Koko Suomi leipoo: TastyTravel -cake, Kati

koko_suomi_leipoo_s8_eps7_taidonnäyte_tehtävä_kati_tanja_01_kuvaaja_saku_tiainen
MTV Oy / Saku Tiainen

Koko Suomi leipoo -sarjan kauden seitsemännessä jaksossa tehtiin vastuullisuutta ilmentäviä maapallokakkuja.

  • Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min

Porkkanakääretorttupohjat x 2

    Kääretorttutaikina x 1

    • 4 kpl kananmunaa
    • 3 dl sokeria
    • 75 g voita
    • 2 dl erikoisvehnäjauhoja
    • 1 tl vaniljasokeria
    • 1,5 tl leivinjauhetta
    • 0,5 tl kardemummaa
    • 0,5 tl suolaa
    • 2 tl kanelia
    • 2 dl (3 isoa porkkana) porkkanaraastetta
    • 1 dl sokeria (leivinpaperille)

    Täyte

      Puolukkahillo

      • 300 g pakastepuolukkaa
      • 2 dl sokeria
      • 0,5 dl vettä

      Täyte

        Kanelikreemi

        • 450 g voita
        • 500 g tomusokeria
        • 2 tl kanelia
        • 2 tl vaniljasokeria
        • 2 rkl maitoa

        Täyte

          vaniljamousse

          • 500 g mascarponea
          • 2,5 dl vispikermaa
          • 1 dl sokeria
          • 1 rkl vaniljapastaa

          Kuorrute

            Mirror glaze

            • 120 g vettä
            • 150 g sokeria
            • 150 g glukoosisiirappia
            • 120 g kondensoitu maitoa
            • 150 g valkosuklaata
            • 5 kpl liivatetta
            • valkoinen väriaine

            Koristeet

              Sokerimassakoristeet

              • 150 g sokerimassa
              • ruskea pastaväri
              • grillitikku

              Koristeet

                Vohvelipaperikoristeet

                • A4 vohvelipaperiarkki
                • 1 rkl koskenkorva alkoholi
                • tomuväri, ginger glow

                Valmistusohje

                KÄÄRETORTTUTAIKINA: Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Raasta porkkanaraaste. Vatkaa kananmunat ja sokeri paksuksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele vaahdon joukkoon. Lisää lopuksi raastettu porkkana. Levitä taikina kahdelle uunipellille leivinpaperin päälle. Paista uunissa keskitasolla noin 8-10 min. Kumoa kääretorttupohjat sokeroidun leivinpaperin päälle ja poista paistopaperi.

                PUOLUKKAHILLO:  Yhdistä kattilassa pakastepuolukka, sokeri ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kevyesti poreillen n oin 15 minuuttia välillä sekoittaen. Anna jäähtyä.

                KANELIKREEMI: Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi. Lisää joukkoon kaneli ja vaniljasokeri. Aloita lisäämään tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää joukkoon myös maito ja jatka vatkaamista, kunnes kanelikreemi on kuohkeaa ja silkkistä. 

                VANILJAMOUSSE: Yhdistä keskenään mascarpone, vispikerma, sokeri ja vaniljapasta, vatkaa jämäkäksi vaahdoksi. Nosta kylmään odottamaan täyttöä.

                MIRROR GLAZE: Laita liivatteet kylmään veteen. Paloittele valkosuklaa rouheeksi, lisää kulhoon kondensoidun maidon kanssa. Kiehauta kattilassa sokeri, glukoosisiirappi ja vesi, lisää puristetut liivatteet joukkoon. Kaada kuuma seos valkosuklaan joukkoon ja anna sulaa hetki. Lisää valkoista väriainetta ja sekoita sauvasekoittimella. Aseta kiilteen pintaan tuorekelmu kalvon estämiseksi ja jäähdytä seos 32-34 asteiseksi.

                Piirrä kaavan avulla maiden osat vohvelipaperiin ja leikkaa nämä vohvelipaperista irti. Sekoita keskenään alkoholia sekä metallinhohto tomuväriä. Maalaa siveltimen avulla maiden osat ja anna kuivua. Piirrä vohvelipaperiin lentokone, väritä mustalla elintarviketussilla ja leikkaa. 

                SOKERIMASSAKORISTEET: Värjää sokerimassa ruskealla pastavärillä ja valmista matkalaukut sekä maiden viitat, painele kirjainsetin avulla maanosien nimiä sokerimassaan. Valmista maanosien viitta grillitikun ympärille. 

                VOHVELIPAPERIKORISTEET: Piirrä kaavan avulla maiden osat vohvelipaperiin ja leikkaa nämä vohvelipaperista irti. Sekoita keskenään alkoholia sekä metallinhohto tomuväriä. Maalaa siveltimen avulla maiden osat ja anna kuivua. Piirrä vohvelipaperiin lentokone, väritä mustalla elintarviketussilla ja leikkaa. 

                KAKUN TÄYTTÄMINEN JA KORISTELU: Aloita kakun kokoaminen 20 cm halkaisijaltaan olevaan puolipallovuokaan. Vuoraa vuoka tuorekelmulla niin että kelmua jää myös reunoille pitkät kaistaleet. Ota säädettävän rengasvuoan avulla porkkanakääretorttupohjista viisi kappaletta pohjia (koot 20 cm, 18 cm, 16 cm, 14 cm, 12 cm). Aseta pienin palanen vuoan pohjalle. Lisää neljän muun pohjan päälle puolukkahillo. Pursota ensimmäisen pohjan ja vuoan reunoille kanelikreemiä ympyrän mallinen kaistale. Lisää ¼ osa vaniljamoussea ensimmäisen pohjan päälle. Laita vaniljamoussen päälle uusi porkkanakääretorttupohja niin että hillokerros on alapuolella, lisää kreemiä reunoille. Jatka kunnes laitat isoimman pohjan vuokaan. Laita viimeisen kakkupohjan päälle kelmu ja nosta pakkaseen kylmään n. 20 minuutiksi. Kumoa kakku 20 cm kakkualustan päälle. Levitä kanelikreemiä kakun ympärille lisää ja tasoittele reunat siistin pyöreiksi. Nosta tämän jälkeen vielä kylmään.  Ota kylmä kakku pakkasesta, laita kakkuritilän alapuolelle leivinpaperi ja päälle esim. juomalasi ja nosta kakku tämän päälle. Valuta kakun päälle mirror glaze -kuorrute. Siisti kakun alareuna palettiveitsen avulla. Nosta tämän jälkeen kakku tarjoilualustalle. Painele valmistamasi maan osat mirror glaze – kuorrutteen päälle. Koristele sokerimassakoristeilla. Piirrä jähmettyneen mirror glaze -kuorrutteen päälle siveltimen ja pastavärin avulla lentokoneen reittejä sekä paina kuorrutteeseen myös valmistamasi lentokone.

                Parhaat ruokaohjelmat

                • masterchef2 (002)
                  MasterChef Suomi

                  MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.