Koko Suomi leipoo: Ebban juustokakku, Harrietin resepti
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa valmistettiin sarjakuvakakku.
Porkkanakakku
- 350 g porkkanoita
- 1 dl fariinisokeria
- 2 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä, jauhe
- 1 tl kardemummaa, jauhe/rouhe
- 4 kpl kananmunaa
- 4 dl sokeria
- 5 dl erikoisvehnäjauhoja
- 1 rkl vaniljasokeria
- 2 tl ruokasoodaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl suolaa
- 2,5 dl rypsiöljyä
- Vuokasprayta
- 2 dl kookoshiutaleita
Sitruunamousse
- 7 kpl liivatelehtiä
- 4 dl vispikermaa
- 400 g tuorejuustoa, Philadelphia
- 3 kpl (kuoriraaste 2 rkl, mehu 1 dl) sitruunaa, luomu
- 1,5 dl sokeria
Sitruunamarenkivoikreemi
- 375 g voita, huoneenlämpöinen
- 220 g (noin 5–6 kpl) kananmunanvalkuaista
- 3 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 1 kpl (noin 4 tl mehua) sitruuna, luomu
- Keltainen pastaväri
- Musta pastaväri
Tomusokeri-kuorrutus
- 2 dl tomusokeria
- 0,5 kpl (1–2 tl mehua) sitruuna, luomu
Valmistusohje
PORKKANAKAKKU: Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen, kiertolämpö. Voitele ja jauhota kookoshiutaleilla kolme samankokoista 23–24 cm kakkuvuokaa. Raasta porkkanat hienoksi raasteeksi, sekoita mukaan myös fariinisokeri, kaneli, inkivääri ja kardemumma. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita raaste varovaisesti mukaan. Yhdistä kuivat ainekset, ja sekoita varovaisesti mukaan. Viimeisenä lisää öljy ja sekoita varovaisesti. Paista kolmessa vuoassa noin 25–30 minuuttia kunnes tikkuun ei jää taikinaa. Jäähdytä.
SITRUUNAMOUSSE: Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Notkista tuorejuusto, lisää joukkoon sitruunakuoriraaste, puolet sitruunamehusta ja noin puolet sokerista. Vatkaa. Lämmitä loput sitruunamehusta mikrossa, purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita liivatelehdet mehuun. Lisää seos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. Maista, lisää tarvittaessa vähän sokeria. Täyte saa jäädä vähän kirpeäksi. Laita jääkaappiin odottamaan.
SITRUUNAVOIKREEMI: Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi. Valmistele vesihaude liedellä. Sekoita valkuaisia ja sokeria yhteen vesihauteessa metallikulhossa. Vatkaa lempeästi, kunnes seos on 65–70 astetta lämmin ja sokerikiteet ovat sulaneet. Siirrä seos yleiskoneeseen, vatkaa keskiteholla, kunnes marenki on jäähtynyt paksuksi ja kiiltäväksi. Lisää voita pieninä kuutioina koko ajan vatkaten. Edeltävän voikuution tulee olla täysin sekoittunut marengin joukkoon ennen uuden kuution lisäämistä. Jatka sitten vatkaamista kovalla teholla 2–3 minuuttia niin, että kreemistä tulee tasainen. Lisää sitruunamehu, teelusikallinen kerrallaan, koko ajan vatkaten. Värjää keltaiseksi. Laita pursotinpussiin jossa 1 cm pyöreä tylla. Siirrä pieni osa kreemistä toiseen kulhoon ja värjää mustaksi. Laita pursotinpussiin, jossa pieni pyöreä tylla.
TOMUSOKERI-KUORRUTUS: Laita noin dl tomusokeria kulhoon, lisää sitruunamehua tipoittain, jotta kuorrutteesta tulee
sopivan paksu. Lisää tarvittaessa tomusokeria. Laita kuorrute pieneen pursotinpussiin.
KOKOAMINEN: Laita 25 cm pyöreä kakkukartonki tarjoilualustalle. Laita neljä leivinpaperiliuskaa peittämään kartongin reunat. Aseta ensimmäinen kakkupohja kartongin päälle. Aseta reunakalvo ympärille, kiinnitä kalvo itseensä maalarinteipillä. Levitä puolet sitruunamoussesta pohjan päälle. Aseta toinen kakkupohja päälle ja levitä
toiset puolet sitruunamoussesta päälle. Laita kolmas kakkupohja päälle ja laita kakku
kylmään jähmettymään.
KUORRUTUS: Poista reunakalvo ja siisti kakun sivut palettiveitsellä. Pursota marenkivoikreemiä kakun pinnoille ja siisti kerros ohueksi raapalla ja palettiveitsellä. Laita kakku hetkeksi kovettumaan jääkaappiin, jos aikaa. Leikkaa veitsellä kakusta kakkupala/”juustopala” irti ja siirrä omalle muotoon leikatulle kakkukartongille. Kuorruta irtopala kauttaaltaan, sekä paljaaksi jäänyt kakkupinta. Laita hetkeksi kovettumaan jääkaappiin.Kuorruta kaikki vielä kertaalleen. Poista leivinpaperiliuskat.
KORISTELU: Tee molempiin kakkupaloihin juustoreikiä. Käytä avuksi metalliset pyöreäpohjaiset mittalusikat tai pallorautaa. Paikkaa ja silota reiät kreemillä. Anna kovettua jääkaapissa, jos aikaa. Pursota mustat reunaviivat kreemillä. Pursota valkoiset kiiltoviivat tomusokerikuorrutteella. Siirrä irtojuustopala lasiseen juustorasiaan. Laita molemmat kakkupalat tarjolle, käytä juustohöylä kakkulapiona.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Kaalilaatikko – Pirjon paras resepti, johon sinäkin rakastut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalamutakakku
-
Lohta toscanalaiseen tapaan – Hanna Sumarin vartissa valmistuva hittiruoka
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Kaalilaatikko Kari Aihisen tapaan eli "päivitetty kaalilaatikko"
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa