Koko Suomi leipoo: Lauran raparperi-marenkileivokset
Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa loihdittiin pieniä herkkuja raparperista. Tässä Lauran taidonnäyte.
Piirastaikina
- 175 g Suolatonta voita, huoneenlämpöistä
- 1/2 tl Suolaa
- 290 g Erikoisvehnäjauhoja siivilöitynä
- 35 g Mantelijauhoja
- 110 g Tomusokeria siivilöitynä
- 1/2 tl Vaniljaesanssia
- 80 g Munankeltuaista (4-5 keltuaista), huoneenlämpöistä
Raparpericurd
- 700 g Tuoretta kuorittua ja pilkottua raparperia
- 3 rkl Maissitärkkelystä
- 50 g Hienoa sokeria
- Ripaus Suolaa
- 50 g Suolatonta voita kuutioituna, huoneenlämpöistä
- 3 kpl Kananmunankeltuaista, huoneenlämpöistä
- 1/2 tl Punaista nestemäistä elintarvikeväriä
Marenki
- 50 g Tomusokeria siivilöitynä
- 150 g Hienoa sokeria
- 100 g Munanvalkuaista
- Ripaus Suolaa
- 1 tl Vaniljaesanssia
Valmistusohje
1. Sekoita voi, suola ja siivilöity erikoisvehnäjauho murumaiseksi seokseksi. Vältä ylimääräistä vaivaamista. Lisää mantelijauho sekä siivilöity tomusokeri ja sekoita. Lisää vaniljaesanssi ja munankeltuaiset ja sekoita vain sen verran, että ainekset ovat sekoittuneet. Painele taikina ohuemmaksi levyksi ja kääri muovikelmuun. Viilennä levyä jääkaapissa mielellään vähintään 30 minuuttia.
2. Valmista raparpericurd piirastaikinan viilentyessä: kuori ja pilko raparperit. Soseuta sauvasekoittimella niin hienoksi kuin mahdollista. Siirrä sose siivilään ja painele lusikan avulla kaikki soseesta irtoava neste kulhoon. Mittaa nesteestä 365 g raparperimehua.
3. Yhdistä kasarissa maissitärkkelys, sokeri ja suola. Lisää joukkoon loraus edellä mittaamastasi raparperimehusta ja sekoita huolella. Lisää sitten seokseen loput raparperimehusta. Lisää joukkoon punainen väriaine.
4. Keitä seosta koko ajan vispaten, kunnes se paksuuntuu vanukasmaiseksi. Vispaa sekaan kuutioitu voi ja heti sen jälkeen keltuaiset yksitellen. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä vain yhden minuutin ajan (käytä ajastinta!) ja poista kattila hellalta.
5. Voitele kahdentoista muffinin pelti ohuesti voilla (yhden pohjan halkaisija 5 cm).
6. Kauli viilentynyt piirastaikina hellästi ja hienovaraisesti noin 3mm paksuiseksi levyksi.
7. Leikkaa taikinalevystä esimerkiksi juomalasilla 12 kpl halkaisijaltaan noin 8,5 cm pyöreitä taikinapohjia. Pistele haarukalla pohjien keskiosat. Painele taikinapohjat muffinipellin koloihin. Siirrä pelti jääkaappiin mielellään vähintään 30 minuutiksi.
8. Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen. Asettele viilenneille taikinapohjille paperiset muffinivuoat ja täytä ne piiraspainoilla tai kuivilla herneillä. Paista pohjia piiraspainojen kanssa 15 minuuttia. Poista piiraspainot ja jatka pohjien paistoa 5-15 minuuttia, kunnes pohjat ovat kauttaaltaan kuivat ja reunat ovat saaneet hiukan väriä. Anna pohjien jäähtyä tovi ennen kumoamista, kumoa ja anna jäähtyä ritilällä läpikotaisin ennen täyttämistä.
9. Jaa raparpericurd paistamiesi piiraspohjien päälle ja siirrä jääkaappiin. Anna vetäytyä kylmässä ennen marengin lisäämistä (mitä pidempään sen parempi).
10. Valmista marenki piiraiden viilentyessä: siivilöi tomusokeri. Jaa hieno sokeri kolmeen erilliseen astiaan (kussakin astiassa 50 g hienoa sokeria). Vaahdota valkuaisia ja merisuolaa keskiteholla yhden minuutin ajan. Lisää sitten ensimmäinen 50 g:n sokerisatsi. Vispaa täydellä teholla 2 minuuttia. Hiljennä tehoa ja lisää toinen 50 g:n sokerisatsi. Vispaa täydellä teholla toiset 2 minuuttia. Hiljennä tehoa ja lisää kolmas 50 g:n sokerisatsi. Vispaa täydellä teholla vielä viimeiset 2 minuuttia (yhteensä 6 minuuttia). Lisää vaahtoon siivilöity tomusokeri ja vaniljaesanssi, ja kääntele joukkoon suurella taikinalastalla.
11. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen grilliteholle.
12. Pursota tai lusikoi marenkia reilusti raparperipiiraiden päälle. Paista piiraita uunissa leivinpaperin päällä noin 3 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin paahteisen värin. Seuraa marengin kypsymistä - älä poistu uunin äärestä. Sammuta uuni, raota ovea ja jätä leivokset hetkeksi jäähtyvään uuniin, kunnes marenki on sopivasti kuivahtanut.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku