vaniljasokeri kulhossa. 

    LEIVOSTEN MUOTOILU, PAISTO JA VIIMEISTELY: Suihkuta muffinssipelti vuokaspraylla. Kaulitse taikina niin, että saat siitä vähintään kymmenen noin 6 cm leveydeltään ja noin 25 cm pituudeltaan taikinasuikaleita. Levitä ohuesti omenamarmeladia. Ripottele pinnalle kaneli-sokeriseosta. Leikkaa taikinasuikaleet. Asettele omenat taikinan pitkälle sivulle limittäin niin, että kaareva kuorireuna tulee
    taikinansiivun ulkopuolelle. Käännä taikinasuikaleen toinen puoli kaksin kerroin omenasiivujen päälle niin, että omenoiden kaareva reuna jää näkymään taikinan välistä. Rullaa taikina ja omenat ruusuiksi. Laita voideltuihin muffinssipellin koloihin. Paista noin 200
    – 220 asteissa uunissa 25 – 30 minuuttia. Poista vuoasta. Viimeistele tomusokerilla. Laita tarjoiluastialle.

    Tuoreimmat aiheesta

    Koko Suomi leipoo