Koko Suomi leipoo: Kesäiset raparperi-vaniljatartletit
Koko Suomi leipoo -ohjelman neljännen kauden ensimmäisessä jakson taitotehtävässä Heidi leipoi kesäisiä raparperi-vaniljatartletejä.
Tartaletit
- 2,8 dl vehnäjauhoja
- 2/3 dl sokeria
- 70 g voita
- 1 kananmuna
- 2-5 rkl kylmää vettä
- 3 tl kanelia
- :5 dl kuivattuja herneitä paistamisen avuksi
Vaniljakiisseli
- 2 dl täysmaitoa
- ½ vaniljatanko
- 2 keltuaista
- 0,4 dl maissitärkkelystä
- 0,4 dl sokeria
Raparperihilloke
- 200 g raparperia
- 2 rkl hillosokeria
- ½ dl vettä
Raparperipäällys
- 200 g raparperia
- 1 dl vettä
- ½-1 tl kanelia
- ½-1 rkl sokeria
Koristeeksi
- 12 kpl syötäviä kukkia
- 2 rkl tomusokeria
Valmistusohje
1. Tee ensimmäisenä pohjat: sekoita jauhot ja sokeri sekaisin, lisää voi ja nypi seos murumaiseksi. Vatkaa kananmunan rakenne rikki ja lisää joukkoon. Sekoita käsin.
2. Lisää vettä varovaisesti niin, että saat tasaisen taikinapallon. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin kylmettymään täytteiden teon ajaksi.
3. Valmista vaniljakastike: laita maito ja halkaistu sekä rapsutettu vaniljatanko kattilaan. Kiehauta. Poista vaniljatanko. Vatkaa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys hyvin sekaisin, melkein vaahdoksi. Kaada seos maidon joukkoon ja sekoita kunnes se sakenee selvästi. Siirrä jäähtymään.
4. Valmista tartaletit: laita uuni lämpiämään 160 asteeseen. Voitele kevyesti 12 koloinen muffinipelti. Kaulitse jähmettynyt taikina kahden leivinpaperin välissä, joihin on levitetty hieman jauhoja. Ota muotilla paloja (n. 8 cm ) ja painele ne varovasti muffinipellin koloihin. Leikkaa leivinpaperista hieman vuokia isompia paloja ja laita ne pohjien päälle. Kaada päälle kuiviaherneitä. Paista pohjia ensin 15 minuuttia, ota pois uunista ja poista herneet sekä leivinpaperit. Paista vielä 10 minuuttia, anna jäähtyä
5. Valmista raparperit: pilko ja huuhtele soseen raparperit kattilaan, lisää sokeri ja vesi. Keitä kunnes raparperit on pehmeitä ja hajonneita ( n. 10-15 min. ). Maista ja lisää halutessasi vielä hieman sokeria. Soseuta ja siirrä kulhoon odottamaan.
6. Valmista päällimmäiseksi tulevat raparperit. Huuhtele raparperit. Pilko kattilaan raparperit pieniksi kuutioiksi. Lisää kaneli ja sokeri ja pyörittele sekaisin. Lisää vesi ja keittele varovaisesti (ettei kuutiot hajoa) sen verran, että raparperit on pehmenneet. Siivilöi neste pois ja laita syrjään.
7. Tartaletit kokoaminen: jaa hilloke pohjien päälle, pursota/ lusikoi vaniljakastiketta päälle. Nostele päällimmäiseksi raparperinpaloja. Hunnuta tomusokerilla ja halutessasi koristele pienellä syötävällä kukalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"