Koko Suomi leipoo: Herkullinen sanapeli, Iida
Koko Suomi leipoo -sarjan kauden kahdeksannessa jaksossa luodaan lautapelejä.
Tuhti suklaakakkupohja
- 8 dl erikoisvehnäjauhoja
- 8 dl sokeria
- 4 dl tummaa kaakaojauhetta
- 4 tl ruokasoodaa
- 2 tl suolaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 4 kpl kananmunia
- 1 dl rypsiöljyä
- 100 g sulatettua voita
- 200 g tummaa suklaata
- 4 dl kuumaa kahvia
Sitruunamousse
- 4 dl kuohukermaa
- 1,5 dl sokeria
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 3 kpl sitruunaa
- 10 kpl liivatetta
Sokerimassakoristeet
- 1000 g sokerimassaa
- 10 g maissitärkkelystä
- 7 g cmc-jauhe
- pastavärit; sininen, vihreä, vaaleanpunainen, ruskea ja musta
- Musta elintarvikekynä
- Kultaista tomuväriä
- Viivoitin
- Tuorekelmua
Suklaaganache
- 200 g valkosuklaata
- 0,5 dl kuohukermaa
- pastavärit; violetti ja valkoinen
Kermaliköörivoikreemi
- 1000 g huoneenlämpöistä voita
- 1500 g tomusokeria
- 2 dl kermalikööriä
- 2 tl vaniljajauhetta
- pastavärit; valkoinen, vihreä ja sininen
Valmistusohje
TUHTISUKLAAKAKKUPOHJA: Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi mikrossa. Rouhi tummasuklaa palasiksi, lisää puolet rouhitusta suklaasta sulatetun voin sekaan. Anna suklaan sulata voin sekaan, lämmitä seosta tarvittaessa. Sekoita kananmuna, öljy, sulatettu voi- suklaaseos ja keskenään. Lisää nesteet kuiviin aineisiin koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kahvi ja loput rouhitut suklaat. Kaada seos kahdelle noin 25x30 cm suorakulmaiselle irtopohjavuoalle ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa pohja kahteen osaan.
SITRUUNAMOUSSE: Laita liivatteet likoamaan. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunan liemi. Säästä sitruuna liemi ja laita liemestä sivuun 2 rkl liivatetta varten. Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Kuumenna 2rkl sitruunamehua ja lisää joukkoon liivatteet. Notkista tuorejuusto toisessa kulhossa ja lisää joukkoon sitruunan kuoret ja liemi. Sekoita joukkoon kermavaahto nuolialla käännellen. Lisää nyt liivateseos nauhana kaataen ja samalla tehosekoittimella vatkaten.
SOKERIMASSAKORISTEET: Vaivaa sokerimassa lämpimäksi painellen sitä pöytää vasten ja venyttäen käsissä, lisää cmc-jauhe. Kauli massa levyksi. Leikkaa sokerimassasta kuutioita viivoitinta ja tuorekelmua apuna käyttäen. Kirjoita kirjaimet pelinappuloihin elintarviketussilla. Värjää sokerimassa vihreällä ja sinisellä ja valmista kirjain pidike sokerimassasta. Kauli aluksi taikina ja leikkaa siitä kaksi noin 7 cm ja 2 cm leveää palaa. Liimaa vedellä palat kiinni toisiinsa ja laita ne nojaamaan jotakin vasten niin että toinen pala on pystyssä toisen palan päällä. Anna palojen kuivua ja lisää kirjaimet niiden päälle.
Kaulitse vihreäksi värjätty sokerimassa ja leikkaa noin 8 cm pitkä ja 4 cm levä pala. Kaulitse valkoista sokerimassaa ja leikkaa tästä noin 6 cm pitkä ja 2 cm leveä pala. Liimaa vedellä ja cmc jauheella valkoinen pala vihreän palaan kiinni niin että vihreää jää näkyviin saman verran joka puolelta. Kirjoita palan päälle teksti kultaisella tomuvärillä: GAME NIGHT
SUKLAAGANACHE: Rouhi valkosuklaa paloiksi. Lämmitä kerma mikrossa kuumaksi ja lisää joukkoon rouhittu valkosuklaa. Lisää coctailtikun kärjellisen verran violettia väriä suklaan joukkoon ja sekoita. Lisää myös valkoista väriä reilun herneen kokoisen verran. Lisää valkoista lisää tarvittaessa pieni määrä kerralla. Sekoita hyvin ja anna hetken jäähtyä. Valuta suklaata kakun reunalle ja anna suklaan valuta melkein alas asti.
KERMALIKÖÖRIVOIKREEMI:
Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää voi vaahdon joukkoon pikkuhiljaa tomusokeri. Lisää joukkoon kermalikööri ja sekoita vaahdoksi. Laita massan sekaan valkoinen väri. Ota massasta sivuun noin 0,5 l voikreemiä. Tämän jälkeen lisää vihreä väriä isompaan voikreemi astiaan. Sekoita tasaiseksi.
KAKUN KOKOAMINEN: Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Laita eka kakkupohja kakkuvuokaan, leikkaa reunakalvosta sopivan kokoiset palat kakkuvuokaan (voi olla yhtenäinen pala tai 4 osassa jokaiselle reunalle oma)
Laita kakkupohja pohjalle ja lisää sitruunamousse päälle. Laita toinen kakkupohja ja anna hetken jähmettyä jääkaapissa. Kuorruta kakku voikreemillä ohuesti ja vie kakku jälleen hetkeksi jähmettymään. Leikkaa kakun pintaan voipaperista sopivan kokoinen suorakulmion muotoinen pala ja laita se kakun pintaan, reunoilta noin 2cm. Kuorruta toinen kerros voikreemillä ja poista voi paperi kakun pinnasta. Lisää suklaaganache valuttamalla joko lusikalla kakun reunalle tai pursotin pussilla pursottamalla. Anna suklaan valua kakun reunaa pitkin. Piirrä valkoisella pastavärillä pelilaudan viivat. Roiski kultaista väriä pelilaudan päälle ja reunoille pensseliä apuna käyttäen. Lisää sokerimassasta tehdyt pelinappulat.
Värjää sivuun otetusta voikreemistä ¼ osa vaaleanpunaiseksi, toinen osa vaalea ruskeaksi ja loppu osa saa olla valkoinen. Laita jokainen voikreemimassa omaan pursotinpussiin jossa on tylla. Pursota tyllilla kakun reunoille koristeita.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vappu Pimiän saaristolaisleipä
-
Toast skagen Harri Syrjäsen tapaan
-
Hanna Sumarin jumalattaren ruusukaalit
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Saaristolaisleipä eli Nauvon limppu – Sadun resepti on yksinkertaisesti paras
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka