Koko Suomi leipoo: Sitruuna-marenkikakku
Koko Suomi leipoo -ohjelman ensimmäisessä jaksossa kilpailijat näyttävät rakkautensa leipomiseen.
Kakku
- 450 g Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja
- 6 rkl maissitärkkelystä
- 480 g sokeria
- 4 tl leivinjauhetta
- 6 munanvalkuaista
- 1 kananmuna
- 170 g täysmaitoa
- 2 ¼ tl vaniljauutetta
- 170 g suolatonta voita (kylmää)
Jauhotukseen
- 2 dl korppujauhoja
Sitruunacurd
- 4 ison sitruunan kuori ja mehu
- 115 g sokeria
- 2 rkl maissitärkkelystä
- 1 kananmuna
- 3 munan keltuaista
- 70 g voita (kylmää)
Marenki
- 4 (150 g) munanvalkuaista
- 300 g sokeria
- 75 g vettä
- ½ tl vaniljauutetta
Valmistusohje
KAKKUPOHJAN VALMISTUS: Lämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele 3 kpl 15 cm kakkuvuokia ja jauhota korppujauhoilla. Sekoita munanvalkuaiset, muna, maito ja vaniljauute sekaisin ja siirrä sivuun. Lisää (yleiskoneen) kulhoon kuivat aineet (jauhot, maissitärkkelys, sokeri, leivinjauhe) ja sekoita. Lisää kylmä kuutioitu voi ja sekoita kunnes seos on murumaista. Lisää nesteet kahdessa erässä ja sekoita tasaiseksi. Jaa kahteen vuokaan. Paista uunin keskitasolla 25-35 minuuttia. Tikkuun saa jäädä muruja, kun kakkua kokeilee. Älä paista yli! Anna jäähtyä 20 minuuttia ja poista vuoasta. Leikkaa kaikki kakkupohjat 2 osaan.
SITRUUNACURDIN VALMISTUS: Kaada kasariin 180 ml sitruunamehua, raastettu sitruunankuori ja sokeri. Kiehauta. Sekoita pieni määrä vettä maissitärkkelyksen kanssa, kaadan kasariin ja sekoita hyvin. Vähennä lämpöä. Lisään kananmuna ja munankeltuaiset sekoita hyvin ja lisää kylmä voi. Tarvittaessa siivilöi curd ja aseta sivuun odottamaan käyttöä
ITALIALAINEN MARENKI: Laita sokeri ja vesi pieneen kattilaan ja lämmitä. Laitan munanvalkuaiset yleiskoneeseen ja käynnistä hiljaisella nopeudella siten, että valkuaiset rupeavat vaahtoamaan. Lämmitä sokeria, kunnes se on 121 astetta ja hitaasti kaada munanvalkuaisten joukkoon. Nosta yleiskoneen nopeus täydelle teholle ja vispaa kunnes seos on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
KAKUN KOKOAMINEN: Levitä sitruunacurdia kunkin kakkukerroksen väliin (yhteensä 6 kerrosta joista 5 välissä on curdia. Levitä marenkia kauttaaltaan kakun ympärille. Jälki saa olla epätasaista. Polta kaasupolttimella kakun ympäriltä sieltä täältä . Laita loppumarenki pursotinpussiin ja pursota päälle sydämiä (Aloita pursottamaan marenkia kasaksi ja vedä nopealla vedolla tylla itseesi päin. Näin sinulla pitäisi olla puolikas sydän. Toista uudestaan aivan ensimmäisen viereen ja lopputuloksena tulisi olla sydän).
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Mokkapalamutakakku