Koko Suomi leipoo: Eclairs sablepäällisellä, sitruunatäytteellä ja suklaakuorrutteella

Koko Suomi leipoo: ”Sano se kukkasin” Eclairs sablepäällisellä, sitruunatäytteellä ja suklaakuorrutteella

Koko Suomi leipoo -ohjelman yhdeksännessä jaksossa kilpailijat leipovat tuulihattuja.

Sable

  • 100 g fariinisokeria
  • 75 g pehmeää voita
  • 100 g vehnäjauhoja

Tuulihattutaikina

  • 100 g maitoa
  • 100 g voita
  • 100 g vettä
  • 2 g suolaa
  • 2 g sokeria
  • 100 g vehnäjauhoja
  • 4 kananmunaa

Lemon curd

  • 3 kananmunan keltuaista
  • 1,25 dl sokeria
  • 75 ml sitruunamehua (2 sitruunaa)
  • 100 g voita

Lemon curd -täyte

  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5 dl lemon curd -tahnaa

Suklaapäällinen

  • 100 g tummaa suklaata
  • 1 dl kuohukermaa

Kandeeratut orvokit

  • 20 kpl syötäviä orvokkeja
  • 1 kananmunan valkuainen
  • 1dl erikoishienoa sokeria

Valmistusohje

SABLE: Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vehnäjauho ja vatkaa, kunnes taikina kiinteytyy. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n. 2 mm paksuiseksi levyksi. Laita pakastimeen jähmettymään.

TUULIHATTUTAIKINA: Yhdistä maito, vesi, voi, suola ja sokeri kattilassa. Kuumenna seos kiehuvaksi. Poista kattila levyltä, kaada joukkoon vehnäjauho. Vatkaa puukauhalla voimakkaasti, kunnes taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Jäähdytä seos. Lisää munat taikinaan yksitellen huolellisesti vatkaten koko ajan. Vatkaa kunnes taikinasta tulee paksua ja kiiltävää. Pursota tai lusikoi pellille n. 10 cm mittaisia pötköjä. Leikkaa jähmettyneestä sable-kiekosta tuulihatun muotoisia paloja ja aseta pala tuulihatun päälle varovasti. Paista uunin keskitasolla 180 astetta 20 min. Tämän jälkeen avaa uuninluukku päästääksesi kosteuden pihalle. Jatka paistamista vielä 10 min ajan. Jäähdytä tuulihatut ritilällä.

LEMON CURD: Vatkaa lämmönkestävässä kulhossa sekaisin keltuaiset ja sokeri (n. 1 min). Lisää sitruunamehu, sekoita kunnes seos on tasaista. Aseta kulho kiehuvan vesikattilan päälle ja vatkaa seosta vesihauteen päällä kunnes se lähtee paksuuntumaan (n. 10 min). Kun seos on paksuuntunut, nosta kulho pois vesihauteen päältä ja sekoita sekaan kuutioitu voi kuutio kerrallaan. Jäähdytä.

TÄYTE: Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Lisää joukkoon lemon curd -tahna ja sekoita hyvin keskenään. Laita massa pursotuspussiin, jossa on kapea täyttötylla. Täytä jäähtyneet tuulihatut molemmista päistä massalla.

SUKLAAPÄÄLLINEN: Sulata suklaa ja kerma keskenään. Jäähdytä hieman. Valuta suklaa tuulihattujen päälle ohuiksi raidoiksi.

KANDEERATUT ORVOKIT: Vatkaa munanvalkuaisen rakenne rikki. Kasta orvokit yksitellen munanvalkuaiseen. Pyyhi sudilla suurimmat valkuaiset pois. Kasta tämän jälkeen orvokki sokeriin. Anna hetki kuivua. Asettele orvokit tuulihattujen päälle koristeeksi.

 

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.