Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Koko Suomi leipoo: Unia kukkaniityistä, Juulian resepti

koko_suomi_leipoo_s09_eps10_beautyshots_taidonnayte_juulia_02_kuvaaja_saku_tiainen - Copy
MTV Oy / Saku Tiainen
Julkaistu 30.01.2024 15:27

MTV LIFESTYLE

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden finaalijaksossa tehtin vintage-kakkuja.

Kakkupohja

  • 450 g voita
  • 6 dl maustamatonta jogurttia
  • 6 kpl kananmunia
  • 4,5 dl sokeria
  • Sunnuntai erikoisvehnäjauhoja 12 dl
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 3 tl soodaa
  • 1 tl suolaa
  • 5 rkl unikonsiemeniä
  • vuokaspray

Chouquettes

  • 225 g vettä
  • 100 g voita
  • 5 g suolaa
  • 5 g sokeria
  • 180 g erikoisvehnäjauhoja
  • 260 g (4-5) kananmunia
  • raesokeria

Lemon curd mikrossa

  • 5 (kolme kokonaista munaa ja kaksi keltuaista) kananmunia
  • 2 kpl luomu sitruunaa
  • 2 dl sokeria
  • 100 g voita

Mascarponekreemi ja vadelmia

  • 750 g mascarponea
  • 3 dl vispikermaa
  • 180 g tomusokeria
  • 700 g tuoreita vadelmia

Voikreemi

  • 500 g suolatonta voita
  • 2 tölkkiä (2 x 397g =794g) kondensoitua makeutettua maitoa

Kandeeratut kukat

  • 1 ruukku orvokki TAI ruusun terälehtiä
  • 2 (jäävät yli lemoncurdista)kananmunan valkuaista
  • 1 dl siro erikoishienoa sokeria

Valmistusohje

UNIA KUKKANIITYSTÄ: Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Suihkuta kaksi 24 senttistä irtopohjavuokaa vuokasprayllä ja vuoraa pohja leivinpaperilla. Sulata paloiteltu voi mikrossa. Sekoita voin joukkoon maustamaton jogurtti ja munat voimakkaasti sekoittaen. Lisää kuivat aineet joukkoon (huolehdi, että kohotusaineet menevät sekaisin) ja sekoita taikina tasaiseksi. Paista asteessa 25-30 minuuttia (kokeile kypsyyttä hammastikulla). Jäähdytä kakut pikajäähdyttimessä ja leikkaa kakut puoliksi. Jätä uuni päälle tuulihattuja varten.

CHOQUETTES: Mittaa vesi ja voi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää sokeri ja suola. Lisää jauhot ja sekoita voimakkaasti n. 30 sekunnin ajan kunnes kattilan pohjaan ja reunoille muodostuu rapea ”paistokuori”. Siirrä kypsynyt taikina monitoimikoneeseen, jossa on lapavatkain ja vatkaa taikinaa, kunnes kaikki höyry on haihtunut. Riko munat kulhoon ja ala lisätä munia taikinaan yksitellen, jatkuvasti vatkaten niin, että muna on aina sulautunut taikinaan kokonaan, ennen seuraavan lisäämistä. Kun kaikki munat on lisätty, vatkaa edelleen, kunnes taikina on tasaista, venyvää ja kiiltävää. Siirrä taikina pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla ja pursota pellille pieniä tuulihattusia. Voitele tuulihatut varovasti ja ripottele päälle tomusokeria. Paista uunissa 200 asteessa n. 20 minuuttia kunnes kaikki repeämätkin ovat paistuneet kullanruskeiksi. Jäähdytä tuulihatut. Voit täyttää tuulihatut pakottamalla sisään kaikkea ylijäänyttä leivonnan lopussa, laita täytetyt tuulihatut kylmään odottamaan koristelua.

LEMON CURD MIKROSSA: Raasta sitruunat ja purista niistä mehu (1 dl mehua). Vispaa kaikki aineet (voita lukuun ottamatta) hyvin sekaisin mikron kestävässä muovikulhossa. Kuumenna seosta mikrossa täydellä teholla 30 sekuntia kerrallaan yhteensä 4 minuutin ajan
(= 8 x 30 sekuntia). Lisää voi kuutioina joukkoon ja sekoita curd tasaiseksi →jäähdytä.

MASCARPONEKREEMI JA VADELMIA: Vatkaa ensin kerma, sitten mascarpone ja tomusokeri ja sitten yhdistä nämä vatkaamalla. Laita pursotinpussiin ja kylmään odottamaan kakun täyttämistä. Säästä vadelmista suurimmat kakun päälle. Putsaa loput valmiiksi kakun täyttöä varten

VOIKREEMI: Ota voi pehmenemään huoneenlämpöiseksi. Vatkaa voi yleiskoneessa kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi, 5-7 minuuttia. Kaada joukkoon kondensoidut maidot ja vatkaa edelleen, kunnes seos on täydellistä kiiltävää ja kuohkeaa vaahtoa. Värjää massa lopuksi pinkillä värillä haalean pinkiksi. Laita vähän kreemiä pursotinpussiin, jossa on pieni liitin. Tee samoin ison liittimen pursotinpussin kanssa ja lisää kreemiä pussiin sitä mukaa kun sitä kuluu. Pursota kakku heti, jääkaapissa kreemi kovettuu ”voiksi”.

KOIRISTELU: Levitä marenkivoikreemiä ensiksi ohut murukerros. Lisää sen jälkeen kreemiä kakun päälle ja reunoille ja tasoita mahdollisimman tasaiseksi, huolehdi että kakkua ei näy kreemin alta. Viimeisen tasoituksen tekemiseksi kakkuraappaa voi kuumentaa vedessä. Laita kreemiä kahteen purotuspussiin: toisessa on pieni liitin helmipursotuksia, nauhaa ja röyhelöä varten ja toisessa iso liitin simpukoita varten. Pursota ensiksi simpukat kakun juurelle ja röyhelöt kakun päälle. Pursota sitten kakun päälle tötteröt, niin että tötteröiden väliin jää tuulihatun mentävä kolo. Tee sitten pieniä merkkejä kakun päälle jakaen kakun kahdeksaan osaan, jotta tiedät mihin kohtaan pursotat sivujen simpukat ja röyhelöt. Asettele tötteröiden väliin tuulihatut ja tötteröiden päälle suuret vadelmat. Asettele kakun päälle orvokkeja.

KANDEERATUT KUKAT: Irrota kukat ruukusta tai irrota ruususta terälehdet. Erottele kananmunan valkuainen pieneen kulhoon ja laita sokeri toiseen. Sudi kukat ensin valkuaisella ja kasta sitten hienoon sokeriin. Jätä leivinpaperille kuivumaan.

Tuoreimmat aiheesta

Koko Suomi leipoo -reseptit