Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Saimaan seudun suolainen leipätaideteos, Shawan resepti

koko_suomi_leipoo_s10_eps3_beautyshots2_shawnam_006
Julkaistu 24.03.2025 15:07

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan tuoreen kauden kolmannen jakson resepti.

Pogaca-taikina

  • 400 ml täysmaitoa
  • 125 ml rypsiöljyä
  • n. 25g tuorehiivaa
  • 3 kpl (2 koko munaa + yksi valkuainen (säästä keltuainen voiteluun) kananmunaa
  • n. 1 rkl suolaa
  • 840 g vehnäjauhoja

Leivontaan

  • n. 1 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

  • 1 kpl keltuainen

Feta-yrttitäyte

  • n. 2 dl kevätsipulia
  • 250 g pinaattia (tuoretta)
  • 125 g fetajuustoa
  • mustapippuria rouhittuna maun mukaan
  • suolaa maun mukaan

Koristeeksi keskelle

  • n. 1 rkl seesaminsiemeniä

Sienidippi

  • n. 500 g metsäsieniä (kuivattuna tai säilykkeenä)
  • (kahta eri lajia, esim, kanttarelleja ja sikurirouskuja)
  • n. 1 dl kevätsipulia
  • 1 kpl punasipuli
  • ½ ruukkua persiljaa
  • 1/3 ruukkua lipstikkaa
  • ½ tl suolaa
  • sormisuolaa maun mukaan
  • mustapippuria maun mukaan
  • 50 g parmesan-juustoraastetta
  • 100 g kermaviiliä
  • 100 g ranskankermaa
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl sitruunankuori
  • Oliivi-dippaus-öljy
  • 1 dl oliiviöljyä
  • ½ dl kalamata-oliiveja (kivettömiä)
  • ½ dl vihreitä oliiveja (kivettömiä)
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • ½ ruukkua persiljaa
  • ½ dl ruohosipulia
  • sormisuolaa maun mukaan

Valmistusohje

POGACA-TAIKINA: Laita kulhoon maito, rypsiöljy, sokeri, ja hiiva. Sekoita. Sekoita vehnäjauhon joukkoon suola ja lisää pikkuhiljaa nesteen joukkoon. Vaivaa taikinaa, se saa jäädä vähän tahmeaksi. Laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan noin 15-20min. Kun taikina on kohonnut jaa se neljään yhtä suureen osaan ja pyörittele jokainen osa palloksi. Ripottele jauhoja päälle ja kauli jokainen pallo ohueksi levyksi. Levitä 1/3 osa täytteestä ja levitä se tasaisesti. Täytä toinen taikinalevy ja lisää vielä 1/3 osa täytteestä, toista tämä vielä kerran. Aseta lopuksi viimeinen taikinalevy päälle ja aseta pieni kulho taikinalevyjen keskelle. Leikkaa taikinalevyn reunoilta 32 yhtä suureen osaan. Ota taikinasta jokainen osa ja kierrä sitä viisi tai kuusi kertaa. Kun kaikki osat on kierretty, poista kulho ja anna kohota vielä 30 min liinan alla. Voitele kananmunan keltuaisella ja lisää seesaminsiemeniä keskelle. Paista uunissa 190c n 45min.
 

FETA-YRTTIDIPPI: Hienonna pinaatti sekä kevätsipuli. Murenna fetajuusto, lisää kevätsipuli, pinaatti ja mausteet joukkoon sekoita. Kun dippi on 
valmis siirrä se tarjoiluastiaan.

SIENIDIPPI: Hienonna sienet, paista sieniä pannulla voissa suolan kanssa, kunnes kaikki neste on haihtunut ja jäähdytä sienet. Hienonna sipuli ja yrtit. Lisää kulhoon kermaviili, ranskankerma ja kaikki muut ainekset. Sekoita ainekset yhteen kulhossa. Siirrä dippi tarjoiluastiaan

OLIIVIÖLJYDIPPI: Hienonna yrtit, oliivit ja saksanpähkinä. Lisää kulhoon oliiviöljy, yrtit, hienonnettu oliivi ja mausteet. Sekoita. Siirrä dippi tarjoiluastiaan.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo