Koko Suomi leipoo: Eclairs sablepäällisellä, sitruunatäytteellä ja suklaakuorrutteella
Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa kilpailijat leipovat tuulihattuja.
Sable
- 100 g fariinisokeria
- 75 g pehmeää voita
- 100 g vehnäjauhoja
Tuulihattutaikina
- 100 g maitoa
- 100 g voita
- 100 g vettä
- 2 g suolaa
- 2 g sokeria
- 100 g vehnäjauhoja
- 4 kananmunaa
Lemon curd
- 3 kananmunan keltuaista
- 1,25 dl sokeria
- 75 ml sitruunamehua (2 sitruunaa)
- 100 g voita
Lemon curd -täyte
- 2 dl kuohukermaa
- 1,5 dl lemon curd -tahnaa
Suklaapäällinen
- 100 g tummaa suklaata
- 1 dl kuohukermaa
Kandeeratut orvokit
- 20 kpl syötäviä orvokkeja
- 1 kananmunan valkuainen
- 1dl erikoishienoa sokeria
Valmistusohje
SABLE: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauho ja vatkaa, kunnes taikina kiinteytyy. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n. 2 mm paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen jähmettymään.
TUULIHATTUTAIKINA: Yhdistä maito, vesi, voi, suola ja sokeri kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi. Poista kattila levyltä, kaada joukkoon vehnäjauho. Vatkaa puukauhalla voimakkaasti, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Jäähdytä seos. Lisää munat taikinaan yksitellen huolellisesti vatkaten koko ajan. Vatkaa kunnes taikinasta tulee paksua ja kiiltävää. Pursota tai lusikoi pellille n. 10 cm mittaisia pötköjä. Leikkaa jähmettyneestä sable-kiekosta tuulihatun muotoisia paloja ja aseta pala tuulihatun päälle varovasti. Paista uunin keskitasolla 180 astetta 20 min. Tämän jälkeen avaa uuninluukku päästääksesi kosteuden pihalle. Jatka paistamista vielä 10 min ajan. Jäähdytä tuulihatut ritilällä.
LEMON CURD: Vatkaa lämmönkestävässä kulhossa sekaisin keltuaiset ja sokeri (n. 1 min). Lisää sitruunamehu, sekoita kunnes seos on tasaista. Aseta kulho kiehuvan vesikattilan päälle ja vatkaa seosta vesihauteen päällä kunnes se lähtee paksuuntumaan (n. 10 min). Kun seos on paksuuntunut, nosta kulho pois vesihauteen päältä ja sekoita sekaan kuutioitu voi kuutio kerrallaan. Jäähdytä.
TÄYTE: Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Lisää joukkoon lemon curd -tahna ja sekoita hyvin keskenään. Laita massa pursotuspussiin, jossa on kapea täyttötylla. Täytä jäähtyneet tuulihatut molemmista päistä massalla.
SUKLAAPÄÄLLINEN: Sulata suklaa ja kerma keskenään. Jäähdytä hieman. Valuta suklaa tuulihattujen päälle ohuiksi raidoiksi.
KANDEERATUT ORVOKIT: Vatkaa munanvalkuaisen rakenne rikki. Kasta orvokit yksitellen munanvalkuaiseen. Pyyhi sudilla suurimmat valkuaiset pois. Kasta tämän jälkeen orvokki sokeriin. Anna hetki kuivua. Asettele orvokit tuulihattujen päälle koristeeksi.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa