Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Poutapilven raparperileivokset

Koko Suomi leipoo jakso 1: MARI
Warner Bros. International Television Production Finland
Julkaistu 15.11.2018 15:53

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisen jakson taitotehtävässä, Mari leipoi raparperileivoksia. Ohjeesta tulee 12 leivosta.

Pohja

  • 125g Voita
  • 4rkl(50g) Siro sokeria
  • ½ tl Leivinjauhoa
  • 2.5dl (160g) Vehnäjauhoa
  • 1rkl (15ml) Kylmää vettä
  • 3dl Kuivia herneitä painoksi paistamiseen

Kandeeratut raparperin palat

  • 1 Raparperin varsi
  • ½dl Sokeria

Raparpericurdi

  • 300g/5dl Raparperin paloja
  • ½dl Vettä
  • 1.5dl/125g Sokeria
  • ½ Vaniljatankoa (siemenet)
  • 4 Keltuaista
  • 1rkl(15ml) Sitruunanmehua
  • 40g Voita

Italialainen marenki

  • 4 Valkuaista
  • 3,3dl(280g) Sokeria
  • 1.3dl Vettä

Valmistusohje

1. Sekoita pohjaan tulevat kuivat aineet keskenään ja nypi sekaan kuutioitu voi. Lisää viimeiseksi kylmä vesi nopeasti joukkoon, älä vaivaa.

2. Painele tai kauli taikina 12 pieneen tartalettivuokaan/ muffinssivuokiin tasaisesti ja laita vuoat jääkaappiin täytteen teon ajaksi jähmettymään. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

3. Kuori raparperit tarvittaessa ja paloittele pieniksi. Laita raparperin palat, vesi, vaniljansiemenet ja sokeri kattilaan ja keitä seosta koko ajan hämmentäen n. 5 minuuttia tai kunnes raparperit on pehmeitä.

4. Jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Lisää loput raparperikurdin ainekset kädenlämpöiseen raparperiseokseen ja sekoita vispilällä hyvin ja kuumenna sekoittaen kunnes kiehahtaa ja ota sitten kattila liedeltä ja anna seoksen jäähtyä.

5. Pilko raparperin varsi noin ½cm paloiksi ja kandeeraa ne sokerissa paistinpannulla.

6. Pistele jäähtyneisiin pohjiin haarukalla reikiä ja laita pohjien päälle leivinpaperin palat ja palojen päälle kuivia herneitä painoksi. Paista 200 asteisessa uunissa n.10min ja ota pohjat pois uunista. Poista kuivat herneet ja leivinpaperit pohjien päältä, laita jokaiseen vuokaan 3-4 palaa kandeerattua raparperin palaa ja jaa jäähtynyt raparpericurdi tasaisesti vuokiin. Paista vielä n.10min. Irrota varovasti piirakat vuoista.

7. Laita italialaiseen marenkiin tulevat valkuaiset yleisekoneeseen vatkautumaan teräskulhoon. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja anna sokerisiirapin kiehua sekoittamatta 118 asteiseksi ja kaada ohuena viivana valkuaisvaahdon sekaan sekoittamista suurella teholla koko ajan jatkaen (älä säikähdä jos massa ”lässähtää” hetkeksi). Vatkaa marenkia, kunnes massa on huoneenlämpöistä.

8. Laita marenkimassa pursotuspussiin ja pursota paistuneiden raparperitartalettien päälle tähtityllalla marenkihuiput ja paista 200 asteisessa uunissa hetki, jotta marenkihuiput saa hieman väriä.

Tarjoile kauniissa tarjoiluastiassa. 

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo