Koko Suomi leipoo: Sormi jalkapallokenttä, Iiris

koko_suomi_leipoo_s8_eps8_taidonnäyte_tehtävä_iiris_02_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa luodaan lautapelejä.

Ainekset

  • Pohja
  • 2 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 2 dl perunajauhoja
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 8 kpl kananmunaa
  • 3 dl sokeria
  • 1 kpl sitruunan kuoriraastetta

Täyte

    Creme Patissiere

    • 3 dl kevytmaitoa
    • 2 dl kuohukermaa
    • 2 tl vaniljapastaa
    • 6 kpl keltuaista
    • 140 g sokeria
    • 40 g maissitärkkelystä
    • 2 rkl voita (kylmää)
    • -
    • 750 g mansikkoita (tuore)
    • -
    • 4 dl vispikermaa
    • 3 rkl sokeria

    Kostuke

    • 2,5 dl vettä
    • 1 dl sitruunan mehua

    Kuorrute/koristelu

    • 5 dl täyteläinen kuohu
    • 250 g mascarponea
    • 0,75 dl sokeria
    • 2 tl vaniljasokeria
    • 450 g sokerimassaa
    • 30 g + sokerimassan kaulitsemiseen tomusokeria
    • 3 tl sitruunamehua
    • elintarvikevärit; musta ja vihreä

    Valmistusohje

    POHJA: Vatkaa munat ja sokeri paksuksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Pese sitruuna hyvin ja raasta hienoksi raasteeksi. Siivilöi jauhoseos vaahtoon pienissä erissä. Kääntele varovasti, älä vatkaa. Lisää sitruunankuoriraaste taikinaan. Kaada taikina kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa 200 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa paistettu pohja leivinpaperin päälle ja irrota leivinpaperi päältä.

    TÄYTE: Aloita tekemällä creme patissiere. Laita kattilaan maito, kerma, vanilla paste, keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys. Kiehauta ja vatkaa koko ajan kunnes seos paksuuntuu. Ota pois liedeltä ja lisää kylmä voi. Sekoita tasaiseksi ja jätä jäähtymään. Pilko mansikat pieniksi paloiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi.

    KOSTUKE: Mittaa vesi kulhoon ja purista sitruunan mehu sekaan.

    KUORRUTE/KORISTELU: Vatkaa flora kuohu kuohkeaksi vaahdoksi. Notkista mascarpone ja lisää vaahdon joukkoon. Mausta sokerilla ja värjää vihreällä elintarvikevärillä ruohon vihreäksi. 

    KOKOAMINEN: Aseta pohja tarjoilualustalle. Kostuta pohja kauttaaltaan. Levitä päälle creme patissiere. Laita pilkotut mansikat päälle kauttaaltaan. Levitä kermavaahto mansikoiden päälle. Aseta lopuksi toinen pohja päälle. Kostuta pohjaa. Leikkaa reunat siistiksi.

    KUORRUTUS/VIIMEISTELY: Levitä kakun päälle ja sivuille tasaisesti vihreää kerma-mascarpone vaahtoa. Laita loput vaahdosta pursotinpussiin jossa koripunostylla tai ruohotylla. Kauli vihreä sokerimassa levyksi ja painele pinta uudella juuriharjalla “ruohikoksi”. Leikkaa sokerimassa kakun pinnan kokoiseksi ja aseta kakun päälle. Kaulitse valkoinen sokerimassa ja leikkaa viivoitinta apuna käyttäen jalkapallokentän äärilaidat, keskusta ja maalien ääriviivat. Paina pyöreitä muotteja apuna käyttäen ääriviivat kentän keskelle, sekä maaleihin puoli ympyrät. Valmista sokeriliima. Sekoita tomusokeriin sitruunamehu. Kiinnitä valkoiset sokerimassaosat sokeriliimalla kentän pintaan kiinni. Sivele liimaa vesiväri siveltimellä sokerimassaan ja paina hellästi haluttuun kohtaan. Värjää pieni määrä sokerimassaa mustalla elintarvikevärillä. Tee jalkapallo. Pyöritä valkoisesta sokerimassasta noin Ø 1.5 cm:n kokoinen pallo ja tee siihen mustasta massasta pisteitä ympärille. Kiinnitä mustat pisteet sokeriliimalla. Pursota viimeiseksi kakun sivut aloittaen kakun alareunasta pursottaen suoraan ylös yläreunaan. Vaihda pursotinpussiin tähtitylla ja pursota kakun päälle, reunoihin “pensaita”.

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.